Am descoperit ruladele de ceva vreme și mi se pare fascinant că le-am ignorat complet ani de zile pentru că le-am crezut anoste și fără vreo șansă să devină deserturi spectaculoase. Mi-am dat seama treptat că dacă ai un blat bun și câteva rețete de bază pentru creme, poți face prăjituri foarte speciale din rulourile astea. 🙂
Așa că de o vreme experimentez cu ele.
Ideile îmi vin de multe ori de la ingredientele pe care le am în casă. Iar de data asta am descoperit în spatele unor borcane cu dulceață unul cu piure de castane, care a scăpat de a fi mâncat simplu. L-am văzut imediat într-o ruladă.
Borcanul cu piure de castane mi-a adus și prima promisiune-provocare pentru anul ăsta în bucătărie. La fiecare final de săptămână să dau o tură prin frigider și cămară și să îmi imaginez rețete cu tot ce mai am la îndemână fără să cumpăr altceva în afară de ingredientele de bază.
După rulada asta nu s-a pierdut nimic. Restul de piure de castane va ajunge într-o prăjitură cu castane și rozmarin cum e cea de AICI.
Murele proaspete rămase de la decor au ajuns deja în bolul cu iaurt și cereale de la micul dejun. Smântâna lichidă rămasă va fi folosită într-o supă cremă, iar cele 100g de mascarpone vor ajunge pe niște tartine cu castravete și semințe de susan.
Ruladă cu cremă de castane și mure
Ingrediente:
Pentru foaia de ruladă
- 3 ouă
- 45g zahăr tos
- 45g zahăr brun
- 1 linguriță cafea proaspătă
- 45g unt topit
- 55g făină
- 25g cacao
- 1 linguriță praf de copt
- un praf de sare
Pentru sosul cu mure
- 150g mure congelate
- 25g zahăr
- 1 lingură zeamă de lămâie
Pentru cremă
- 150g mascarpone
- 175g piure de castane îndulcit
- 15g zahăr pudră
- 125ml smântână lichidă pentru frișcă
Pentru ganache de ciocolată neagră
- 100g ciocolată neagră (65-70% cacao)
- 100ml smântână lichidă pentru frișcă
- 10g unt
Decor: mure, fistic caramelizat, decorațiuni aurii din ciocolată
Mod de preparare:
Pentru foaia de ruladă bate albușurile spumă cu zahărul tos și pune deoparte.
Într-un alt bol mixează gălbenușurile cu zahărul brun până când obții o spumă. Adaugă peste ea și încorporează untul topit și 1 linguriță (10-15ml) de cafea proaspătă.
Tot în bolul cu gălbenușuri bătute spumă încorporează treptat făina cernută împreună cu cacaua, praful de copt și un praf de sare.
În amestecul rezultat încorporează albușurile spumă, prin mișcări largi, folosind o spatulă din silicon. Ai grijă să nu amesteci prea repede sau prea tare pentru a lăsa aluatul aerat.
Toarnă totul într-o tavă (22x33cm), tapetată cu hârtie de copt. Nivelează bine cu o spatulă unghiulară, astfel încât foaia de ruladă să fie egală în grosime după ce se coace.
Pune tava în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 7-8 minute. Sau până când foaia devine fermă și dacă apeși cu degetul pe ea revine înapoi ca un burete.
Scoate tava și răstoarnă foaia de ruladă pe o hârtie de copt presărată cu zahăr pudră. Desprinde foaia prinsă de ea, care s-a aflat pe tavă la copt. Așteaptă să se răcorească 2-3 minute apoi rulează foaia înfășurând-o în hârtia de copt. Lasă așa să se răcească de tot. E nevoie de 45-60 minute pentru asta.
Între timp, pregătește sosul de mure. De fapt, e un fel de sos mai lejer în care rămân și bucăți de mure întregi. Eu am folosit mure congelate pentru asta.
Pune murele cu zahărul și zeama de lămâie pe foc mediu spre mic și lasă-le să se încălzească și să fiarbă până când tot zahărul s-a dizolvat, iar lichidul din vas s-a redus puțin. Lasă deoparte să se răcească. Va fi perfect atunci când e rece și foaia de ruladă.
Pentru crema cu piure de castane, mixează mascarpone cu piureul de castane și zahărul pudră cu un mixer, până la omogenizare.
***Dacă folosești piure de castane îndulcit (verifică asta pe eticheta recipientului, pentru că ar trebui să fie scris), nu e nevoie de mai mult zahăr pudră. Dacă îți faci propriul piure de castane, atunci poți adăuga până la 60-70g zahăr pudră.
Peste acest amestec adaugă smântâna lichidă pentru frișcă rece și mixează până când obții o cremă ca o spumă tare.
ASAMBLARE
Derulează ușor din hârtie foaia de ruladă astfel încât să fie întinsă la loc. Întinde pe toată suprafața ei sosul de mure, lăsând unele bucăți de mure întregi.
Peste acesta întinde crema cu piure de castane lăsând jumătate de centimetru liber de la marginile foii. Rulează la loc fără să strângi prea tare ca să nu scoți crema de la interior.
Învelește rulada în folie alimentară de plastic, așează-o pe o tavă cu partea de îmbinare în jos și lasă-o peste noapte la frigider.
A doua zi, pregătește ganache-ul de ciocolată. Toacă în bucăți mici ciocolata și așează-o într-o bol împreună cu 10g unt. Toarnă peste ea smântâna pentru frișcă încălzită până aproape de punctul de fierbere. Lasă totul nemișcat 1-2 minute, apoi omogenizează cu o spatulă.
Lasă ganache-ul să se răcorească puțin, apoi toarnă-l peste rulada scoasă din folie și așezată pe un grătar. Nivelează lateralele și decorează cu mure proaspete, fistic caramelizat mărunțit și decorațiuni din ciocolată.
Păstează-o la rece până când ești gata să o feliezi. 🙂
Foarte buna reteta, de nota 10 😀
Mulțumesc. 🙂