Ciocolată Şi Vanilie
  • HOME
  • About
  • TORTURI
  • TARTE
    • Tarte dulci
    • Tarte sărate
  • PRĂJITURI
    • Cheesecake
    • Checuri
    • Rulade
    • Muffins/ Brioșe
    • Înghețate
  • PÂINE-PLĂCINTE-ALUATURI
    • Pâine
    • Aluaturi
    • Plăcinte
  • BISCUIȚI
  • CĂLĂTORII
  • REȚETE DE BAZĂ
  • SFATURI
  • VIDEO
PRĂJITURI  /  10/06/2021

Fraisier – prăjitură cu căpșuni

by Alina

Pentru un Fraisier merită să aștepți sezonul căpșunilor. Prăjitura asta e făcută pentru ele, pentru căpșunile proaspete, cu parfum, pe care îți vine să le mănânci direct din sacoșă atunci când le iei de la piață. 

Francezii îi spun gâteau au fraises și mi se pare că sună foarte melodios numele ei. Fraisier e o împerechere ingenioasă de blat, cremă de vanilie și fructe. Nimic sofisticat la prima vedere, dar e atât de multă plăcere în combinația asta. 

Eu am ajuns să o îndrăgesc pentru amestecul de căpșună și vanilie, pentru crema clasică de patiserie texturată cu unt, gelatină, frișcă, iar în cazul de față și cu niște mascarpone, care se lipește perfect de fructele proaspete.

În rețeta originală, prăjitura are la suprafață un strat de marțipan verde. Dar inspirația mea de data asta a venit de la un francez care a reinterpretat rețeta de bază. Deși am făcut rețeta de nenumărate ori și e printre primele de care am fost tare mândră pe blog, de data asta am urmat îndeaproape rețeta lui Aurélien Cohen. Rezultatul e spectaculos de bun. 🙂

fraisier - prăjitură cu căpșuni

Fraisier

Ingrediente (pentru o prăjitură cu diametrul 18cm)

Blat génoise

  • 3 ouă
  • 100g zahăr
  • 65g făină
  • 35g amidon

Sirop

  • 15ml zeamă de lămâie
  • 15 ml zeamă de lime
  • 25g zahăr
  • 15ml apă

Cremă cu vanilie 

  • 375 ml lapte
  • 1 păstaie de vanilie
  • 3 gălbenușuri
  • 60g zahăr
  • 30g amidon
  • 6g gelatină
  • 35g unt

plus

  • 160 ml smântână lichidă pentru frișcă
  • 100g mascarpone

Jeleu de căpșuni

  • 100g piure de căpșuni
  • 10 ml zeamă de lămâie
  • 15g zahăr
  • 2g gelatină

500g căpșuni proaspete

Pentru decor

Cremă cu mascarpone

  • 100g mascarpone
  • 25g zahăr pudră
  • 50ml smântână lichidă pentru frișcă

+

  • căpșuni proaspete
  • decorațiuni din zahăr

fraisier - prăjitură cu căpșuni

Mod de preparare:

Prima etapă…

Începe cu baza de la cremă pentru că ai nevoie ca ea să se răcească bine de tot înainte să îi adaugi mascarpone și frișcă.

Pune laptele la fiert împreună cu miezul răzuit de la păstaia de vanilie. 

Într-un bol larg freacă gălbenușurile cu zahărul și amidonul până când obții o pastă omogenizată.

După ce laptele s-a încălzit până aproape de punctul de fierbere strecoară-l printr-o sită deasă peste amestecul cu gălbenușuri din bol. Prin strecurare elimini eventuale fâșii sau resturi de la păstaia de vanilie. 

Amestecă bine cu un tel în bol pentru a dizolva gălbenușurile cu zahăr și amidon în laptele fierbinte. Pune lichidul înapoi în crăticioară și apoi pe foc mediu. Amestecând continuu așteaptă până când amestecul se îngroașă și se formează crema. Mai fierbe pe foc mic timp de 1 minut după acest moment și închide focul.

