Mie scorțișoara îmi miroase a iarnă și a plăcintă cu mere. Nu mi-e ușor să o văd și în alte contexte, deși sunt o mulțime de posibilități să o pui în valoare. Dar rulourile astea – în fapt doar niște pâinici dulci și bune de mâncat lângă un ceai – mi-au arătat că scorțișoara e potrivită pe orice vreme. Chiar și vara, chiar și în timpul săptămânii când e puțin timp pentru dospit aluaturi.
Cinnamon rolls le știam deja de prin rețetele americane, dar nu le-am vrut unse cu glazura lor clasică cu cremă de brânză. Le-am lăsat simple și mi s-au părut minunate așa. Fiindcă așa le poți îndesa și în geantă a doua zi, să le ai la cafea. Sunt o bucurie dulce.
Rulouri cu scorțișoară / Cinnamon Buns
Ingrediente pentru 9-10 bucăți
- 125ml lapte
- 50g unt
- 250g făină
- un praf de sare
- 25g zahăr
- 4g drojdie uscată (granule)
- 1 ou bătut împărțit în două
Pentru umplutură:
- 15g zahăr fin
- 1 linguriță scorțișoară
- ½ linguriță cardamon
- 35g unt moale
Mod de preparare:
Încălzește laptele și untul împreună, într-o crăticioară. Ia-le de pe foc imediat ce untul s-a topit și lasă amestecul să se răcorească până când atinge în jur de 30 de grade.
În bolul unui mixer static amestecă făina, sarea, zahărul și drojdia. Cu ajutorul cârligului pentru aluat începe să frămânți, turnând în același timp, în fir subțire, amestecul de lapte și unt. Apoi, jumătate din oul bătut.
**Am bătut oul într-o cană și l-am împărțit din ochi în două cantități egale. O parte am turnat-o în aluat, iar cealată am păstrat-o pentru a unge rulourile.
Frământă cu mixerul timp de 7-8 minute, la viteză medie. Aluatul ar trebuie să se desprindă de pereții bolului și să fie doar puțin lipicios.
Scoate aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperă bolul cu folie alimentară de plastic și lasă la dospit timp de 1 și ½ ore sau până când își dublează volumul.
Între timp, poți pregăti umplutura. Nu trebuie decât să freci bine, cu o lingură de lemn, untul cu zahărul și cu mirodeniile. Va arăta ca o cremă. Lasă umplutura la temperatura camerei până când aluatul e suficient dospit.
Când aluatul și-a dublat volumul, scoate-l din bol pe blatul tapetat cu făină. Întinde-l într-un dreptunghi (aproximativ 25x35cm). Unge-l cu umplutura pregătită pe jumătatea de jos și acoperă cu partea de sus jumătatea unsă. Presează ușor.
Cu ajutorul unui cuțit sau a unei role pentru pizza taie fâșii de aluat groase de 1 cm.
Fie le rulezi ca pe o ruladă, fie le îndoi pe jumătate, le răsucești și apoi încerci să faci o împletitură prinzând capetele aluatului dedesubt.

Fiecare rulou îl așezi în adânciturile dintr-o tavă de brioșe. Nu e nevoie să ungi tava sau să îi pui hârtii speciale. Rulourile au suficient unt în ele cât să le ajute să nu se lipească de tavă când se coc.
Așadar, pune rulourile în tavă și lasă-le din nou la dospit timp de 30-60 de minute.
Unge fiecare rulou cu jumătatea de ou bătut rămasă de mai devreme, amestecată cu o lingură de lapte. Și presară peste ele puțin zahăr tos. Se va carameliza frumos la cuptor.
Le-am copt la 200C (cuptor cu ventilație), timp de 12-13 minute. Până când sunt rumene la suprafață.
Și le-am mâncat pe toate în primele câteva ore. 🙂
Rețetă adaptată din “Soulful Baker”, by Julie Jones
Ce să facă o româncă din Newcastle în Ajun de Bobotează? Și-a pus COBZALITY și se pregătește de o nouă porție de rulouri!
La mulți Ani, Alina! Multă sănătate și la cît mai multe rețete delicioase!
Cu drag din UK,
Rita Soficaru
La mulți ani, Rita! Să fie un an plin de lucruri bune. 🙂