Îmi place să am casa plină. Să chem oameni la masă, iar dacă nu îi chem, să vină singuri fiindcă știu că întotdeauna va fi ceva bun pe masă. Nu numai dulce, pentru că din când în când trăiesc și cu altceva decât cu zahăr, ciocolată și vanilie. Iar fericirea mea mare e să muncesc un pic pentru mâncarea aia: să frământ, să coc, să amestec. Adică, în loc să fac o salată simplă, aleg să pun legumele în aluat.
Despre empanadas am mai scris aici. Le-am făcut acasă, le-am copt în laborator și după câteva sute de bucăți cred că umplutura asta e una din preferatele mele, alături de una cu mazăre și carne de vită.
Empanadas cu porumb (în două variante)
Ingrediente pentru 18-20 empandas mici (tăiate cu disc de 9 cm) SAU 8 empanadas mari (tăiate cu disc 15cm)
Aluat (rețetă de la Michel Roux)
- 250g făină
- 125g unt (82% grăsime) rece, tăiat cubulețe
- ½ linguriță sare
- 1 ou
- 40ml apă rece
Umplutură porumb și ardei iute (varianta 1) pentru 20 bucăți empandas mici:
- 150-200g porumb din conservă (scurs)
- ½ ceapă roșie, tocată mărunt
- 1 ardei iute verde, tocat mărunt
- 1 linguriță muștar
- 1 lingură ulei de măsline
- ½ linguriță paprika afumată
- sare
- 40g Gouda rasă fin
Umplutură porumb și cârnăciori picanți (varianta 2) – pentru 8 empandas mari
- 50g cârnăcior picant, uscat/ afumat, tocat în cubulețe
- 90g porumb din conservă (scurs)
- 40g Ementaler ras
- sare
- piper
- pătrunjel verde, tocat mărunt
Altele:
- 1 ou bătut cu 1 lingură de lapte pentru uns
- cimbru uscat/ paprika afumată pentru presărat pe empanadas
Mod de preparare:
Înainte să povestesc cum se face, trebuie să îți spun că aluatul ăsta e versatil și elastic. E ușor de mânuit imediat după ce l-ai făcut. Nu are nevoie să îl ții la rece înainte să îl întinzi și să tai din el discuri pe care să le împachetezi apoi în forma pentru empanadas. E unul din preferatele mele dintre rețetele de bază ale lui Michel Roux și l-aș ține minte (pe mai departe) și pentru plăcinte umplute cu carne sau legume sau pentru baze de tarte sărate. Se numește pâte à foncer și e o minune.
Deci, cum se face aluatul?
Se pune făina amestecată cu sarea, într-un bol. Peste ele, aruncă bucățelele de unt rece și începe să le fărâmițezi cu degetele până când amestecul arată ca un nisip. Adică, untul s-a fărâmițat și s-a lipit în bobițe mici de făină. Adaugă oul și apa rece și începe să amesteci cu o furculiță. Apoi, pe măsură ce aluatul prinde contur, poți amesteca cu mâna, încorporând toată făina cu unt în ingredientele umede. Frământă de 3-4 ori cu podul palmei aluatul până va fi neted și nelipicios.
Pune-l pe blatul tapetat cu făină și întinde-l cu un sucitor într-o foaie subțire de 2-3 mm. Taie din ea discuri de aluat cu un cutter de 9cm (dacă vrei empandas mici) sau cu unul de 15cm (dacă vrei empanadas mari).
***Când nu ai cutter de biscuiți sau aluat, poți folosi cu succes o cană mare, un bol sau o farfuriuță de desert, trasând cu un cuțit pe marginile acestora pentru a tăia aluatul în discurile potrivite.
Nu vei obține de la început 20 de discuri mici sau 8 mari. După ce le tai pe primele, adună din nou aluatul într-o bilă, întinde-l din nou într-o foaie subțire și taie din nou discuri din el. Repetă până când termini aluatul.
Discurile tăiate așează-le pe o tavă (pe hârtie de copt) sau pe masă pentru a fi umplute.
Pentru umplutura 1, cu porumb și ardei iute: pune porumbul cu muștarul și uleiul de măsline într-un bol și pasează-le cu un blender vertical. Amestecă piureul format cu paprika afumată, sare, ardeiul iute și ceapa tocate mărunt, iar la final cu Gouda rasă fin. Vei obține un fel de pastă pe care să o folosești la umplut empanadas.
Pentru umplutura 2, cu porumb și cârnăciori picanți: amestecă porumbul scurs din conservă, cu bucățile de cârnăcior, Ementalerul ras, pătrunjelul tocat, sare și piper.
***Cu ziceam mai sus, aluatul ajunge pentru 20 emapanadas mici sau 8 mari. Poți alege una din umpluturi sau poți dubla cantitatea de aluat ca să le faci pe amândouă.
Pune 1 linguriță din umplutură pe o jumătate dintr-un disc de aluat mic. Unge marginile discului cu ou bătut, împachetează și presează marginile cu dinții unei furculițe. Repetă până când umpli toate discurile.
Dacă faci emapnadas mari, pune 1 lingură de umplutură pe fiecare disc de aluat.
După ce ai lipit și presat marginile la toate empanadas, unge-le cu ou bătut și presară peste ele paprika afumată (pe cele cu porumb si ardei iute) sau cimbru uscat (pe cele cu porumb și cârnăciori). Coace-le timp de 20 de minute , la 200C.
Îți garantez că îți va fi greu să te oprești doar să guști. Vei fi tentat să devorezi rapid toată tava.