Uneori îmi e dor să coc pâine. Să miroasă a coajă rumenă, a drojdie și făină în toată casa. Mirosul ăla care te ține lipit de cuptor după ce te-ai muncit să frămânți sub palme un aluat neted, să-i dai formă și să-l aștepți să crească frumos. Dar pâinea aia rumenă cere timp. Și răbdare. Și uneori mi-e viața pe așa o fugă că n-am timpul și răbdarea să cresc maia cu mâna mea sau să dospesc o pâine întreagă.
Uneori îmi e dor de miros de vară. De cimbru, pătrunjel și busuioc, de ierburi verzi pe care le creșteam cuminte în ghivece și le udam sub soare, ca să le culeg pentru roșiile alea fierbinți. Și uneori mi-e viața pe așa o fugă că îmi mai aduc aminte de ele doar din când în când.
Uneori, când îmi e dor, găsesc momente din cele liniștite, în care încep să frământ în tihnă duminica, pe la prânz, pâinici dulci, unse cu unt, și usturoi, și ierburi, așteptate să crească și să prindă culoare la căldură, mâncate până la ultima firimitură cu ulei de măsline și brânză sărată.
Rulouri din aluat cu unt aromat
Aluat:
- 1 și ½ linguriță drojdie uscată (granule)
- 60ml apă caldă (nu fiartă)
- 180ml lapte cald
- 2 linguri zahăr
- 1 linguriță sare
- 1 ou
- 55g unt moale
- 450g-500g făină
- 65g unt moale, la temperatura camerei
- 1-2 căței de ursturoi zdrobiți (sau pasați / tocați foarte fin)
- 1 linguriță frunze de cimbru, tocate mărunt
- 1 linguriță frunze rozmarin, tocate mărunt
- un praf de sare
+ 100g cheddar/ cașcaval afumat ras fin
Peste tot amestecul pune untul foarte moale, apoi 250g făină și amestecă bine cu o lingură de lemn până când obții un aluat moale. Adaugă încă 125g făină și continuă să amesteci, formând aluatul. Mai adaugă treptat făină și frământă cu mâna până când aluatul este moale și nu se mai lipește. Operațiunea asta e completată de un frământat sănătos pe blatul tapetat cu făină. Frământă aluatul timp de 10 minute până când este neted și ușor elastic. Așează bila de aluat într-un bol mare, uns cu ulei. Acoperă cu folie alimentară de plastic și lasă-l să își facă de cap și să crească într-un loc călduț timp de o oră și jumătate spre două ore.
Între timp…te ocupi de untul cu arome. Amesteci untul cu ierburile aromatice tocate mărunt, sarea și usturoiul zdrobit cu o presă sau tocat foarte mărunt (Dacă te pricepi. Dacă nu, evită tăieturi inutile și pisează-l cu un mojar.) Lasă-le deoparte, tot la temperatura camerei.
Când aluatul și-a dublat volumul e momentul să îl scoți din bol. Să îl pui pe blatul sau masa tapetată cu făină și să îl apeși cât să îi scoți din aerul adunat. Împarte-l în două părți egale și lucrează cu fiecare în parte.
Întinde aluatul într-un dreptunghi 20x15cm. Întinde pe el jumătate din untul aromat, în strat subțire, din margine în margine. Presară jumătate din cheddarul ras. Taie dreptunghiul de aluat în 6 fâșii pe lungime. Rulează fiecare fâșie pornind de la un capăt. Vei forma niște rulouri mici și îndesate pe care să le așezi într-o tavă de copt brioșe, unsă bine cu ulei. Se vor potrivi perfect în spațiile alea.
Repetă operațiunea și cu cea de-a doua bucată de aluat. În total vei avea 12 rulouri. Acoperă-le cu un prosop și mai lasă-le să dospească alte 20-30 de minute.
Coace-le la 180C, timp de 25 de minute, iar înainte să le pui în cuptor mai unge-le odată cu puțin unt topit.
După ce se coc lasă-le să respire măcar vreo 10 minute în tavă și apoi bucură-te de ele. Cu unt și sare, cu roșii proaspete, cu brânză, cu ce îți vine la îndemână când ai pâine caldă în casă.
Bună,
Am făcut pâine din rețeta asta pentru că ador pâinea cu lapte si ou, dar nu înțeleg de ce după ce se răcește devine foarte sfărâmicioasă. Precizez că singura modificare adusă a fost să folosesc cantitatea echivalentă de drojdie proaspătă. Există vreo metodă să o fac să tina mai mult?
Pâinea cu ou este, de fapt, un fel de cozonac sărat. Și se usucă tocmai pentru că are ou în ea. Nu prea există soluții. E minunată maxim două zile dacă o ții învelită în folie alimentară. 🙂