Dintre toate deserturile mi se pare că tortul este cel care cere cel mai des un motiv de sărbătoare. Nu faci un tort pentru o cină după o zi de muncă, dar cu siguranță îți pui mixerul, tăvile și imaginația la treabă când e vorba de o zi de naștere, 10 ani de căsnicie, un botez, un premiu câștigat.
Tortul îți lasă loc să fii spectaculos, să încerci ingrediente neobișnuite sau scumpe și să pui cele mai sofisticate decoruri. Tortul poate spune toată povestea sărbătorii și prin arome, culori și decor.
Mie îmi place foarte tare să fac torturi cu poveste, în care cuvintele să fie înlocuite de ingrediente și finalul să fie întotdeauna fericit.
Tortul de aici a apărut cu motiv de sărbătoare. Ciocolata Poiana împlinește 25 de ani și m-a provocat să pregătesc un tort aniversar pentru ea. Am ales o rețetă în care să pun trei feluri de ciocolată, vin roșu și condimente puternice.
Tort cu ciocolată și vin roșu
Ingrediente pentru un tort 18cm / 8 -10 porții
Blat cu vin roșu și ciocolată
- 120ml vin roșu demidulce
- 115g unt
- 50g ciocolată Poiana Amăruie cacao 65%
- 40g cacao
- 190g făină
- 190g zahăr
- 1 linguriță bicarbonat
- un praf de sare
- 1 ou
- 100g iaurt
Cremă cu unt, ciocolată cu lapte și pudră de ardei iute
- 150g unt
- 200g zahăr pudră
- 300g cremă de brânză
- 75g ciocolată Poiana cu Lapte
- ½ linguriță scorțișoară
- ½ linguriță pudră de ardei iute
- un praf de piper negru
Decor
- 50g ciocolată Poiana Amăruie
- bezele
- sfere din ciocolată
- decorațiuni din ciocolată
- perle decor tort
Mod de preparare:
Pentru blat topește untul pe foc mediu. Apoi, cu focul mic, adaugă vinul roșu, ciocolata ruptă în bucăți și cacaua cernută.
***Am folosit pentru blat ciocolată Poiana Amăruie Cacao 65% pentru că e o ciocolată potrivită pentru copt prin conținutul mai mare de cacao.
Amestecă bine toate ingredientele din crăticioară până când obții o pastă omogenă. Ia crăticioara de pe foc și lasă deoparte să se răcorească puțin.
Între timp, amestecă într-un bol făina, zahărul, bicarbonatul și sarea. Iar într-un bol mai mare bate cu telul oul și iaurtul.
Peste acest amestec toarnă pasta obținută pe foc cu vin și ciocolată și încorporează-o bine.
La final, adaugă ingredientele uscate și încorporează-le și pe ele în amestec.
Aluatul se toarnă într-o tavă cu diametrul 18 cm tapetată cu hârtie de copt și se coace la 180C timp de 45-50 minute.
Dacă înfigi o scobitoare în el, trebuie să iasă curată. Blatul rămâne în tavă să se răcească timp de 10 minute, apoi poate fi scos pe un grătar să se răcească de tot.
Când blatul s-a răcit pregătește crema.
Pentru cremă ai nevoie de unt înmuiat ușor la temperatura camerei. Îl mixezi împreună cu zahărul pudră până când amestecul devine cremos și fin.
Cu mixerul pornit la viteză mică adaugă treptat crema de brânză rece până când este încorporată toată. Iar la final, tot la viteză mică, adaugă ciocolată topită și răcorită puțin împreună cu scorțișoară, pudră de ardei iute și un praf de piper.
***Pentru cremă am folosit ciocolată Poiana cu lapte pentru că e fină și se potrivește perfect în amestecul cu unt și cremă de brânză.
ASAMBLARE:
Nivelează blatul și taie-l în trei felii pe orizontală.
Așează primul blat pe un platou și începe să umpli cu cremă. Vei folosi o treime din cremă pentru a umple tortul și restul va fi folosită pentru a îmbrăca tortul pe laterale și la suprafață. Va fi suficientă cremă să poți face și decoruri din ea pe tort, dacă vrei.
***Ca să fie mai ușor de pus crema poți folosi un poș de patiserie cu un dui, astfel încât să poți turna un strat uniform de cremă între blaturi.
Peste primul blat pui un strat de cremă, apoi acoperi cu un blat, încă un strat de cremă, iar ultimul așezat este al treilea blat.
Îmbracă tortul montat cu cremă și la exterior, pe laterale și la suprafață. O poți turna mai ușor tot cu un poș de patiserie.
Nivelează foarte bine crema cu o spatulă din metal și pune tortul la rece pentru 30 de minute.
Pentru decor am folosit ciocolată Poiana Amăruie topită pentru a turna picături mici pe marginea tortului.
Peste tort poți pune bezele, elemente din ciocolată, perluțe aurii sau alte bomboane pentru decor.
Mai lasă tortul la rece măcar 30 de minute înainte să îl tai.
Arata genial tortul. Ma tenteaza sa il incerc de sarbatori, dar am o intrebare: de unde ai achizitionat bilele de ciocolata si cum ai reusit sa le faci aurii? Am gasit un site numit cakedecor, dar ma gandeam ca poate mai sunt si alte surse. Bezelele sunt facute de tine?Multumesc frumos si sa stii ca astept mereu cu nerabdare retetele tale, ai un mod mai inedit de a combina ingredientele si prajiturile sunt mereu ” with a twist”!
Bună, Alina,
Mă bucur că îți plac rețetele de pe Ciocolată și Vanilie. Mă străduiesc să găsesc combinații de ingrediente with a twist, așa cum spui și tu. 🙂
Sferele din ciocolată sunt făcute de mine. Le lucrez în niște mulaje din silicon fiecare jumătate, din ciocolată temperată, apoi le lipesc între ele prin încălzire sau cu puțină ciocolată. Sunt departe de o tehnică perfectă cu ele, dar exersez. În locul lor poți folosi orice trufe sau bomboane din ciocolată găsești în magazine.
Le-am făcut aurii cu pudră alimentară aurie. Recent a fost și ofertă la Lidl. O găsești pe sugarsipce.ro sau pe cofetarulistet.ro.
Bezelele sunt făcute de mine, după rețeta clasică de bezele. Sunt puse cu poșul în tavă, cu dui normal sau dui stelat, iar pe cele pentru acest tort am presărat înainte de coacere pudră de ardei iute sau cacao.