Îmi aduc aminte puține gusturi și arome de când eram copil. Multe s-au estompat și nu au mai rămas decât frânturi, declanșate acum în mintea mea de adult de senzații și mirosuri.
Așa îmi explic de ce ador diminețile de duminică, mai mult decât orice altă dimineață a săptămânii. Pentru că era momentul în care primeam cacao cu lapte și aveam voie să o beau în pat. Așa îmi explic și obsesia de a mirosi roșiile în piață ca să știu dacă sunt bine coapte. Pentru că țin minte și acum mirosul crud al codițelor rupte direct de pe arac după udatul grădinii. Așa îmi explic de ce asociez zilele cu ger cu sfârâitul merelor coapte puse pe soba din bucătărie.
Madeleines m-au fascinat ca idee de declanșator de amintiri. Am avut așteptări de la bucățile astea mici și pufoase dintr-un banal blat genoise aromat cu lămâie. Am crezut că vor avea o revelație și pentru mine, după îndelungile căutări ale unei tăvi potrivite pentru ele, și după ce le-am analizat pe toate părțile rețetele cu sau fără praf de copt. Succesul look-ului perfect nu a fost încununat și de declanșarea memoriei involuntare.
Madeleines cu aromă de lămâie
Ingrediente pentru 18- 24 madeleines (în funcție de dimensiunile tăvii):
- 3 ouă
- 160g zahăr
- 140g făină
- coaja de la 1 lămâie medie
- 1 linguriță praf de copt (5g)
- 130g unt topit si răcit
- făină și unt pentru uns și tapetat formele
Mod de preparare:
Bate ouăle cu zahărul și coaja de lămâie până când devin o spumă cu volum. E nevoie de minute bune în care să mixezi acest amestec pentru a încorpora suficient aer și a căpăta volum. Cu un mixer static 5-6 minute la viteză mare are trebui să fie suficiente. Încorporează treptat făina cernută împreună cu praful de copt, cu ajutorul unei spatule din silicon, prin mișcări largi și lente, astfel încât să păstrezi cât mai mult din volumul amestecul de ou și zahăr. Încorporează acum și untul topit și răcit, tot prin mișcări lente. Acoperă compoziția la pelicula și lasă-o sa stea timp de o oră la rece, în frigider.
Încinge cuptorul la 190C (cuptor cu ventilație) sau 210C (cuptor fără ventilație).
Toarnă aluatul cu ajutorul unui poș de patiserie în tava de madeleines unsă cu unt topit și pudrată cu făină. Nu trebuie să umpli forma de madeleines complet. E nevoie să fie turnat aluat până la jumătate din dimensiunea formei.
Coace timp de 12-14 minute până când madeleines sunt pufoase și aurii. Timpul trebuie ajustat în funcție de dimensiunea formelor de madeleines. Dacă ai o tavă cu dimensiuni mici, ar trebui un timp mai scurt.
După coacere, scoate madeleines din tavă imediat și acoperă-le cu un praf de zahăr pudră.
Opțional
Poți face pentru ele o glazură cu fructe de pădure și zahăr pudră. Eu am folosit:
- 50g zmeură congelată
- zeamă de lămâie
- 100g zahăr pudră
Lasă zmeura la decongelat și apoi pasează-o printr-o sită deasă. Vei folosi de la ea doar zeama. Adaugă sucul de fructe peste zahărul pudră și amestecă. Apoi adaugă treptat zeamă de lămâie până când obții o glazură groasă.
Înmoaie un colț de la fiecare madeleine în ea și lasă să se scurgă pe un grătar.