Măcar o dată pe săptămână coc un quiche acasă. Sunt săptămâni când pierd numărul lor atunci când sunt în laborator. Și chiar dacă fac asta atât de des, de fiecare dată am aceeași bucurie când îl scot rumenit din cuptor. În câțiva ani am experimentat combinații clasice sau unele cu ceea ce am la îndemână prin frigider: roșii uscate, spanac, câteva ciuperci, uneori Camembert, alteori telemea, smântână rămasă de la frișcă sau smântână pentru gătit, fâșii de somon sau cârnăciori picanți, ouă întregi sau numai gălbenușuri. Am gustat quiche-uri cu sfeclă roșie și brânză de capră sau cu creveți și mango. De fapt, cred că partea asta în care combin și mă joc cu ingrediente e cea care îmi place cel mai mult într-un quiche, dincolo de efectul terapeutic pe care îl are frământatul de aluat asupra mea.
Pe blogul ăsta am adunat până acum o adevărată colecție de quiche-uri și sunt sigură că lista lor va continua.
Quiche cu ciuperci și Camembert
Ingrediente (pentru o tavă de 23cm)
Aluat: Pâte brisée – rețeta e AICI
Pregătește o porție întreagă, iar bucățile care îți rămân le poți transforma oricând în sărățele.
Umplutură:
- 3 gălbenușuri
- 1 ou
- 300ml smântână lichidă ( pentru frișcă sau de gătit)
- 200g ciuperci (Champignon)
- 100g bacon tăiat cubulețe
- 100g Camembert rupt în bucăți
- cimbru proaspăt
- sare
- piper
Mod de preparare:
Aluat:
Așează făina într-un bol sau pe blatul de lucru. Formează în mijlocul ei o adâcitură/ gaură. Așează aici untul tăiat cubulețe, sarea și zahărul. Frământă cu degetele până când aduni toate ingredientele într-un aluat. Mai întâi totul va avea aspect nisipos, dar treptat ingredientele se adună la un loc.
Adaugă oul și laptele și încorporează-le încet, până când aluatul începe să prindă formă.
Frământă cu podul palmei de câteva ori aluatul până devine neted. Acoperă-l în folie alimentară de plastic și pune-l la rece timp de 30 de minute.
Întinde aluatul într-o foaie groasă de 3-4mm și așează-l într-o tavă. Taie marginile în exces și pune din nou la rece, timp de 15 minute.
Coace aluatul în orb. Adică așează peste el o hârtie de copt și greutăți (orez, boabe de fasole, bile din ceramică) și coace-l așa timp de 12-15 minute la 180C. Îndepărtează hârtia și greutățile și mai coace alte 5 minute aluatul.
Între timp, pregătește umplutura. Bate gălbenușurile cu oul și smântână lichidă. Condimentează cu sare, piper și cimbru proaspăt, tocat mărunt.
Taie ciupercile felii și pune-le într-o tigaie încinsă pe foc mare. Lasă-le să se perpelească pentru câteva minute, cât să re rumenească frumos, adaugă sare și piper și ia-le de pe foc.
Călește bacon-ul tăiat cubulețe până când se rumenește.
Așează ciupercile pe baza aluatului copt în orb, apoi baconul și toarnă amestecul de ou cu smântână. Rupe bucăți de Camembert și așeză-le din loc în loc peste quiche. Coace timp de 30-35 minute la 180C.
Lasă quiche-ul să se răcească timp de 20-25 minute înainte să îl tai felii și să presari peste ele frunzulițe de cimbru proaspăt.
***Mie îmi place cu mix salată (salată verde, eisberg, rucola, radicchio). Dar merge și simplu, și fierbinte, și rece, și de mic dejun, și de cină.
O sa ma apuc sa fac quiche-urle tale:) pana acum mai toate umpluturile folosite de mine aveau 5-6 oua. Si cum sunt o gurmanda cand vine vorba de tarte incerc sa ma abtin sa fac quiche ca sa nu mananc 6 oua ( cate intra in total) in 2 zile
Mă bucur că te-am inspirat. Abia aștept să îmi spui cum au fost. 🙂
Buna. Pot face si coace aluatul cu o seara inainte si sa coc quiche-ul cu umplutura a doua zi?
Multumesc
Da, aluatul se poate coace in orb cu o seara inainte, iar a doua zi se poate coace cu umplutura.
Bună! Am folosit untură în loc de unt și nici nu am putut întinde aluatul. Tarta a ieșit extrem de crăpată. În rest, am urmat toți pașii, am folosit toate ingredientele, am respectat toți timpii. Nu știu unde a fost greșeala.
Bună, Sandra! Untura a făcut coaja de tartă mult prea fragedă și ușor casantă. Aluatul de pate brisee in care untul se înlocuiește cu untură e mai potrivit pentru sărățele. Acum îmi dau seama că nu am făcut toate precizările necesare în rețeta de bază de aluat de tartă sărată, în care am vorbit despre înlocuitori pentru unt. Dacă vrei să folosești și untură în aluat e mai potrivit să înlocuiești 50g unt cu 50g untură. Aluatul va fi mai fraged, dar își va păstra fermitatea și elasticitatea de la unt.