C: Am făcut brioșe. Cu vișine…
Eu: Și?
C: N-au ieșit…
Am aflat apoi că rețeta cu pricina avea cam multe fructe, că C. ( unul din colegii mei cu care împărtășesc conversații culinare la prima oră) uitase complet de grăsimile din rețetă și că, de fapt (din descriere), nu era o brioșă, ci un muffin.
Și așa mi-am adus aminte că unele dulciuri mi-au luat și mie mai mult de două încercări ca să fie perfecte. Mai ales când nu aveam niciun un pic de cultură pentru tehnică. Cause fără tehnică, adio prăjitură.
Mi-a luat ceva timp să pricep că una e un muffin și alta e brioșa, deși geme online-ul de rețete încurcate între ele încât nu știi din care ai făcut de fapt. Sub numele pompos de cupcake (brioșă cu moț) se înșiră de multe ori o rețetă de muffin și rezultatul nu e ceea ce te aștepți.
Muffin vs Brioșă ( tehnic vorbind)
Dincolo de orice diferență de topping, mărime și gust pe cele două le deosebești, de fapt, după ce vezi rețeta. Toată treaba ține de metoda de amestecare a ingredientelor.
Muffins sunt, de fapt, niște pâinici în miniatura (fie dulci, fie sărate), în care ingredientele umede (grăsimi, lapte, iaurt, ouă) se amestecă într-un bol, iar cele uscate ( făină, zahăr, praf de copt, bicarbonat) în alt bol. Apoi se pun unele peste celelalte și se mixează minim pentru a evita dezvoltarea glutenului ( pe scurt, ceea ce face aluatul să fie elastic și mai puțin pufos).
Brioșele sunt niște prăjituri în miniatură, așa că au nevoie de una din metodele clasice de amestecare a ingredientelor pentru prăjituri. Americanii le-au botezat: creaming, foaming, chifon, angel cake. Mai simplu de atât, sunt cam doua variante: metoda în care untul se mixează cu zahărul, apoi cu ouăle și la final se adaugă (alternativ) ingredientele uscate și lichidul. Asta e creaming method.
Celelalte sunt metodele în care ouăle sunt bătute cu zahărul ( fie întregi, fie separate; fie pe foc, fie la rece) pentru a obține volum. În spuma obținută se adaugă lichide și ingrediente uscate, cu atenție și fără să distrugi textura aerată. Rezultatul, indiferent de metodă este o prăjitură pufoasă.
În foto sunt muffins cu pere și ciocolată.
2 Comments
Super faina explicatia! Eu am renuntat sa ma mai mult cu cei care fac non-stop cupcakes:))
Citind ce ai scris tu, constat ca mie imi place cel si cel mai mult “prajitura poufoasa”.
*sa ma mai cert.