În crema fierbinte adaugă mai întâi gelatina hidratată în apă rece și stoarsă bine. Amestecă pentru omogenizare, apoi adaugă untul tăiat cubulețe și încorporează-l.

Mută crema într-un vas cât mai întins, acoperă-o cu folie alimentară la peliculă pentru a nu forma crustă și lasă-o să se răcorească bine înainte să o pui la frigider.

Crema are nevoie de 2-3 ore la rece înainte să adaugi în ea mascarpone și frișcă. 

Tot în prima etapă se pregătește și jeleul de căpșuni pentru că are nevoie să stea la rece câteva ore. Înainte să îl pui în prăjitură.

Amestecă piureul de căpșuni (făcut din căpșuni pasate cu un blender) cu zeama de lămâie și zahărul. Încălzește pe foc până când zahărul se dizolvă. Apoi adaugă gelatina hidratată în apă rece și stoarsă bine. Încorporează-o și toarnă lichidul într-o formă rotundă din silicon cu diametrul de 16cm. Pune forma la rece, în frigider, timp de cel puțin 3 ore.

Și tot în prima etapă pregătești și siropul. Amestecă toate ingredientele într-o crăticioară și pune-le pe foc mediu până când zahărul se dizolvă. Ia de pe foc și lasă siropul să se răcească. 

*** Prima etapă poate fi făcută cu o zi înainte și toate componentele pot rămâne la rece peste noapte. 

fraisier - prăjitură cu căpșuni

Etapa a doua…

Pentru blat, pune ouăle întregi împreună cu zahărul într-un bol rezistent termic pe care să îl așezi la bain-marie. Cu ajutorul unui mixer de mână mixează în bol cât timp e pe foc, până când amestecul atinge 55C și obții o spumă fermă. 

Ia bolul de pe vasul de bain-marie și mixează în continuare până când amestecul de ou și zahăr se răcorește. E suficient ca bolul să fie doar ușor călduț. 

Cerne făina și amidonul și încorporează-le în trei tranșe cu ajutorul unui tel prin mișcări lente, astfel încât spuma cu ou să nu se dezumfle. 

Toarnă blatul într-o tavă de 30x40cm , tapetată cu hârtie de copt și coace timp de 13-15 minute la 190C. Blatul trebuie să fie ușor rumenit și elastic la atingere.

Scoate blatul din cuptor, lasă-l să se răcorească în tavă și taie din el două discuri cu diametrul de 18cm și 16cm. 

Texturarea cremei. Scoate crema rece din frigider. Va fi fermă pentru că untul și gelatina au întărit-o. Mixează-o cu un mixer la viteză mare până când devine din nou cremoasă.  Adaugă acum în ea mascarpone rece și mixează pentru încorporare. Apoi adaugă frișca bătută tare și în corporează-o cu un tel. 

fraisier - prăjitură cu căpșuni

ASAMBLARE

Pentru fraisier folosește o tavă rotundă, cu pereți detașabili cu diametrul de 18cm. Tapetează-o în jurul pereților cu folie rodoid. Așează la baza ei blatul de 18cm. Cu ajutorul unei pensule de patiserie stropește blatul cu jumătate din sirop. 

Spală și taie în jumătăți mai multe căpșuni mari. Așează jumătățile de căpșună împrejurul tăvii cu partea tăiată spre exterior, lipită de folia rodoid.

Pune crema pregătită într-un poș de patiserie cu dui rotund. Poșează pe margini pentru a umple spațiile goale rămase între căpșuni și apoi umple toată suprafața cu cremă până când ajungi la înălțimea fructelor. Nivelează cu o lingură.

Peste stratul de cremă pune jeleul de căpșuni pe care îl scoți din tava de silicon cu ajutorul unei spatule unghiulare. Peste el presară câteva căpșuni proaspete, tăiate cubulețe. Completează cu cremă  și nivelează ca să acoperi bucătețele de căpșuni. 

