Începutul de vară pe mine mă duce tot timpul cu gândul la vacanța mare. Când eram copil asta însemna aproape o vară întreagă la bunici și zile lungi cu Mădălina, prietena mea de atunci. Ne dădeam întâlnire sub nuc și împărțeam prăjiturile lăsate de bunica sub un șervet, pe masa din bucătărie.
Cel mai tare ne plăcea când găseam gogoși, clătite sau felii de chec moale. Din dor de vacanța mare și copilărie am gătit checul ăsta pudră de roșcove și l-am mâncat dimineața, cu un pahar cu lapte, așa cum îmi plăcea și atunci.
E puțin diferit de checul bunicii, dar mi-a plăcut să redescopăr gustul roșcovelor și să desenez petele coloroate în aluatul lui. Pentru că are mult unt e un chec mai umed și mai dens, dar se păstrează minunat câteva zile bune ca să te bucuri de el la micul dejun.
Chec cu pudră de roșcove
Ingrediente pentru 1 chec (tavă 22×12 cm)
- 150g unt moale, la temperatura camerei
- 200g zahăr
- 3 ouă
- 230g făină
- 1+½ linguriță praf de copt
- ½ linguriță bicarbonat
- un praf de sare
- 60 ml lapte
- 1 plic zahăr vanilat Bourbon
- 25 pudră de roșcove + 1 lingură lapte
- 10-15 migdale întregi pentru decor
Mod de preparare:
Pune untul moale, tăiat cubulețe, împreună cu zahărul în bolul unui mixer. Mixează până când obții un amestec cremos.
Adaugă ouăle, pe rând, și încorporează-le bine pe fiecare în parte.
Într-un bol separat amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul și un praf de sare.
Toarnă jumătate din acest amestec în bolul de la mixer și încorporează. Adaugă apoi laptele și mixează până când omogenizezi. Iar la final adaugă restul de făină și încorporează-o.
Vei obține un aluat dens pe care îl împarți în două părți egale.
Într-una din ele vei amesteca zahărul vanilat Bourbon, iar în cea de-a doua vei amesteca pudra de roșcove și 1 lingură de lapte.
Vei avea aluat în două culori pe care vei începe să îl așezi într-o tavă de chec (22x12cm) tapetată cu hârtie de copt.
Pune 3 linguri pline din aluatul cu vanilie la baza tăvii și întinde-l bine. Deasupra lui pune, pe mijloc, aceeași cantitate din aluatul cu roșcove și întinde spre margini fără să apeși prea tare. Repetă până când termini ambele aluaturi.
Presară deasupra migdale întregi sau mărunțite cu un cuțit. Se vor rumeni la cuptor și vor aduce o textură crocantă fiecărei felii.
Coace checul la 190C, timp de 40-45 de minute sau până când o scobitoare înfiptă în el iese curată.
Lasă-l să se răcorească 5 minute în tavă, apoi scoate-l pe un grătar să se răcească de tot.
Îl poți păstra câteva zile fără să se usuce dacă îl învelești în folie alimentară.
***Rețeta de mai sus a apărut în urma unei provocări.
Sano Vita și Bosch mi-au lansat provocarea asta de a povesti despre un prieten drag pe care nu l-am mai văzut de mult și de a găti ceva cu gândul la el. Iar checul ăsta cu pudră de roșcove a fost amintirea mea din copilărie. 🙂
Am facut checul. Singurul meu regret este ca nu am facut din prima doua checuri :))) abia s-a racit primul si m-am apucat de inca unul, ca mi-e ca se intoarce copilul de la gradinita si nu prinde nimic :)))
Multumim mult pentru reteta. Checul a iesit genial!
Ce mă bucur că ți-a plăcut. 🙂
Mi-a placut si inca imi mai place. L-am facut si pentru musafiri, acum il fac destul de des pentru copii. Imi place ca si ei, ca si mine, prefera dulciurile de casa. Reteta aceasta e absolut minunata. Spre deosebire de cele la care se bat albusurile (unde uneori imi iese, alteori se tufleste preparatul), reteta asta mi-a iesit absolut de fiecare data. Mi se pare superb de folosit si in forme de briose in care mai pun niste afine sau fulgi de ciocolata. Ador retetele usoare si de efect 🙂 multumim din suflet!
Cu drag.❤️
Bună, şi eu am preparat în weekend un chec după reţeta ta, iar familia a fost atât de încântată, încât l-au terminat aproape instant 🙂 Ceea ce era odată un desert simplu şi gustos, foarte usor si rapid de preparat, a devenit astăzi un pic mai sofisticat. Am folosit pudra de roşcove pentru prima dată şi mi-a plăcut aroma ei. Specialiştii spun că pudra de roșcove nu conține grăsimi, fiind o sursă de fibre mai bună decât cacaua, fibrele ajută la reglarea colesterolului și a tensiunii arteriale, la prevenirea constipației și la păstrarea unei greutăți adecvate. Se pare că pudra de roşcove este indicată și pentru persoanele care țin cură de slăbire, pentru că ajută la scăderea apetitului și dă senzația de sațietate pentru mai mult timp.
Mulţumesc frumos pentru reţetă.
Multă sănătate!
Mă bucur tare mult că ți-a plăcut rețeta. Și pentru mine pudra de roșcove a fost o descoperire plăcută. O voi folosi, cu siguranță, și pe viitor. 🙂