Mirosul de pâine caldă, abia scoasă din cuptor e pentru mine miros de acasă și de tihnă. E semn că urmează sau a fost o zi liniștită. Nu am timp întotdeauna să coc pâini, deși e ceva la care mă gândesc de câteva ori pe săptămână. 🙂 Îmi place să văd aluatul cum crește și să îi dau formă. E multă răbdare într-o pâine. Să o frămânți, să o dospești, să o aștepți să prindă forță și apoi să se rumenească în cuptor.
Mă fascinează aluatul dospit. Așa că mi-am cumpărat cărți, am citit despre procentele din rețetele de brutăr, am citit despre maia, drojdie și temperatura potrivită. Și mi se pare că dincolo de multă rigoare e și multă magie într-o pâine proaspătă și făcută bine. Sunt departe de minunea asta, dar mă bucur de pâini simple făcute acasă, cu drojdie sau preferment în loc de maiaua pe care încă n-am crescut-o. Și caut rețete inedite pe care să le încerc și să mă bucur de pâine caldă.
Ultima e o pâine din aluat în care am pus și puțină untură. Grăsimea asta o frăgezește și îi dă savoare, iar semințele de deasupra sunt un artificiu crocant pe care îți vine să îl ciugulești imediat ce scoți pâinea din cuptor. 🙂
Pâine cu semințe și untură
- 300ml lapte
- 1 linguriță zahăr
- 20g drojdie proaspătă
- 400g făină 000
- 100g făină 650
- 2 lingurițe sare
- 1 ou
- 30g untură de rață
Plus:
- 60g untură de rață pentru uns (lăsată să se înmoaie la temperatura camerei)
- 1 ou pt uns
- semințe de dovleac, in, susan, floarea soarelui, mei, mac
Mod de preparare
Încălzește laptele. Nu trebuie să fie fierbinte, ci doar călduț. Laptele prea fierbinte va distruge drojdia.
Amestecă 50ml lapte călduț cu zahărul, drojdia sfărâmată și 1 lingură din făina 000. Omogenizează bine amestecul și lasă-l deoparte timp de 10 minute.
Cerne cele două tipuri de făină în bolul unui mixer static. Amestecă sarea în ele, iar în mijlocul făinii adaugă oul și restul de lapte călduț. Peste toate toarnă drojdia dizolvată în lichidul de mai devreme.
Mixează folosind cârligul pentru aluat. Mai întâi la viteză mică, până când se încoroprează toată partea lichidă în făină și aluatul începe să prindă formă. Apoi, poți schimba viteza spre medie și mai mixezi încă 2-3 minute.
Acum e momentul să adaugi untura de rață.
***Eu am ales untură de pasăre. Poate fi și cea de gâscă pentru că nu are un gust pronunțat. Poți folosi și untură de porc, dar aceasta are miros și gust pregnant și se va simți mai tare în pâinea coaptă.
Frământă până când se încorporează toată untura și aluatul devine neted și lucios. În total, alte 3-4 minute.
Scoate aluatul într-un bol uns cu ulei de floarea soarelui, acoperă cu un prosop și lasă să dospească timp de 45 de minute sau până când își dublează volumul.
După acest interval scoate aluatul pe blatul tapetat cu făină și împarte-l în două. Fiecare bucată modelează-o într-o bilă și lasă-le să se odihnească, acoperite cu un prosop, timp de 10 minute.
Întinde fiecare bilă de aluat într-o foaie de cel puțin 30x40cm. Unge fiecare foaie cu untura de rață păstrată pentru uns. Apoi rulează strâns ca pe o ruladă, fiecare foaie în parte. Cele două suluri se împletesc ca la cozonac și se strâng într-un cerc.
Așează pâinea astfel formată pe o tavă de copt, tapetată cu hârtie. Ca să își păstreze gaura de la mijlocul cercului eu am pus în mijloc un inel de metal uns cu ulei. Poți folosi chiar și o ceșcuță.
Acoperă din nou cu un prosop și lasă la dospit alte 40 de minute.
Înainte de copt încălzește cuptorul al 170C. Unge suprafața pâinii cu ou bătut și presară pe fiecare fâșie de împletitură câte un fel de semințe.
Coace pâinea imp de 40-45 de minute până când e rumenă și dacă o bați pe dosul ei sună a gol.
Sfatul e să o lași să se răcorească pe un grătar. Greu de făcut! Noi am mâncat-o aproape fierbinte. 🙂 Cu unt și sare. 🙂
***Pâinea asta am descoperit-o în cartea Fii brutar la tine acasă. În carte e numită cozonac sărat, dar mie mi s-a părut chiar mai bună decât cozonacul. 🙂