Ce faci când ți se pare că nu ai suficiente zile să te bucuri de ce îți dă vara? Când cumperi mărar și pătrunjel cu snopul ca să le pui în salate. Când tot ce ai mânca sunt felii de roșii cu brânză, ardei pe grătar, porumb copt și felii de pepene. Nu prea ai variante speciale. Doar când te saturi de tot meniul de mai sus, aduni ce ți-a mai rămas din vara prin frigider și pui de-o tartă. A mea e una dintre cele mai frumoase tarte sărate pe care le-am copt până acum, iar cel mai bun lucru din ea sunt feliile astea subțiri de zucchini înmuiate de căldura cuptorului și scufundate într-un strat generos de ricotta cu ierburi aromatice.
Și ar mai fi ceva. Dacă ar fi să îmi deschid într-o zi o Tartelerie, tarta asta ar intra în meniul permanent. Atât de mult îmi place.

Tartă cu ricotta, ierburi și zucchini
Ingrediente pentru o tartă 23cm/ 8 porții:
Aluat
- 250g făină neagră/ integrală
- 125g unt
- un praf de sare
- 1 ou
- 40ml apă rece
Umplutură
- 250g ricotta
- 2 ouă
- 200g telemea de vacă
- 150ml smântâna de gătit (32% grăsime)
- 15g mentă
- 1 legătură mică mărar
- ½ ardei iute
- sare
- piper
+
- 2-3 zucchini
- 25g parmezan ras
Mod de preparare:
Pentru aluat, pune făina împreună cu un praf de sare și untul rece tăiat cubulețe într-un bol încăpător. Începe să frămânți cu degetele până când amestecul devine granulos. Adaugă oul și apa rece și începe să le încorporezi, treptat, în făină. Dacă ți-e greu cu degetele, poți folosi la început o furculiță și după ce amestecul începe să se lege, poți lucra mai departe cu mâna. Trebuie să obții un aluat compact, pe care îl scoți pe blatul tapetat cu făină și îl frămânți de 2-3 ori cu podul palmei.
**De obicei, eu îl întind imediat în tavă și pun tava la rece. Dacă ți se pare că aluatul e greu de manevrat, îl poți înveli în folie alimentară și îl pui la frigider în jur de 30 de minute.
Scoate aluatul pe blatul tapetat cu făină și întinde-l într-o foaie groasă de 3-4mm, care să fie mai mare în diametru decât tava în care urmează să fie pus. Întinde aluatul în tavă, presează bine pe baza și pereții tăvii și îndepărtează marginile în exces.
Pune tava astfel pregătită la rece, timp de cel puțin 30 de minute.
***Poate sta așa și peste noapte și coci tarta a doua zi. 🙂
Cât stă aluatul la rece poți pregăti umplutura.
Amestecă ricotta cu brânza telemea rasă fin, adaugă menta și mărarul tocate mărunt, ardeiul iute tocat, smântâna pentru gătit și omogenizează cu o spatulă din silicon. Condimentează cu sare și piper și adaugă ouăle. Amestecă totul încă o dată și lasă umplutura la rece.
Când aluatul de tartă s-a răcit, coace-l în orb, în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 15 minute și alte 5 minute fără hârtie de copt și greutăți.
Umple coaja de tartă astfel coaptă cu umplutura pregătită și nivelează frumos.
****Partea cea mai frumoasă abia acum vine. Deși la prima vedere pare că îți va lua câteva ore bune ca să așezi zucchini ca o floare pe tarta asta, crede-mă că nu durează mai mult de 10 minute să pui fâșiile ca să arate așa.
Taie zucchini în fâșii subțiri cu un peeler/ curățător de legume. Taie-i pe lungime, astfel încât să obții niște panglici frumoase care păstrează pe margini o linie din coaja verde de la zucchini. Începe cu una din fâșii pe care să o rulezi cât mai bine și să o așezi în mijlocul tartei, presând-o ușor în umplutura cu ricotta. Apoi, în jurul ei adaugă în semicerc fâșii noi, ca și când ai așeza petalele unei flori.
Când ai așezat fâșii de zucchini pe toată suprafața pune tarta la copt, la 180C, timp de 40-45 de minute, până când umplutura se întărește, iar zucchini se rumeneasc puțin. Cu 10 minute înainte să scoți tarta din cuptor presară deasupra ei parmezanul ras.
Lasă tarta să se răcească bine înainte să o tai. Acum, după ce am mâncat din ea și călduță, și rece, aș zice că e chiar mai bună a doua zi din frigider. Ca să îți faci viața mai ușoară atunci când o feliezi, taie tarta cu un cuțit zimțat, cum e cel de pâine, astfel încât să poți rămâne cu felii frumoase de zucchini pe ea.
Rețetă adaptată de pe georgeats.com
Executat! A ieșit demențial acest quiche! ♥️
Mă bucur tare că ți-a plăcut. 🙂