Adaugă peste ele al doilea blat, mai mic, și stropește-l și pe el cu restul de sirop. Poșează din nou cremă la suprafață și nivelează cu o spatulă sau lingură. Din crema rămasă poșează câteva forme rotunde pe suprafața prăjiturii. Restul suprafeței o vei acoperi cu crema cu mascarpone pentru decor. 

Pune tava la rece peste noapte.

fraisier - prăjitură cu căpșuni

A doua zi…

Scoate prăjitura fraisier de la rece, îndepărtează tava și folia rodoid și mută prăjitura pe un platou sau farfurie. 

Pregătește crema mascarpone pentru decor. Mixează mascarpone cu zahărul pudră și după ce se omogenizează, adaugă smântâna lichidă rece și continuă să mixezi până când obții o cremă fermă ca o frișcă bătută tare. 

Pune crema într-un poș cu doi rotund și poșează forme rotunde în spațiile rămase goale pe suprafața prăjiturii. Decorează cu fructe proaspete și decorațiuni din zahăr.

fraisier - prăjitură cu căpșuni

Tags

  • bucătărie franceză
  • căpșuni
  • crema de vanilie
  • fraisier
  • jeleu de fructe
  • prăjitură cu căpșuni
  • vanilie

Post navigation

Cum decorezi un tort unicorn
Cobbler cu cireșe. Cea mai simplă prăjitură de vară

Related posts

Ruladă de bezea cu fructe
PRĂJITURI, Rulade  /  26/04/2020
by Alina  /  53 Comments

Ruladă de bezea cu fructe

Secrete din spatele eclerelor. Cum faci un ecler bun
PRĂJITURI, REȚETE DE BAZĂ  /  01/12/2019
by Alina  /  28 Comments

Secrete din spatele eclerelor. Cum faci un ecler bun

Ciocolata copilăriei mele. Ciocolată de casă
PRĂJITURI  /  28/10/2020
by Alina  /  14 Comments

Ciocolata copilăriei mele. Ciocolată de casă

10 comments

  • Totolan
    11/06/2021

    Buna! Arata extraordinar si dupa ce am citit reteta sigur are gust la fel! Cel putin este pe gustul meu! Thanks for sharing!

    Reply
    • Alina
      11/06/2021

      Abia aștept să îmi spui cum ți se pare dacă încerci rețeta. 🙂

      Reply
      • GRATIELA
        11/06/2021

        Alina, poti sa imi spui cat zahar ai folosit la crema de vanilie?
        Arata superb, ca mai toate produsele tale de fapt, as vrea sa incerc reteta astazi…
        Multumesc,

        Reply
        • Alina
          11/06/2021

          Grațiela, mi-am dat seama abia acum că am uitat să pun antitatea de zahăr la crema de vanilie. Am folosit 60g zahăr tos. Am corectat și în rețetă. 🙂

          Reply
  • Elena
    16/06/2021

    Alina, mi-a ieșit perfect aceasta prăjitură! Mi-a luat jumătate de zi sa fac toate elementele dar a meritat! Chiar și blatul m-a susprins atât prin dificultate cât și prin textura finala din prăjitură. Mulțumesc!

    Reply
    • Alina
      17/06/2021

      Elena, mă bucur tare mult. Știu că e un pic dificil să faci atât de multe elemente, dar e minunat gustul ei.❤️🤗

