Zi-mi un ingredient și eu mă gândesc ce să fac cu el! Cam așa cer eu ajutor în casă când n-am idei de niciun fel ori am prea multe și nu știu ce să aleg să gătesc. Și nu întotdeauna mi se dau sarcini ușoare. E chiar mai complicat, uneori, decât la cutia surprizelor, fiindcă nu pot pune orice într-o prăjitură.
De data asta, când am pus întrebarea m-am ales cu mazărea. Și până să pun mazărea într-un blat de tort, fiindcă am să fac și asta cât de curând, am mers pe o cale mai sigură și deja știută. Am făcut cu ea plăcintă. Una sățioasă cu ciuperci și creveți, bună să umple o seară acasă cu ai tăi sau cu prieteni mai mulți adunați la cină. Iar dacă nu îți plac creveții, căci știu și oameni care nu îi au la suflet, în locul lor merg niște bucățele de carne de pui.
Plăcintă cu mazăre, ciuperci și creveți
Ingrediente:
Aluat
- 250g făină albă
- 125g făină de secară
- 180g unt rece, tăiat cubulețe
- sare
- 60ml apă rece
- 1 + ½ ouă
Pentru umplutură
- 1 ceapă roșie
- 3 căței de usturoi
- 20g unt
- 1 lingură ulei de măsline
- 400g creveți mici decorticați, prefierți
- 200g mazăre congelată
- 100g ciuperci brune, feliate
- sare și piper
- fulgi de chili
- 50g parmezan ras
- 1 lingură făină
- 150ml smântână lichidă de gătit (32% grăsime)
- 2 ouă
Mod de preparare:
Mai întâi te ocupi de umplutură, ca să fie răcorită în momentul în care o pui între foile de aluat.
Ceapa tăiată fâșii subțiri și usturoiul tocat mărunt se călesc în untul încins cu o lingură de ulei, pe foc iute. Când legumele încep să se rumenească, adaugă creveții și lasă-i să se gătească tot pe foc iute timp de câteva minute. Adaugă mazărea și ciupercile și gătește-le împreună timp de câteva minute. Condimentează cu sare, fulgi de chili și piper din belșug. Lasă focul mai mic și dă-le un minut, două să se întrepătrundă aromele.
Ia tigaia de pe foc, scoate tot amestecul din ea într-un bol în care ai bătut înainte 150ml smântână lichidă cu 2 ouă și 1 lingură de făină. Peste toate pune parmezanul ras și amestecă bine. Lasă deoparte cât te ocupi de aluat.
Pentru aluat, am pus făina, untul și un praf generos de sare în bolul unui mixer stat și le-am lăsat să se amestece cu paleta până când untul s-a fărâmițat în făină, iar amestecul a devenit nisipos.
Am adăugat apa rece și un ou. Al doilea ou l-am spart într-un bol, l-am bătut puțin și am turnat din el aproximativ jumătate peste restul ingredientelor. Ce a rămas am păstrat ca să ung la final plăcinta.
Am încorporat, tot cu mixerul și ingredientele lichide până când aluatul a prins formă și a început să se desprindă de pe pereții bolului. Scoate aluatul pe masa tapetată cu făină. Împarte-l în două părți (⅓ și ⅔ – partea mai mică o vei păstra pentru capacul plăcintei, iar partea mai mare o vei întinde în tavă.
Eu am folosit un vas ceramic oval, cu pereți înalți, dar poți folosi orice fel de tavă vas de plăcintă cu diametrul de până la 24cm.
Întinde partea mai mare de aluat într-o foaie groasă de 4-5mm care să îți ajungă să acoperi baza și pereții vasului/ tăvii în care coci plăcinta. Așează aluatul în vas, toarnă umplutura și unge cu oul rămas marginile de sus ale aluatului.
Întinde și restul de aluat într-o foaie subțire și acoperă cu ea suprafața plăcintei, peste umplutură, presând pe margini, acolo unde ai uns înainte cu ou. Taie aluatul în exces pentru a da o formă frumoasă plăcintei. Unge toată suprafața plăcintei cu ou bătut, presară piper sau ierburi aromatice (ar merge niște tarhon sau mărar) și pune la cuptor.
Plăcinta asta are nevoie cam de 30-35 minute la 180C, până când suprafața ei e frumos rumenită.
Noi n-am răbdat și am mâncat din ea fierbinte, dar e de două ori mai bună când se răcorește, cu o salata din frunze verzi lângă ea.
Daca vreau sa inlocuiesc faina de secara cu faina alba si crevetii cu piept de pui folosesc aceleasi cantitati (125 grame, respectiv 400 grame)?
Multumesc.
Sigur. Doar inlocuiesti cantitatile. 🙂