Am avut un moment viața asta când am umblat cu o boabă de tonka în geantă. O plimbam după mine peste tot și din când în când o scoteam din cutiuța mică în care o așezasem și trăgeam pe nas aroma ei. Era perioada în care nu investeam prea mult în ingrediente pentru acasă și îmi plăceau cu atât mai mult cele exotice pe care le primeam cadou. Boaba aia de tonka mi-a deschis apetitul pentru acest ingredient care are în el ceva din dulceața vaniliei, dar și picanteria nucșoarei, poate și un strop de miros de santal și magnolie.
Atât de bun încât e ilegal
Boabele de tonka sunt, de fapt, semințele unui fruct produs de arborele Cumaru, care crește în țările din nordul Americii de Sud. Au culoare de la cafeniu până la brun închis (aproape negru), iar mijlocul are culoarea caramelului și e ușor moale. Mirosul puternic vine de la un compus chimic pe care îl conțin, numit cumarină. Pe cât de frumos miroase, pe atât de toxic e în cantități mari. Este unul din motivele pentru care boabele de tonka sunt o raritate în Statele Unite, unde FDA (adică organismul care se ocupă de controlul de pe piața alimentară americană) a impus acest restricții de foarte de mulți ani.
Nu intra în panică. Nu îți vând aici povești despre un ingredient periculos ca un drog. Ca să devină toxic ar trebui să mănânci vreo 30 de boabe de tonka deodată. Ceea ce e puțin probabil de vreme ce o singură boabă de tonka ajunge pentru a parfuma 20-25 de porții.
Într-o înghețată aromată cu tonka, aceasta se simte ca o vanilie amestecată cu puțin caramel sau miere. Într-un sos cald, notele de vanilie din tonka devin mai intense. Nu știu cum de am dibuit atâtea în el, dar mă facinează ori de câte ori îl simt. Mai ales că e suficient doar un praf ras din păstăilea astea uscate și stafidite ca să dai aromă la o cremă, un ganache, un blat, o înghețată, un mousse. Cel mai tare și cel mai tare îmi place în ciocolata albă, apoi peste mere sau caise.
Cum gătești cu tonka?
E suficient să razi pe o răzătoare fină câte o bucată de tonka (așa cum ai face cu o boabă de nucșoară) și să folosești pudra ca pe orice condiment presărat în lichide sau peste alte preparate.
Câtă tonka e suficientă?
Evident că totul depinde de gust, dar fiind un condiment puternic e bine să nu exagerezi. Eu nu folosesc niciodată mai mult de 1 boabă de tonka pentru 500ml lichid (ciocolată topită, lapte, smântână) sau ¼ lingurită pudră de tonka rasă pentru 250 -350g făină sau zahăr dacă vrei să inserezi această aromă în blaturi sau biscutiți. Experimentează, testează, gustă și stabilește și în funcție de cât de mult îți place ție.
Cu ce se potrivește tonka?
Cum ziceam mai devreme, mie îmi place tare mult în combinația cu ciocolata albă, dar se potrivește bine și cu căpșune, caise, mere, brânzeturi, alături de scoțișoară, șofran, fucte de mare sau pește.
Cum păstrezi tonka?
Nu e cel mai ieftin ingredient, așa că dacă investești în el, păstrează-l cu grijă. Adică, în recipiente închise etanș, în locuri răcoroase, departe de lumina soarelui. Dacă e păstrată corect, o boabă de tonka poate rezista luni bune, dacă nu chiar ani. În timp, totuși, aroma se estompează.
De unde cumperi tonka? Nu am zărit-o până acum în magazinele de condimente , dar online, pe diverse site-uri specializate o poți cumpăra în punguțe de 10g. O găsești la www.pastaidevanilie.ro sau la www.sugarspice.ro
Cum îmi place mie tonka? În mousse-ul de ciocolată albă pe care l-am pus în tortul de AICI.
Au si la Bacania veche sigur.
Ah, tonka, mon amour!
In Aprilie 2020se găsește și la Kaufland. Eu l-am cumpărat pentru ca v-am citit, de placere, toate articolele după site, evident și pe cel legat de Tonka.
🙂
[…] https://ciocolatasivanilie.ro/tonka-ce-este-si-cum-folosim-acest-ingredient […]
Am cumparat boabw de tonka de pe un site dar au miros de migdală!
Am.gustat și piscă f tare.
Oare mi-am luat țeapă?
Dimpotrivă. Așa trebuie să fie. Da, au o aromă apropiată de migdală și sunt ușor iuți. Dar aromează foarte frumos deserturile. 🙂