      Reply
  • Bruelisauer
    11/07/2021

    Buna seara,

    Am facut frasier-ul dupa reteta d-voastra si dupa o noapte in frigider, crema nu era suficient de ferma pt sectiuni frumoase. Gustul, extrem de bun. As vrea sa stiu unde as fi putut gresi, am lasat crema patisiera toata noaptea in frigider si a doua zi am mixat=o sa se omogenizeze, am adaugat mascarpone si frisca batuta tare. Precizez ca nu sunt incepatoare, fac torturi si pranituri de ani de zile. Am studiat mai multe retete, am vazut ca gelatina e in cantitati variabile in functie de proportii, evident. Cand am facut cu créma mousseline clasica, a iesit perfect, dar la gust mise pare ca e prea mult unt. Poate reusiti sa-mi spuneti unde am gresit. Multumesc frumos

    Reply
    • Alina
      12/07/2021

      Buna! Sincer nu imi dau seama unde a fost greseala sau daca a aparut vreun mic detaliu care a schimbat consistenta. Reteta e incercata de mai multe ori si de mai multi oameni si nu a dat gres pana acum. Untul si gelatina din crema ar trebui sa isi faca bine treaba si sa sustina compozitia. Poate gelatina nu a fost bine hidratata, poate crema era prea fierbinte cand a fost pusa si i-a distrus din puterea de coagulare. Sau, pur si simplu, gelatina chiar daca era in termen nu a fost pastrata corect in magazin si i-au fost deteriorate proprietatile. Am patit asta la un moment dat. 🙂

      Reply
  • Lu
    22/06/2025

    Buna, multumim pentru reteta. Mie nu mi-a iesit blatul. La cuptor a iesit ca o foita subtire care nu a crescut deloc si s-a ars pe margini, nu am putut tine decat jumatate din timp. Parea ca nu e destul aluat pt o tava asa de mare. La taiat, nu s-a putut taia deloc din cauza cojitei de blat. Din cauza blatului, rezultatul nu a fost bun desi s-a mancat 🙂

    Reply
    • Alina
      23/06/2025

      Se poate ca blatul să nu fi crescut suficient, dacă în momentul adăugării ingredientelor uscate în ouăle bătute spumă să fi făcut asta fără să păstrezi volumul spumei. Adică, încorporarea s-a făcut prea mult. Blatul e, de fapt, un pandișpan, însă nu are praf de copt în el, așa că tot volumul lui la coacere este susținut de spuma de ou cu zahăr. Dacă încorporarea nu s-a făcut corect, atunci poate să nu crească suficient la copt. Timpul de coacere, e adevărat, poate varia, depinzând de cuptor, dacă ai folosit ventilație sau nu.

      Reply

Share your thoughts Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ciocolată și Vanilie în WWW

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube

Alina Muntele

Sunt aici să împart cu voi mici bucăți de fericire. Pe care le voi înveli în creme, glazuri sau ninsori de zahăr pudră.
Speranța mea e că Ciocolată și Vanilie va deveni colțul vostru de lume în care să vă găsiți mereu inspirația pentru momentele în care suneți în căutarea unor bucurii autentice.

Inspirația de moment

  • Tartă cu cireșe, vișine și ciocolată albă
  • Tort red velvet cu căpșuni
  • Flan Parisien cu Vanilie
  • Tartă cu leurdă și sparanghel
  • Tort de post cu vanilie și cocos

Mesaje primite

  • Alina on Tartă cu cireșe, vișine și ciocolată albă
  • Alina on Fraisier – prăjitură cu căpșuni
  • Lu on Fraisier – prăjitură cu căpșuni
  • Daiana on Tartă cu cireșe, vișine și ciocolată albă
  • Corina on Old fashioned, dar delicios: pandișpan cu vișine

Cel mai mult am scris despre…

  • afine
  • aluat
  • aluat de tarta
  • aluat de tartă
  • aluat dospit
  • aluat fraged
  • bezea
  • biscuiti
  • caramel
  • cheesecake
  • cimbru
  • ciocolata
  • ciocolata alba
  • cookies
  • crema de branza
  • căpșuni
  • desert de vara
  • dovleac
  • drojdie
  • fistic
  • ganache
  • lamaie
  • mascarpone
  • mere
  • nuci
  • paine
  • pate sucree
  • piersici
  • placinta
  • prajitura
  • pâine de casă
  • reteta simpla
  • reteta tort
  • retete de toamna
  • retete de vara
  • rețetă de tartă
  • rețetă de tort
  • rețetă de vară
  • tarta
  • tartă
  • tips
  • tort
  • unt
  • vanilie
  • zmeura

CIOCOLATA SI VANILIE IN WWW

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • Made with ♥ by Ciocolata Si Vanilie.

