V-am zis cum stau eu și mă uit la poze din San Francisco fiindcă îmi face bine la cap treaba asta? NU alt oraș. Doar San Francisco. Bine, orice oraș frumos și cu potențial de vacanță viitoare ar avea un efect plăcut asupra mea, dar San Francisco e hipnotizant, deși nu l-am vazut vreodată altfel decât în poze. Fotografiile alea cu zgârie nori, cu Golden Gate, cu străzile în pantă și tramvaie drăguțe, cu case frumoase , cu Lombard Street care șerpuieșe, cu plajele, cu toate câte are orașul ăsta de la capătul lumii. Mă apucă dorul de pozele astea mai ales după vacanțe, când intru într-o stare de melancolie din care ies greu. Îmi alint starea asta cu San Francisco și prăjituri și îmi zic mereu că eu aș fi avut un succes nebun pe coasta aia de America.
Toate astea n-au nicio legătură directă cu tarta cu pere și ciocolată, despre care scriu mai departe. Doar faptul că dintr-o poză cu toamna în San Francisco m-am dus cu gândul la niște pere roșiatic-aurii sub un strat de ciocolată. Iar restul a venit de la sine. 🙂
Tartă cu pere și ciocolată
Ingrediente pentru o tartă 20cm (6 porții)
Blat:
- 100g făină
- 25g făină de migdale
- 50g zahăr pudră
- 50g unt rece
- 1 ou
Jeleu de pere
- 300g pere curățate, tăiate cubulețe
- 1 lingură zahăr
- 1 anason stelat
- ¼ linguriță cardamon
- 5g gelatină
Ganache de ciocolată amăruie
- 125ml smântână pentru frișcă
- 100g ciocolată amăruie (55% cacao)
- 10g glucoză lichidă (opțional)
- 25g unt
Chipsuri de pere (pentru decor)
- 1 pară
- 100g zahăr
Mod de preparare:
Pentru blat, amestecă făina, făina de migdale și zahărul pudră într-un bol încăpător. Adaugă untul rece (tăiat cubulețe) peste ele și începe să frămânți cu degetele, până când amestecul are un aspect nisipos. Adaugă oul întreg și începe să îl încorporezi cu vârful degetelor în amestec, până când aluatul prinde formă. Va fi moale și destul de lipicios. Nu intra în panică! Adună-l pe tot la un loc , asează-l pe o bucată de folie de plastic alimentar și aplatizează-l. Pune la rece timp de 30 de minute sau până când devine suficient de ferm ca să poți să îl întinzi cu un sucitor.
Întinde aluatul într-o foaie groasă de 3-4 mm și așează-l într-o tavă/ inel de tartă cu diametrul 20cm. Pune-l la rece (eventual în congelator) pentru cel puțin 30 minute și încinge cuptorul la 180C.
Coace aluatul în orb, adică așezând peste el o hârtie de copt și niște greutăți (boabe de fasole/ orez/ bile ceramice) timp de 15minute, apoi îndepărtează greutățile și hârtia și mai coace-l timp de 5-7 minute.
Lasă coaja de tartă să se răcească în tavă și apoi scoate-o pe o farfurie/ platou.
Pentru jeleul de pere, curăță și taie în cubulețe 2 pere mari. În total ar trebui să obții 300g de fruct. Ce rămâne în plus taie în cubulețe mai mici și lasă deoparte.
Pune 300g pere împreună cu zahărul, coardamonul și un anason stelat într-o oală mică, pe foc mediu. Lasă să se încălzească și să fiarbă până când zahărul se dizolvă complet și bucățile de pară se înmoaie puțin. Ia de pe foc (îndepărtează anasonul) și pasează cu un blender ca să obții un piure. Adaugă 5g gelatină stoarsă bine, după ce a fost hidratată timp de 5 minute în 50ml apă rece. Amestecă să se dizolve gelatina, adaugă cubulețele mici de pere și toarnă pireul de pere în coaja de tartă coaptă.
Pune la rece timp de cel puțin 3 ore.
Pentru ganache-ul de ciocolată, toacă în bucăți mici ciocolata și pune într-o oală, pe foc mediu smântâna lichidă pentru frișcă. Când smântâna s-a încălzit bine, fără să clocotească, toarnă-o peste ciocolată. Lasă timp de 1 minut, apoi adaugă glucoza lichidă dacă folosești. Amestecă bine cu o spatulă de silicon până când toată ciocolata se topește și se încorporează în smântâna fierbinte. Adaugă untul tăiat în bucățele mici și amestecă până când se încorporează.
Scoate tarta din frigider (între timp pireul de fructe s-a întărit deja) și toarnă ganache-ul de ciocolată. Nivelează-l și pune din nou tarta la rece, timp de câteva ore.
Decor: Physalis și chipsuri de pară.
Pentru chipsurile de pară, feliază o pară mare cu o răzătoare sau cu un cuțit, astfel încât să obții felii foarte subțiri (1-2mm). Tăvălește fiecare felie prin zahăr tos și așează-le pe o hârtie de copt în tava de la cuptor. Coace timp de 15 minute la 160C, întoarce feliile pe partea cealalată și mai coace 15 minute. Scoate chipsurile de pară pe o hârtie de copt și lasă-le să se răcească complet înainte să le folosești.

***Tarta asta e perfectă când s-a răcit complet, după mai multe ore / o noapte la frigider. Gustul de pară din piureul transformat în jeleu contrastează plăcut cu ciocolata dacă guști tarta când e foarte rece. În plus, îți va fi mai ușor să o feliezi când e proaspăt scoasă din frigider.
*** Poți face tarta în etape. Într-o zi coaja de trată și piureul de pere, iar în ziua urmatoare ganache-ul de ciocolată și chipsurile de pară.
*** Și…inspirația a venit din poza asta.
Sursa foto: www.sanfranciscotravelersguide.com
Buna Alina, salutari din San Francisco! E exact asa cum spui aici, orasul e frumos, dar dupa parerea mea, imprejurimile si toata coasta Californiei sunt si mai frumoase. Ma uimesc toate retetele tale, si as vrea sa le incerc una cate una. Daca ajungi pe aici vreodata, ma ofer sa te plimb prin zona – in schimbul unui tort 🙂
Bună Adriana,
Mă bucur că ai descoperit Ciocolată și Vanilie și mă bucur și mai tare că ai descoperit fix postarea asta în care vorbesc despre San Francisco. Dacă mă vor duce vacanțele mele până acolo cu siguranță te voi căuta (țin minte și de tort 🙂 ).
Oricând vei decide să își pui șorțul și să încerci una dintre rețetele mele sunt aici pentru întrebări și ajutor 🙂
S-a facut 🙂