Nu e prima dată când mă surprind plăcut legumele într-un dulce. Am mai pus morcovi, dovlecei și dovleac în prăjituri, muffins și checuri. Iar acum mi-am confirmat încă o dată ideea că “dulceața” naturală a legumelor e perfectă în desert. De data asta m-am topit după un cartof dulce, pe care îl iubesc tare în varianta la cuptor, stropit cu ulei de măsline și piper și lăsat să se coacă încet. Îmi place tocmai pentru că seamănă foarte tare la gust cu dovleacul, dar e de două ori mai ușor de folosit. Fiindcă nu îți trebuie forță și un fierăstrău ca să îl tai, decojești și să îl dai pe răzătoare. Iar la final, amidonul din cartof leagă într-un fel special toate ingredientele din prăjitură.
Și mai frumos e că lângă cartofi dulci merg o mulțime de mirodenii: de la clasica scorțișoară, până la cardamon, piper (nu m-aș aventura cu mai mult de un vârf de linguriță) un strop de ienibahar, nucșoară, cuișoare și cam orice îți place și lângă dovleac. Iar în combinație pot intra nuci pecan, alune, caju (coapte înainte). Finalul (în cazul de față) e un chec simplu, moale, umed și perfect lângă ceaiul de dimineață, dar aș coace oricând blaturi de tort cu cartof dulce, pe care să le umplu cu o cremă de brânză sau un buttercream cu lămâie.

Chec cu cartof dulce și alune
Ingrediente (pentru o tava 26x12cm):
- 3 ouă
- 150g zahăr brun
- 300g cartof dulce ras
- 1 linguriță extract de vanilie
- 130ml ulei (de floarea soarelui/ rapiță)
- 75-100g alune de pădure coapte și tocate în bucăți
- 180g făină
- 1 linguriță praf de copt (aproximativ 1/2 pliculeț)
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 1/4 linguriță cardamon
Mod de preparare:
Într-un bol mare, bate cu un tel ouăle cu zahărul brun până când obții un amestec omogen. (Tocmai aici e frumusețea rețetei ăsteia. Nu trebuie să bați ouăle spumă sau până când se dizolvă zahărul). Adaugă peste ele uleiul, extractul de vanilie și cartoful dulce ras și amestecă bine cu o spatulă.
Urmează (în același bol) alunele tocate și apoi făina amestecată cu praful de copt, scorțișoara și cardamonul.
Amestecă totul cu spatula până când făina este încorporată perfect.

Toarnă amestecul într-o tavă mare de chec sau în două tăvi mai mici (ai grijă să ajustezi și timpul de coacere în cazul în care folosești tăvi mai mici) tapetate cu hârtie de copt.
Coace checul în cuptorul încins la 180C (cuptor electric fără ventilație sau cuptor cu gaz), timp de 40 minute sau până când o scobitoare înfiptă în el iese curată. (Pentru că acest chec conține ulei, scobitoarea va fi umedă și uleioasă și atunci când checul este copt.)
Răcește checul timp de 10 minute în tavă, apoi scoate-l pe un grătar ca să îl răcești complet. Restul depinde de tine. S-ar putea să nu te poți abține și să îl mănânci pe tot din prima zi. (Altfel, îl poți păstra într-un recipient închis etanș, chiar la temperatura camerei.)
Rețetă inspirată de Bake, by Rachel Alen.
Photo Credit: Cătălina Zaharescu Tiensuu, at VEG Studio
Asta suna a perfectiune, dar eu ma pedepsesc saptamanile astea cu o ‘no sugar, low carb’ diet. Daca nu pun zahar si inlocuiesc faina ‘normala’ cu faina de migdale, ar iesi ceva comestibil?
Hei,
Mă bucur că ți-a făcut cu ochiul rețeta asta. Este cu adevărat un chec foarte gustos și surprinzător.
Înlocuirea făinii albe cu făină de migdale e ok. Eu aș face o combinație din părți egale de făină de migdale și făină de orez.
Cu zahărul nu e aceeași poveste. Rolul lui într-o prăjitură nu e numai să o îndulcească, ci să îi ofere și structură prin caramelizare și coacere. Înlocuirea lui completă nu e chiar ușoară. Poți încerca xilitol, dar nu bag mâna în foc că va fi la fel densitatea checului. Eu aș reduce cantitatea de zahăr până la maxim jumătate. Sau, aș aștepta puțin să trec de perioada de restricții în dietă și aș face rețeta prima oară așa, apoi m-aș juca cu ea astfel încât să o adaptez nevoilor mele nutriționale.:)
Multumesc frumos 🙂
Este foarte usor de facut si foarte gustos! Practic dupa ce il faci o data si il mananci vrei sa il mai faci iar cat mai curand posibil ☺
Ce mă bucur că ți-a plăcut. 🙂
A fost foarte bun! Sotul meu l-a devorat pe tot intr-o zi:))
Dar o întrebare, mie mi-a ieșit destul de umed și parca as reduce uleiul. Dacă as combina uleiul normal cu ulei de cocos ar ieși ceva ok?
Mă bucur că v-a plăcut! 🙂 Referitor la întrebarea ta, checul așa trebuie să fie, cu textură umedă, tocmai de la ulei. Ai putea reduce uleiul până la 90ml și poți face o combinație cu ulei de cocos. Dar va avea și o aromă de cocos de la acesta din urmă. 🙂
Mulțumesc frumos pentru răspuns!
❤️🙂
Aveam niste cartofi dulci cu care nu aveam ce sa fac (am incercat diferite varinte la cuptor, dar nu au fost pe gustul nostru) si am gasit reteta dumneavoastra. Am facut-o de doua ori! A iesit un chec delicios! Nu am avut alune de padure si le-am inlocuit cu migdale si caju. Multumesc pentru reteta minunata!
Mă bucur tare mult că ți-a plăcut și că ai găsit soluții în locul alunelor de pădure. Sunt sigură că a fost gustos și așa. 🙂