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Cu ajutorul  GDPR Cookie Compliance
Despre fisierele de tip cookie

Folosim Tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informatii si/sau obtinerea accesului la informatia stocata in dispozitivul dvs. pentru a permite website-ului sa functioneze si pentru a personaliza continutul in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website.

 

Beneficiati de urmatoarele drepturi in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal, in conditiile stabilite de lege: acces la date, rectificarea, stergerea sau portabilitatea datelor, restrictionarea prelucrarii, dreptul de a va opune prelucrarii, dreptul de a nu fi supus unor decizii individuale automate.

Cookie-uri de functionalitate

Aceste fisiere de tip cookie trebuie sa fie active pentru o fucntionare corecta a site-ului.

Daca dezactivati folosirea acestor fisiere de tip cookie nu veti putea sa salvati preferintele voastre pentru acest site. Acest lucru inseamna ca la fiecare vizitare a site-ului va trebuii sa alegeti ce tip de fisiere cookie vreit sa folositi.

 

Fisiere cookie 3rd Party

Acest site foloseste Google Analytics pentru a colecta informatii anonimizate despre numarul de vizitatori pe site si cele mai vizitate pagini si articole.

Deasemenea acet site foloseste embeduri din platforma youtube.com pentru a va pune la dispozitie continut video. Aceste embeduri pot la randul lor sa plaseze fisiere de tip cookie.

Va rugam sa activati folosirea acestor fisiere de tip cookie pentru a putea inbunatatii functionalitatile site-ului in permanenta.

 

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

Politica de Confidentialitate

Aceasta politica de confidentialitate descrie modul în care informatiile dvs. personale sunt colectate, utilizate si distribuite atunci când vizitati site-ul www.ciocolatasivanilie.ro

INFORMATII PERSONALE PE CARE LE COLECTAM

Când vizitati site-ul, colectam automat anumite informatii despre dispozitivul dvs., inclusiv informatii despre browserul dvs. web, adresa IP, fusul orar si unele cookie-uri instalate pe dispozitiv. In plus, pe masura ce rasfoiti pagini din site, colectam informatii despre paginile web individuale sau produsele pe care le vizualizati, ce site-uri web sau termeni de cautare v-au referit la site si informatii despre cum interactionati cu site-ul. Ne referim la aceste informatii colectate automat ca Informatii despre dispozitiv.

Colectam informatiile despre dispozitiv folosind următoarele tehnologii:

Cookie-urile sunt fisiere de date care sunt plasate pe dispozitiv sau pe computer si contin adesea un identificator unic anonim. Pentru mai multe informatii despre cookie-uri si despre modul de dezactivare a cookie-urilor, vizitati http://www.allaboutcookies.org.

actiuni de urmarire a „fisierelor de jurnal” care apar pe site si colectarea datelor, inclusiv adresa IP, tipul browserului, furnizorul de servicii Internet, paginile de trimitere / iesire si inregistarile de data / ora.

etichetele si pixelii sunt fisiere electronice utilizate pentru a inregistra informatii despre modul in care navigati pe site.

In plus, atunci cand efectuati o achizitie sau incercati sa faceti o achizitie prin intermediul site-ului, colectam anumite informatii de la dvs., inclusiv numele dvs., adresa de facturare, adresa de livrare, adresa de e-mail si numarul de telefon. Facem referire la aceste informatii ca informatii despre comanda.

