Cu financierii nu-s prietenă de prea mult timp. Ne-am ținut la distanță o vreme fiindcă nu i-am înțeles prea bine. Cum naiba fac francezii ăștia din orice prăjiturică banală un fel de hit? Căci, până la urmă, financierii nu-s altceva decât un blat cu două ingrediente scumpe și foarte franțuzești: beurre noisette (unt caramelizat) și făină de migdale.
Sunt sigură că sunt mari fani ai lor care m-ar certa acum și mi-ar zice că financierii sunt rafinați tocmai pentru că sunt atât de simpli și pentru că au untul ăla caramelizat. Și trebuie să recunosc că de-o vreme, de când îi tot fac la muncă, în laborator, am căzut în patima lor și eu. Asta fiindcă le-am învățat unele secrete, pentru că am găsit că sunt fascinanți cu arome adăugate în ei sau că pot deveni ușor o bază pentru prăjiturelele pe care le am în cap. Și a început să îmi placă elasticitatea lor și aroma lor subtilă de nuci și migdale coapte. La asta aș adăuga și faptul că îmi plac tot mai mult în forma asta de mici prăjituri de pus lângă un ceai.
Pentru rețeta de față am pus două ingrediente care îmi fac mie cu ochiul: smochine – de care simt că niciodată nu mănânc suficiente și alunele – care sunt preferatele mele.
Financieri cu smochine și alune
Ingrediente pentru 12 financieri:
- 120g unt
- 120g albuș ( apox. 4 albușuri medii)
- 45g făină de migdale
- 45g făină albă
- ¼ linguriță praf de copt
- 1 linguriță extract de vanilie
- 120g zahăr pudră
- 1-2 smochine
- 30-40g alune de pădure coapte
Mod de preparare:
Pune untul într-o crăticioară, pe foc mediu, și lasă-l să se topească. După ce s-a topit, continuă fierberea lui până când pe baza crăticioarei încep să se formeze mici puncte maronii, semn că untul începe să se caramelizeze. Ia untul de pe foc și lasă-l să se răcorească.

Într-un bol larg amestecă albușurile cu zahărul pudră cernut, extractul de vanilie, făina de migdale, făina și praful de copt. Ai grijă să omogenizezi bine și să încorporezi toate ingredientele până când amestecul obținut arată ca o pastă. Strecoară untul printr-o sită deasă peste ingredientele din bol și încorporează-l cu o spatulă.
** În loc de vanilie poți pune alte arome care îți plac. Poți folosi cardamon, nucșoară sau tonka.
Lasă amestecul să se odihnească câteva minute, apoi toarnă-l în formele pentru financieri. Eu am folosit unele dreptunghiulare: 3x8x3cm. Dar poți folosi și forme de brioșe sau mini brioșe. Secretul e să fie din silicon, pentru că în acest fel vei putea scoate financierii ușor după ce se coc, fără să fie nevoie să ungi formele sau să le pui hârtie de copt.
Experimentele mele de până acum în alte forme mici de metal, fără hârtie de copt sau chiar și unse cu unt topit s-au soldat cu niște mici eșecuri în care financierii au fost mâncați cu lingurița direct din formă.
Peste financierii puși în forme am așezat felii de smochină proaspătă și am presărat alune de pădure tocate mărunt.
**În locul smochinelor poți pune zmeură sau felii de caisă, fistic sau fulgi de migdale.
Coace-i timp de aproximativ 20 de minute în cuptorul încins la 180C. Trebuie să fie rumeni la suprafață și ușor elastici dacă apeși pe ei.
Scoate-i din cuptor și lasă-i în formă pentru câteva minute, apoi scoate-i din forme și așează-i pe un grătar să se răcorească.
Partea frumoasă e că se păstrează bine, fără să se usuce la suprafață, într-un recipient închis etanș, până la trei zile. Asta dacă scapă și nu sunt devorați în prima oră după ce i-ai scos din cuptor.
Hey. Sunt superbi! Eu am copt mii anul trecut pa munca. Ma saturasem de ei. Făceam in fiecare zi. Sunt irezistibili scoși din cuptor. Eu m-am îndopat cam mult. Noi mai făceam cu ciocolata si pasta de fistic. Am încercat si eu sa coc in forme din altceva decât Silicon si nu merge ….
Cristina
Știu ce zici. 🙂 La muncă cred că pot să număr și eu câteva mii, sub o altă formă, ce-i drept. Dar așa cred că m-am îndrăgostit de ei. :)))
Bună ziua! Vreau musai sa fac rețeta de financieri dar am o nelămurire. Albusurile nu le bat un pic inainte? Le amestec asa deodată cu celelalte ingrediente? Va mulțumesc mult! Am facut o mulțime de rețete de la dumneavoastră si au iesit suuuuper!
Bună!
Mă bucur tare că ai încercat rețetele și că ți-au plăcut.
Pentru financieri, albușurile nu trebuie bătute înainte. Așa-i tehnica pentru ei. “Pufoșenia” lor vine de la praful de copt. 🙂