În perioada asta e plin de fructe în casă: portocale, mandarine, grepfrut roz, persimone și kumquat. Avem aproape tot timpul și mere în casă și, din când în când, și gutui. Mie îmi place mirosul lor de vreme rece și puful care le ascunde culoarea.
Am mai povestit, însă, cât de greu mă las convinsă să le mănânc așa, simple, fiindcă mie mi se par înecăcioase. Așa că mi-am dorit mai mereu să le fac loc în deserturi ca să mă bucur de ele. Cel mai simplu e să le coc la cuptor, cu puțin zahăr brun și scorțișoară. Dar gutuile merită mai mult de atât.
Le-am pus toamna trecută într-un tort (rețeta de Tort cu mousse de gutui e AICI), iar acum le-am îmbrăcat în arome de vin fiert și le-am pus într-o prăjitură răsturnată.
Cele 4 gutui și jumătate care au intrat în ea au fost salvate de la o moarte sigură în coșulețul din bucătărie. Pe cât erau de parfumate, pe atât au fost de făinoase și nimeni nu s-a atins de ele cu zilele.
Ce vreau să spun e că am intrat într-un fel de “mood” de reciclare și reutilizare a tot ce avem în bucătărie și ne bucurăm de fiecare dată când putem să găsim soluții pentru fructe care nu mai sunt atât de proaspete. Iar dacă nu le fac eu loc în desert, le găsește el loc într-un fel principal. Persimona (fructul kaki) moale și-a găsit rostul până la urmă într-o supă cremă de legume, iar portocalele fără vlagă au fost stoarse într-o marinadă pentru curcan. 🙂
Prăjitură cu gutui poșate în vin și sos caramel
Ingrediente (pentru o tavă 22cm)
Pentru gutui poșate:
- 800g gutui curățate de coajă
- 75g zahăr brun
- 250ml vin roșu
- 1 litru apă
- 4 păstăi de cardamon
- 2 bucăți anason stelat
- ½ păstaie de vanilie
- zeama de la 1 lămâie
Pentru blat:
- 120g unt (82% grăsime)
- 100g zahăr tos
- 2 ouă
- 5g ghimbir proaspăt, ras
- 100g făină de migdale
- 120g făină albă
- 1 plic praf de copt
- un praf de sare
- 110g iaurt gras (10% grăsime)
Pentru sosul caramel:
- 100g zahăr
- 25g unt
- 100ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
+1 lingură de zahăr brun
Mod de preparare:
Începe cu gutuile. Au nevoie de vreo 45 de minute să le poșezi și apoi încă pe atât să le lași să se răcorească. Le poți face și cu o zi înainte dacă ai timp.
Așadar, gutuile curățate de coajă și tăiate în jumătăți se pun într-o oală încăpătoare cu apa, vinul, zeama de lămâie, zahărul brun, mirodeniile și miezul răzuit de la păstaia de vanilie (plus păstaia). Se lasă pe foc mediu să fiarbă domol, până când sunt ușor de înțepat cu o furculiță.
Se iau de pe foc și se lasă să se răcorească în lichid.
Când pot fi manevrate ușor cu mâna, se scot jumătățile de gutui, se curăță de cotor și semințe și se taie în felii groase. Feliile se așează cât mai lipite și suprapuse la baza unei tăvi rotunde, cu pereți detașabili (22cm diametru) tapetată cu hârtie de copt pe bază și pereți.
Presară peste gutui 1 lingură de zahăr brun.
Lasă tava deoparte și pregătește blatul.
Untul înmuiat la temperatura camerei se mixează bine cu zahărul tos până când devine o spumă. Se adaugă pe rând ouăle și se încorporează. Adaugă ghimbirul ras și mixează cât să îl încorporezi.
Apoi, se adaugă făina amestecată cu făina de migdale, praful de copt și un praf de sare.
La final, se încorporează iaurtul gras.
Toarnă acest aluat peste gutuile așezate în tavă și nivelează bine.
Coace prăjitura la 180C timp de 45-50 de minute până când o scobitoare înfiptă în mijlocul ei iese curată.
Scoate prăjitura din cuptor și lasă-o să se răcorească în tavă timp de 5 minute. Apoi, desprinde pereții tăvii și îndepărtează hârtia de copt de pe laterale.
Așează deasupra prăjiturii o farfurie și întoarce tava peste ea. Îndepătrează baza tăvii și hârtia de pe prăjitură și lasă-o să se răcească încet, cât timp faci sosul de caramel.
Pentru sosul de caramel, pune zahărul cu apă cât să îi acopere și 25g unt într-o crăticioară pe foc mediu. Ai răbdare să fiarbă și să înceapă să se caramelizeze. Nu amesteca și nu mișca oala, dar din momentul în care începe să prindă culoare tot amestecul rămâi cu ochii pe el. Când ajunge la o culoare brun deschis, ia crăticioara de pe foc și toarnă peste amestec smântâna lichidă. Va avea o reacție violentă, va bolborosi și va arunca niște stropi fierbinți. Dar e o reacție normală. Întoarce totul pe foc și lasă-l să fiarbă 1-2 minute, amestecând din când în când.
Când sosul e gata picură-l în fir subțire peste prăjitură. Îți va rămâne din el, dar îl poți reîncălzi oricând, pentru feliile de prăjitură cu gutui care rămân pentru a doua zi. 🙂