Când vorbim despre Informatii personale in aceasta politica de confidentialitate, vorbim atat de informatii despre dispozitive, cat si de informatii despre comanda.

CUM UTILIZAM INFORMATIILE PERSONALE ?

Utilizam informatiile despre comenzi pe care le colectam, in general, pentru a indeplini comenzile plasate prin intermediul site-ului (inclusiv procesarea informatiilor dvs. de plata, organizarea transportului si furnizarea de facturi si / sau confirmari de comenzi). In plus, folosim aceste InformaTii de comanda pentru:

Comunicarea cu dvs;

In conformitate cu preferintele pe care le-ati impartasit cu noi, va vom oferi informatii sau materiale publicitare referitoare la produsele sau serviciile noastre.

Utilizam informatiile despre dispozitiv pe care le colectam pentru a ne ajuta sa monitorizăm potentialele riscuri (in special adresa IP) si, in general, sa imbunatatim si sa optimizam site-ul nostru (de exemplu, generand analize despre modul in care clientia nostri navigheaza si interactioneaza cu Site-ul si pentru a evalua succesul campaniilor noastre de marketing si publicitate).

IMPARTASIREA INFORMATIILOR PERSONALE & RETENTIA DATELOR

Cand plasati o comanda prin intermediul site-ului, vom pastra informatiile dvs. de comanda, considerate Necesare, pentru inregistrarile noastre, cu exceptia cazului in care si pana cand ne cereti sa stergem aceste informatii.

Impartasim informatiile personale considerate Necesare cu terte parti pentru a ne ajuta să procesam si sa livram comenzile dvs, asa cum este descris mai sus.

De asemenea, folosim Google Analytics pentru a ne ajuta sa intelegem cum clientii nostri utilizeaza Site-ul – puteti citi mai multe despre modul în care Google utilizeaza informațiile dvs. personale aici: https://www.google.com/intl/ro/policies/privacy/. De asemenea, puteti renunta la Google Analytics aici: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

In cele din urma, putem sa va impartsim si informatiile dvs. personale pentru a respecta legile si reglementarile aplicabile, pentru a raspunde la o citație, mandat de cautare sau alta solicitare legala pentru informatiile pe care le primim sau pentru a ne proteja în alt mod drepturile.

DO NOT TRACK Retneti ca nu modificam practicile de colectare a datelor si de utilizare a site-ului atunci cand vedem semnalul Nu urmariti (DO NOT TRACK) din browserul dvs. In acest caz, se vor folosi doar informatiile Necesare pentru plasarea si procesarea unei comenzi, dar nu informatiile Statistice, Functionale sau de Marketing (profilare).

DREPTURILE TALE

Daca sunteti rezident european, aveti dreptul sa accesati informatiile personale pe care le detinem despre dvs. si sa cereti corectarea, actualizarea sau stergerea informatiilor dvs. personale. Daca doriti sa exercitati acest drept, va rugam sa ne contactati prin intermediul sectiunii: GDPR dreputurile consumatorilor.

In plus, daca sunteti rezident european, retineti ca va procesam informatiile pentru a putea indeplini contractele pe care le-am putea avea cu dvs. sau pentru a va urmari interesele legitime de afaceri enumerate mai sus.

SCHIMBARI

Putem actualiza din cand in cand aceasta politica de confidentialitate pentru a reflecta, de exemplu, modificarile aduse practicilor noastre sau din alte motive operationale, legale sau de reglementare.

CONTACTEAZA-NE

Pentru mai multe informatii despre practicile noastre de confidentialitate, daca aveti intrebari sau daca doriti sa faceti o plangere, va rugam sa ne contactati prin e-mail la adresa gdpr@ciocolatasivanilie.ro

Va rugam sa acceptati fisierele de tip cookie strict necesare pentru functionarea corecta a site-ului.

