Sunt de modă veche. Adică, în fața tehnologiei (a tabletei sau a laptopului) pe care pot să țin sute de cărți cu rețete, eu le aleg pe cele cu copertă, cu foi colorate și poze, pe care să le răsfoiesc duminica, să îmi lipesc semne și să las însemnări pe hârtii mici acolo unde fac modificări. Iubesc cărțile în forma lor fizică atât de tare încât am investit o mică avere în cărți de rețete cumpărate de pe unde am nimerit. Și chiar dacă toate ocupă acum rafturi întregi, întotdeauna mă bucur de cărțile noi pe care le primesc.
Tarta asta cu mere vine din ultima carte pe care am primit-o în dar, fiindcă (mi-a zis dăruitorul) mi se pare că se potrivește cu tine. 🙂 Și chiar s-a potrivit, pentru că imediat am început să pun semne prin ea pentru rețete pe care aș vrea să le încerc. Asta e prima, dar simt eu că vor mai urma câteva.
Tartă cu mere, nuci pecan și caramel
Ingrediente pentru o tartă cu diametrul 20cm
Aluat:
- 200g făină
- 50g zahăr tos
- un praf de sare
- 100g unt
- 2 gălbenușuri
- 1 -2 linguri apă rece
Umplutură:
- 1 ou
- 100g unt
- 100g zahăr brun
- 50ml smântână pentru frișcă (30% grăsime)
- 100g nuci pecan
- 2 mere
Mod de preparare:
Aluat
Într-un bol mare amestecă făina cu zahărul și un praf de sare. Adaugă untul rece tăiat cubulețe și începe să frămânți cu degetele, până când fărâmițezi bine untul și tot amestecul capătă un aspect nisipos. Formează o gaură în mijloc și adaugă acolo gălbenușurile. Încorporează-le puțin câte puțin în amestecul cu făină. Adaugă (pe rând) câte o lingură de apă și continuă să încorporezi făina până când formezi un aluat pe care să îl aduni la un loc într-o bilă. În mod normal ar trebui să lași puțin aluatul la rece până când untul se întărește, dar poți trișa un pic și îl poți întinde mai repede.
Pune aluatul între două folii alimentare de plastic și întinde-l cu sucitorul astfel încât să obții o foaie groasă de 3-4mm. Îndepărtează folia de deasupra și cu ajutorul celei de la bază întoarce aluatul și așează-l în tavă.
Nivelează aluatul pereții tăvii, îndepărtează folia alimentară, taie marginile aluatului care sunt în exces și pune tava la rece, cel puțin 30 de minute.
Încinge cuptorul al 180C și coace apoi aluatul în orb. Adică, așează peste el o hârtie de copt și greutăți (bile din ceramică, boabe de fasole, orez) într-un strat uniform. E suficient să îl ții așa în jur de 15 minute în cuptor. Scoate apoi tava, îndepărtează greutățile și hârtia de copt și toarnă umplutura.

Pentru umplutură (pe care o pregătești cât timp stă aluatul la cuptor) curăță merele și taie în cubulețe.
Într-o oală mică, pune pe foc mediu untul, zahărul și smântâna pentru frișcă. Lasă-le pe foc până când zahărul se dizolvă și așteaptă să înceapă să fiarbă. Oprește focul, adaugă nucile pecan (sunt mai bune dacă le coci puțin în cuptor înainte) și amestecă să le încorporezi. Adaugă și cubulețele de mere și oul bătut și amestecă bine.
Toarnă umplutura în coaja de tartă coaptă în orb și pune din nou la cuptor, la 180C, timp de 20-25 de minute.
Lasă tarta să se răcească măcar o jumătate de oră, înainte să o tai.
Draga Alina,
Pentru o tava cu diametrul de 23-24 cm ar trebui dublate cantitatile la ingredinte?
Multumesc!
Da, pentru o tava asa mare eu as dubla ingredientele 🙂