Îmi place să gătesc. Nu doar pentru doi, ci pentru mulți oameni. Îmi place să văd prieteni în jurul mesei și farfurii goale pentru că le-a plăcut atât de mult ce au mâncat. Și îmi pun o mare presiune în cap uneori când îmi doresc ca desertul, care e ultimul împărțit la masă, să fie o bucurie și nu un fel de mâncare în plus pentru care nu știi cum să refuzi politicos gazda. Îl caut să fie ușor și delicat, într-o continuare perfectă cu toate felurile care au trecut mai înainte pe masă.
Tarta asta nu a fost finalul unei mese întinse cu prietenii. Dimpotrivă. Am mâncat-o fericiți în doi, nu ca desert, ci ca fel principal în două după-amieze foarte calde. Cu ea în față mi-am imaginat-o totuși la finalul unui prânz pe un foișor, într-o duminică de vacanță, în care am avut timp să gătim frigărui de porc și piersici și salată cu halloumi și pepene roșu.
Tartă cu piersici, ghimbir și cremă de brânză
Ingrediente ( pentru o tartă 20cm/ 8 porții)
Aluat
- 105g făină
- 45g făină de migdale
- 40g zahăr
- 85g unt
- 1 gălbenuș
- 20ml smântână lichidă pentru frișcă
Piersici cu ghimbir
- 4 piersici (aprox. 350g fără coajă și sâmburi)
- 35g sirop de arțar
- 25g zahăr brun
- 3g ghimbir ras
- ½ linguriță ghimbir pudră
- 1,5g gelatină
Cheesecake la rece cu lime
- 300g cremă de brânză
- 100g lapte condensat îndulcit
- 1 pliculeț zahăr vanilat Bourbon
- 30g zahăr pudră
- 100ml smântână lichidă pentru frișcă
- coaja de la ½ lime
- 10g gelatină
Decor: felii de piersici, coacăze negre, afine, frunze de mentă
Mod de preparare:
Pentru aluat, pune în bolul unui mixer făina, făina de migdale, zahărul și untul rece, tăiat cubulețe. Mixează cu paleta de aluat până când untul se fărâmițează în făină.
Adaugă gălbenușul și smântâna lichidă pentru frișcă și mixează până când se formează aluatul.
Învelește-l într-o folie alimentară de plastic, aplatizează-l și pune-l la rece timp de cel puțin 30 de minute.
Apoi, întinde-l într-o foaie rotundă, suficient de mare cât să acopere baza și pereții tăvii de tartă (diametrul de 20cm). Presează bine aluatul pe tavă, taie marginile în exces și pune tava în congelator cât timp preîncălzești cuptorul la 180C.
Coace tarta în orb timp de 15 minute, apoi îndepărtează hârtia de copt și greutățile și mai lasă alte 5 minute. Scoate tava și lasă crusta să se răcească de tot înainte să pui cele două elemente din umplutură.
Pentru piersicile cu ghimbir, curăță piersicile de coajă și sâmburi și taie-le în cubulețe mici. Pune piersicile împreună cu siropul de arțar, zahărul brun, pudra de ghimbir și rădăcina de ghimbir rasă pe foc mic și lasă până când tot amestecul se îngroașă și arată ca un sos cu bucăți de piersică prin el.
Hidratează gelatina în apă rece.
Ia de pe foc sosul și dizolvă în el gelatina hirdatată și stoarsă bine. Amestecă și lasă deoparte să se răcorească.
Când coaja de tară s-a răcit poți turna în ea sosul cu piersici și ghimbir. Pune tarta la rece, în frigier, cât timp pregătești amestecul cu cremă de brânză.
Pentru cheesecake-ul la rece, mixează crema de brânză cu zahărul pudră, zahărul vanilat Bourbon, coaja de lime și laptele condensat. Încălzește puțin sâmântâna lichidă și dizolvă în ea gelatina hidratată în apă rece. Amestecă bine și încorporează cu mixerul acest lichid în crema de brânză.
Blendează de câteva ori amestecul obținut ca să fie fin și perfect omogenizat.
Toarnă peste stratul de piersici din tava de tartă și pune la rece până a doua zi.
Scoate tarta din tavă, decorează cu fructe și poți să o împarți cu cei din casă. 🙂
***Tarta asta e perfectă rece, direct din frigider.