POLITICĂ PRIVIND FIȘIERELE DE TIP COOKIE

 

Site-ul ciocolatasivanilie.ro vă transmite această Notă de informare pentru a vă explica modul în care prelucrăm și protejăm datele  cu caracter personal.

Vă transmitem această Notă de informare la începutul interacțiunii noastre prin intermediul website-ului nostru.

1. Ce este un fişier cookie şi în ce scop este folosit?

Website-ul nostru utilizează tehnologia de tip cookie pentru a vă oferi un serviciu web mai bun. Datele stocate de fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul nostru nu arată niciodată detalii personale în baza cărora să poată fi stabilită o identitate individuală.

Un fișier de tip cookie reprezintă un mic fișier text care este stocat și/sau citit de browserul dvs. web pe hard disk-ul dispozitivului dvs. final (de exemplu, computer, laptop sau smartphone) în funcție de site-urile web pe care le vizitați. De asemenea, fișierele de tip cookie fac interacțiunea dvs. cu site-urile web mai sigură și mai rapidă, deoarece acestea își pot aminti preferințele dvs. (de exemplu, autentificare, limbă), trimițând informațiile pe care le conțin înapoi la site-ul web originar (first-party cookie) sau către alt site web căruia le aparțin (third-party cookie), atunci când vizitați din nou site-ul web respectiv utilizând același dispozitiv final.

2. Cum puteţi controla fişierele de tip cookie

Vă puteți retrage consimțământul privind fișierele de tip cookie în orice moment. În acest scop, puteţi să blocaţi sau eliminaţi fişierele cookie fie prin intermediul setărilor browserului dvs. web sau prin utilizarea unor software-uri puse la dispoziţie de terți, sau urmând instrucţiunile specifice pentru categoriile de cookie din secţiunile următoare. In orice situaţie, pot apărea probleme legate de utilizarea anumitor părți ale site-ului web dacă dezactivaţi fişierele de tip cookie.

În cazul în care doriți să eliminați fișierele de tip cookie stocate pe dispozitivele dvs. și să configurați browserul dvs. web astfel încât să refuze fișiere de tip cookie, puteți să utilizați setările privind preferințele din browser-ul dvs. web. De  obicei, puteți găsi setările de navigare referitoare la fișiere de tip cookie în meniurile „Opțiuni”, „Instrumente” sau „Preferințe” din browserul web pe  care îl utilizați pentru a accesa website-ul nostru. În funcție de browserele web existente, pot fi utilizate mijloace diverse pentru a dezactiva fișierele de tip cookie. Pentru a obține mai multe informații, vă rugăm să vizitați website-ul browserelor dvs.:

  • Setări cookie în Internet Explorer – Internet Explorer;
  • Setări cookie în Firefox – Firefox;
  • Setări cookie în Chrome – Chrome;
  • Setări cookie în Safari – Safari;
  • Setări cookie în Edge – Edge;
  • Setări cookie în Opera – Opera.

Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.

3. Fișierele de tip cookie utilizate pe website-ul ciocolatasivanilie.ro

În baza funcției și scopului pentru care sunt utilizate fișierele de tip cookie, acestea sunt, de obicei, clasificate în următoarele categorii, pe care website-ul ciocolatasivanilie.ro le utilizează pe Website-urile sale:

