Fructe și aluat super fraged de biscuite, așa e pe scurt rețeta de cobbler cu cireșe. Iar dacă nu calculezi timpul pe care îl petreci să scoți sâmburii de la cireșe, deși e un moment bun de terapie dacă îți plac lucrurile migăloase, atunci chiar e unul dintre deserturile alea pe care le faci rapid și sunt perfecte după masă. Nu e nici prea dulce, nici prea greu și poate fi adaptat cu orice fruct de vară îți place.
De data asta e un desert pentru iubitorii de cireșe fiindcă sunt din plin în el, învelite într-un sos parfumat cu puțină scorțișoară. Iar peste ele stă un aluat asemănător cu cel de biscuiți fragezi englezești (scones), parfumat cu coajă de lămâie.
Sunt mulți ani de când tot zic că fac desertul ăsta, după ce i-am văzut rețeta într-o revistă Bon Appetit, obținută cu greu de la colegi duși în vacanțe și răsfoită în redacția în care scriam pentru foodstory.ro. Mi-am amintit de ea și am găsit una asemănătoare pe site-ul lor. E inspirată de acolo și adaptată pentru porții mai puține. E o bucurie să guști din ea când nu e răcită complet cu puțină înghețată de vanilie.
Pentru că desertul ăsta îl repet în fiecare vară de câțiva ani, i-am filmat toți pașii și i-am pus într-un video ca să vezi și cât de simplu e de pregătit.
Cobbler cu cireșe
Ingrediente pentru 4-6 porții
Pentru biscuiți
- 25g zahăr
- ½ pliculeț (5g) praf de copt
- coaja de la 1 lămâie
- 125g făină
- 65g unt (82% grăsime)
- 150ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
Pentru amestecul cu cireșe
- 500g cireșe curățate de sâmburi
- 50g zahăr
- 30ml zeamă de lămâie
- 15g amidon
- ¼ linguriță pudră scorțișoară
- 1 linguriță extract de vanilie
+
- 20g unt topit
- 1 lingură zahăr tos
Mod de preparare:
Pregătește mai întâi aluatul de biscuite. Îl poți face chiar și cu o zi înainte și îl păstrezi tăiat în cercuri, la frigider.
Pentru aluat amestecă în bolul unui mixer făina cu praful de copt, zahărul și coaja de lămâie. Adaugă untul rece tăiat cubulețe și cu ajutorul paletei de aluat mixează până când fărâmițezi untul în făină. Trebuie să obții fâșii mici de unt amestecate în făină.
Adaugă smântâna lichidă pentru frișcă rece și mixează de câteva ori până când aluatul se adună la un loc.
Scoate aluatul pe blatul tapetat cu făină. Presară deasupra lui făină și întinde-l cu un un sucitor într-un dreptunghi 15 x 20cm. Taie foaia în 4 părți egale și suprapune-le. Presară din nou făină pe blat, pe aluat și pe sucitor și întinde din nou aluatul într-o foaie goasă de 6-8mm. Taie din ea, cu ajutorul unui decupator rotund, discuri de aluat. Ar trebui să obții între 20 și 30 de discuri cu un decupator de 4,5cm, așa cum am folosit eu.
Așează-le pe o tavă, pe o hârtie de copt, și pune-le la frigider până când pregătești umplutura.
Pentru amestecul de cireșe spală și curăță fructele de sâmburi și taie-le în jumătăți. Trebuie să ai 500g de cireșe curățate.
Adaugă peste ele zahărul, scorțișoara, zeama de lămâie, extractul de vanilie și amidonul. Amestecă bine ca să distribui ingredientele uniform printre cireșe.
*** Cantitatea de amidon poate fi mai mare dacă vrei un sos mai dens, la final, după coacere. Eu am preferat mai puțin pentru a lăsa sucul de la fructe mai lichid.
Pune cireșele într-un vas ceramic, astfel încât să ai un strat de cireșe de un deget grosime. Eu am folosit un vas oval (18x25cm).
Acoperă cireșele cu discurile de aluat, cât mai lipite cu putință. Unge discurile de aluat cu unt topit și răcorit și presară deasupra 1 lingură de zahăr tos.
Coacere
Coace prăjitura la 180C timp de 45-50 minute până când e rumenită frumos la suprafață. Nu îți face griji dacă pe marginile vasului sau printre discurile de aluat iese puțin din lichidul adunat de la cireșe. Cred că tocmai aici este frumusețea desertului ăsta.
Lasă totul în tavă în jur de 30 de minute să se răcorească suficient cât să poată fi gustat. Merge minunat cu înghețata de vanilie. Dar cred că e la fel de bun și cu un iaurt grecesc sau cu frișcă simplă.❤️🍒
Am făcut prăjitura astăzi. Este delicioasa și va rămâne printre preferatele mele pentru ca se face și foarte ușor. Multumesc!
P s : data viitoare o sa ma țin fix de reteta și o sa pun doar 15 gr de amidon..
Ma bucur tare mult ca ti-a placut. 🙂
O prajitura delicioasa, big like pentru reteta!
Mă bucur că ți-a plăcut.🙂❤️
M-am pregatit sa o fac acum o saptamana si dupa ce am facut aluatul de biscuiti mi-am dat seama ca ciresele pe care le aveam nu erau tocmai bune. Asa ca am pus aluatul la congelator si am apucat s-o fac abia ieri. A iesit atat de buna! Si biscuitii fragezi tare.
Ma gandesc acum sa incerc si cu alte fructe, poate cu visine, caise, prune, poate ar fi un pic de umblat acolo la combinatiile amestecului de fructe.
O zi excelenta!
Rețeta asta merge cu orice fructe de vară. Iar lângă fiecare poți pune alte combinații de arome. Mie îmi place să combin caisele cu puțin rozmarin, vișinele cu anason, piersicile cu lavandă sau cimbrișor, prunele cu scorțișoară și nucșoară, fructele de pădure cu mentă. Orice combinație e posbilă: poți omite coaja de lămâie din aluat și poți pune acolo mirodenii. Iar în funcție de cât de dulci sunt fructele pe care le folosești poți adăuga mai mult zahăr. 🙂
Printscreen si save, pentru inspiratie, am treaba vara asta ☺️.