Am făcut fericiți câțiva oameni cu focaccia asta pe care le-am pus-o în față fierbinte, undeva aproape de miezul nopții, după ce erau deja aproape sătui de la cărnurile de pe un grătar foarte bun. Și pot să spun că știu cât de tare le-a plăcut fiindcă n-a rămas nicio firimitură din ea. Iar mie mi-a plăcut atât de tare rețeta încât am făcut-o de două ori în decurs de câteva zile.
Putea fi o focaccia simplă, dar n-am vrut să fie așa. Ce-i drept, dacă nu vrei, nu trebuie să îi pui nici struguri, nici cimbru. Pot fi roșii uscate, măsline, ceapă verde, felii de usturoi, rozmarin, busuioc, salvie, chiar și bucăți de bacon. Sau doar sare. Dar eu am vrut-o fix așa, fiindcă sunt în căutare de rețete bune cu struguri pentru că mi se pare că nu sunt puși suficient de des în valoare. Exact strugurii ăia copți din focaccia îi dau o dulceață aparte care se combină perfect cu cristalele de sare și cu parfumul de cimbru copt.
Trebuie să recunosc că abia pe a doua am gustat-o în tihnă. Prima a fost pentru oaspeți și m-am bucurat că le-a plăcut atât de mult încât eu am prins doar o mică bucățică. Mie mi-a plăcut călduță, lângă niște felii de brânzeturi bune, struguri și felii de smochină. Cred că ar fi mers la fel de bine și cu un bol cu ulei de ulei de măsline în care să înmoi din când în când bucățele de miez moale. Și dacă n-aș fi simțit că păcătuiesc prea tare, i-aș fi întins și puțin unt deasupra. 🙂
Foccacia cu struguri și cimbru
Ingrediente (pentru o focaccia 30x20cm):
- 375g făină albă 650
- 1 linguriță sare
- 1 lingură zahăr
- 7g drojdie uscată (1 pliculeț)
- 240ml apă călduță
- 35ml ulei de măsline
+
- 200g struguri albi și negri (amestec în proporții egale) – Eu am folosit niște struguri de masă albi, cu bob mare, și niște struguri mici pe care i-am găsit în Obor cu numele de “căpșunică“. Ideea e să ai struguri aromați, care să împrăștie parfumul lor în aluat.
- 2-3 fire de cimbru proaspăt
- ulei de măsline
Mod de preparare:
Amestecă în bolul unui mixer static făina, sarea, zahărul și drojdia. Amestecă apa călduță (nu mai caldă de 36-40C) cu 35ml ulei de măsline și toarnă acest amestec peste făina din bol. Frământă folosind cârligul pentru aluat, la viteză medie timp de 8-10 minute, până când aluatul devine neted și se desprinde ușor de pereții vasului.
** Dacă nu ai un mixer static, se poate frământra și cu mâna, amestecând încet ingredientele lichide în făină, iar după ce aluatul se formează frământă energic timp de 10-15 minute.
Scoate aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperă-l cu o folie alimentară de plastic și pune-l la rece peste noapte. Eu am folosit metoda dospirii la rece fiindcă n-am avut timp suficient în aceeași zi să fac aluatul, să îl dospesc și să îl și coc.
***Dacă ai vreme să faci focaccia în aceeaș zi, atunci poți acoperi bolul cu un prosop curat și să lași aluatul să dospească la temperatura camerei timp de o oră și jumătate, până când își dublează volumul.
După ce aluatul a dospit sau după ce l-ai lăsat la rece peste noapte, scoate-l pe blatul uns cu ulei și întinde-l împingând cu podul palmei până când obții un dreptunghi. Presară jumătate din cantitatea de struguri (dacă sunt prea mari boabele, e de preferat să le tai în jumătăți) pe jumătate din dreptunghi și acoperă cu jumătatea cealaltă de aluat. Presează bine.
Pune aluatul într-o tavă 30x20cm unsă cu ulei de măsline și întinde-l cu podul palmei până când acoperi toată tava. Acoperă cu un prosop curat și lasă la dospit timp de 1h.
După ce aluatul a dospit, presară restul de struguri pe suprafața aluatului, frunzele de la crenguțele de cimbru și aproximativ 1 linguriță de cristale de sare de mare.
Stropește cu ulei de măsline și apoi cu degetele înmuiate în ulei presează din loc în loc aluatul pentru a forma niște mici adâncituri.
Coace focaccia în cuptorul preîncălzit la 200C timp de 30-35minute până când e aurie la suprafață și sună a gol când bați în ea.
Lasă-o să se răcorească timpă de 5 minute în tavă, apoi scoate-o pe un grătar să se răcească.
Rețetă adaptată din Soulful Baker, de Julie Jones.