  • Fișiere de tip cookie absolut necesare vă permit să navigați pe Website și să îi utilizați funcțiile de bază. De obicei, acestea sunt instalate doar ca răspuns la acțiunile efectuate de dvs. care echivalează cu o cerere de servicii. Aceste fișiere de tip cookie sunt indispensabile pentru utilizarea website-ului.
  • Fișiere de tip cookie privind funcționalitatea sunt utilizate pentru a vă recunoaște atunci când reveniți pe website-ul nostru și ne permit să vă oferim funcții îmbunătățite și mai personalizate, cum ar fi reamintirea preferințelor dvs.  Aceste fișiere de tip cookie colectează informații anonime și nu pot urmări navigările dvs. pe alte site-uri web. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani.
  • Fișiere de tip cookie analitice și privind performanța ne permit să recunoaștem și să numărăm utilizatorii și să colectăm informații despre modul în care este utilizat website-ul (de exemplu, paginile pe care un utilizator le deschide cel mai des și dacă utilizatorul primește mesaje de eroare de la anumite pagini). Aceasta ne ajută să îmbunătățim modul în care funcționează website-ul nostru, de exemplu, asigurând că puteți găsi ușor ceea ce căutați. Perioada de expirare a acestor fișiere de tip cookie este de maximum 2 ani. În ceea ce priveşte third-party cookies, perioada de expirare poate să varieze şi în unele cazuri poate depăşi 2 ani. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 4 de mai jos.
  • Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale vă permit să împărtășiți pe site-ul web activitatea dvs. pe rețele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter. Aceste fișiere de tip cookie nu sunt controlate de către noi. Pentru mai multe detalii cu privire la această categorie de cookies, consultaţi Secţiunea 6 de mai jos.
  • Alte tipuri de fișiere de tip cookie care pot fi utilizate ulterior. Vă vom informa prin politicile noastre actualizate dacă sunt utilizate orice alte tipuri de cookies.

Vă rugăm să observați că website-ul ciocolatasivanilie.ro utilizează serviciile terțelor-părți pentru a obține informații cu privire la utilizarea de către dvs. a website-ului nostru pentru a optimiza experiența dvs. de utilizator. Aceste terțe-părți (inclusiv, de exemplu, furnizorii de servicii externe, cum ar fi serviciile de analiză a traficului web) pot, de asemenea, utiliza fișiere de tip cookie, asupra cărora nu exercităm niciun control.

 

4. Fișiere de tip cookie utilizate în scopuri statistice și pentru monitorizarea traficului web

Google Analytics

Website-urile noastre utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, furnizat de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit Website să analizeze modul în care utilizați respectivul Website. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dvs. a Website-ului (inclusiv adresa dvs. IP)  vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dvs. a Website-ului, elaborând rapoarte cu privire la activitatea Website-ului pentru operatorii Website-ului și furnizând alte servicii referitoare la activitatea Website-ului și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dvs. IP cu alte date deținute de Google.

Puteți renunța la Google Analytics fără a afecta modul în care puteți vizita site-ul nostru web.

Informații detaliate cu privire la Google Analytics și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners.

Pentru a împiedica monitorizarea prin acest tip de cookie, puteți instala un add-on pe browserul dvs. web (http://tools.google.com/dlpage/gaoptout).

5. Fișiere de tip cookie privind rețelele sociale

Pe website-ul nostru, terţe părţi care furnizează aplicaţii prin intermediul acestor  Website-uri pot plasa propriile lor fişiere de tip cookie în vederea monitorizării performanţei aplicaţiilor lor sau pentru a-şi personaliza aceste aplicaţii pentru dvs. De exemplu, atunci când distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (e.g., Facebook or Twitter) disponibil pe un Website, platforma reţelei de socializare asociată butonului respectiv va înregistra acest lucru. Pe website-ul nostru poate de asemenea să existe conţinut integrat („embedded”), de exemplu conţinut video al unor terţe părţi precum YouTube, şi, în acest caz, aceşti terţi pot să-şi plaseze la rândul lor propriile fişiere de tip cookie.

Asemenea fişiere de tip cookie nu pot fi accesate de website-ul ciocolatasivanilie.ro.

***

Ultima actualizare: 16 Ianuarie 2020.

Putem actualiza această Politică din când în când și vă vom notifica orice modificare prin postarea noii variante pe Website-urile noastre. În cazul în care ne-ați furnizat datele dumneavoastră de contact și ne-ați autorizat să vă contactăm, vă vom anunța dacă modificăm această Politică în mod substanțial. Vă rugăm să consultați periodic această Politică pentru orice modificări.