Acum 3 ani hotăram că vreau, pe lângă multe altele, să fiu și blogger. Scriam deja de ceva timp despre “food stories”, adunasem deja câteva zeci de poze cu mâncare făcută cu mâna mea, îmi luasem diplomă de cofetar. Credeam că e suficient. Ce a urmat a fost, însă, un carusel printre multe stări și trăiri pe care mi le-a dat blogul. Ciocolată și Vanilie a venit cu foarte mulți oameni frumoși pe care i-am primit în viața mea odată cu el, cu mult curaj, cu de trei ori mai multe farfurii, tăvi, ustensile și decoruri decât ar putea suporta vreodată dulapurile mele. M-a convins că iubesc atât de mult cofetăria încât să fac din ea un job permanent de aproape un an și m-a făcut să visez cu ochii deschiși că într-o zi eu voi trăi doar din asta. În Ciocolată și Vanilie am investit aproape tot timpul meu liber, pe el mi-am lăsat o parte din viață la vedere și cu el am descoperit o versiune a mea complet nouă. Blogul ăsta e foarte viu și s-a transformat odată cu mine, și pentru toate lucrurile bune pe care mi le-a adus îmi vine să îi dau cadou o felie de tartă (ca asta).
Tartele astea mici sunt delicate ca dintr-o casă de păpuși, cu o cremă parfumată de făina de migdale, care învelește aproape complet fructele, în timp ce se coace.
Tarte cu frangipane și fructe
Ingrediente (pentru 8 tarte mici 9-10cm diametru):
Aluat dulce – Pâte sucrée
- 125g făină
- 50g unt, tăiat în cubulețe și ușor moale
- 50g zahăr pudră
- un praf de sare fină
- 1 ou
Frangipane (rețetă Michel Roux)
- 125g unt moale
- 125g făină de migdale
- 125g zahăr pudră
- 2 ouă
- 20g făină
Fructe proaspete sau congelate – zmeură / căpșune
Mod de preparare
Aluat:
Așează făina într-un bol sau pe blatul de lucru. Formează în mijlocul ei o adâcitură/ gaură. Așează aici untul tăiat cubulețe, sarea și zahărul pudră și amestecă aceste ingrediente cu degetele încet, până când încorporezi tot untul în făină și amestecul are aspect granulos.
Din nou, formează o gaură în mijlocul amestecului și sparge aici oul. Încorporează-l treptat, până când aluatul începe să prindă formă.
Frământă cu podul palmei de câteva ori aluatul până devine neted. Acoperă-l în folie alimentară de plastic și pune-l la rece, 1 oră, până când se întărește și e gata să îl folosești.
***Pâte sucrée se va pastra foarte bine într-un recipient închis etanș sau în folie alimentară până la o săptămână în frigider sau până la trei luni în congelator.
Întinde aluatul într-o foaie groasă de 2-4mm. Taie din el discuri potrivite cât să acopere tăvile de tartă și să atârne ușor peste margini. Taie marginile în exces și pune tăvile din nou la rece timp de 20 minute.

Între timp, pregătește frangipane.
Freacă untul până când arată ca o cremă. Adaugă zahărul pudră amestecat cu făina de migdale și încorporează-le complet în untul moale. Adaugă ouăle și ametescă-le și pe ele în compoziție, iar la final adaugă făina și amestecă bine.
**Pentru mai mult gust poți pune în frangipane 2 linguri de Cointreau sau coajă rasă de citrice.
*** Dacă nu găsești făină de migdale (eu am găsit în Obor, la etaj, la un magazin ticsit de mirodenii și alte lucruri bune), poți folosi migdale decojite (sau nu) mărunțite fin cu un robot de bucătărie. Dacă alegi să le folosești cu coajă, culoarea de la frangipane nu va fi atât de deschisă, dar gustul rămâne la fel de bun.
Scoate tăvile cu aluatul răcit și împarte în ele (în mod egal) frangipane, astfel încât să ajungă până aproape de marginea tăvii. Nivelează crema frangipane cu o lingură și așează pe fiecare tartă fructe proaspete sau congelate. Eu am folosit zmeură întreagă și căpșune tăiate felii. Dar poți folosi orice fructe îți dorești: de la mere și pere, până la mix de fructe de pădure sau felii de persimonă.
Pune tăvile cu tarte la copt la 180C, timp de 20 minute în cuptor electric cu ventilație sau 30 minute în cuptor cu gaz. Sunt gata când crema frangipane s-a rumenit frumos pe margini.
Lasă tartele să se răcească în tăvi timp de 10 minute, apoi scoate-le și lasă-le să se răcească complet înainte să te pierzi în gustul lor.
***Dacă nu ai tăvi mici de tartă, folosește rețeta de aluat și jumătate din cantitatea de la rețeta de frangipane pentru o tartă mai mare, cu diametrul de 20cm.