Prăjiturile cu mere mă trimit tot timpul cu gândul la un tort cu mere și frișcă pe care mama îl face de când mă știu și pe care îl iubeam când eram copil. Merele erau umplute cu stafide și nuci, ascunse sub un pandișpan pufos și însiropat și apoi acoperit cu multă frișcă. Cu gândul la prăjitura mamei mi-am pus în cap guguluful ăsta plin de arome de iarnă. Am păstrat merele și nucile și le-am ascuns într-un blat cu zahăr de cocos, scorțișoară, nucșoară și pudră de ghimbir. Iar peste toată prăjitura am turnat sos de caramel.
Ce îmi place la prăjitura asta e că poate fi făcută și în formă de chec și într-o tavă întinsă din care să tai pătrate, dacă ajustezi puțin timpul de coacere.
Iar partea cea mai bună e că totul se amestecă în maxim două boluri, chiar și fără mixer. O poți adapta și decora și cu frișcă dacă vrei și îi poți turna chiar și un sirop dulce deasupra. Cu alte cuvinte, e adaptabilă la propriile plăceri și gusturi.
Guguluf cu mere, nucă și caramel
Ingrediente:
- 375g făină
- 1 linguriță bicarbonat
- ½ linguriță scorțișoară
- ¼ linguriță nucșoară
- ¼ linguriță pudră ghimbir
- 120g ulei de floarea soarelui
- 120g iaurt (10% grăsime)
- 100g zahăr de cocos (sau zahăr brun)
- 200g zahăr tos
- 3 ouă
- 185g mere curățate și tăiate în cubulețe (le obții din 3-4 mere medii)
- 50g nucă coaptă și mărunțită
+ 15g unt topit pentru uns forma/ tava
Pentru sosul caramel
- 190g zahăr
- 60g unt
- 120ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
Pentru decor
felii de măr deshidratate în cuptor ( sau chipsuri de mere) + nuci sau alune coapte
Mod de preparare:
Într-un bol mare amestecă făina, bicarbonatul și mirodeniile.
Într-un alt bol amestecă (cu un tel sau cu mixerul) uleiul, iaurtul, cele două feluri de zahăr și ouăle.
Toarnă acest amestec lichid peste făina din bolul mare și încorporează-l cu ajutorul unei spatule sau cu mixerul, până când ai un aluat omogen.
În acest aluat încorporează merele tăiate cubulețe și nucile coapte și mărunțite.
Toarnă aluatul într-o tavă de guguluf unsă bine cu unt topit. Nivelează la suprafață și pune prăjitura în cuptorul preîncălzit la 160C. Are nevoie de aprox 50 de minute ca să se coacă. E gata dacă trece de testul scobitorii.
Lasă prăjitura să se răcească de tot în tavă, apoi răstoarnă-o pe o farfurie, platou sau grătar.
Pentru sosul de caramel, pune zahărul într-o crăticioară cu fund dublu. Adaugă apă cât să îl acopere un milimetru. Și pune pe foc mediu. Lasă-l să se caramelizeze. Când ajunge să aibă o culoare brun deschis ia crăticioara de pe foc, adaugă untul, apoi smântâna lichidă. Pune înapoi pe foc mic și lasă să fiarbă până când totul se omgenizează și lichidul se îngroașă puțin.
Lasă sosul de caramel să se răcorească puțin înainte să îl torni peste guguluful răcit. Decorează cu felii de măr deshidratate și nuci.
***Pentru merele deshidratate: feliază foarte subțire un măr, așează feliile pe o hârtie de copt într-o tavă și pune-le într-un cuptor cu ventilație la 120C. Timp de 10 minute lasă căldură și de jos și de sus. Apoi oprește căldura de jos și mai lasă doar cu căldură de sus alte 20-30 de minute, până când merele încep să se usuce. Oprește cuptorul și lasă tava cu feliile de măr să se răcească în el, cu ușa întredeschisă.
Prăjitura se poate păstra într-un recipient închis etanș la temperatura camerei până la 3 zile.
Rețetă inspirată de : sallysbakingaddiction.com
Buna, Alina 🙂
Cum ma sfaruiesti sa adaptez reteta ca timo de coacere daca vreau sa o fac in tava?
Dacă foloșeti o tavă întinsă, ar trebui să fie maxim 15×20 cm, pentru ca prăjitura să aibă și volum. Sau poți face o cantitate dublă de rețetă pentru o tavă mai mare. Timpul ce coacere ar trebui să fie mai mic. După 30 de minute eu aș verifica prăjitura cu o scobitoare. 🙂