Întreabă-mă cum mi-ar plăcea să mă trezesc în următoarele săptămâni, în fiecare dimineață, și ăsta ar fi răspunsul: miros de portocală, cozonac fierbinte și cacao cu lapte. Cu prima și ultima dorință o rezolv rapid, iar cu cozonacul e și mai simplu de când am descoperit cum stă treaba cu stollen. Adică varianta nemțească de cozonac de Crăciun, umplută până la refuz cu fructe confiate și miez de marțipan, stropită cu zahăr pudră suficient cât să îți murdărească nasul când muști din el.
Stollen are o poveste lungă. Există de pe la 1300 și am citit că are și un festival dedicat în Dresda. Nu asta m-a făcut să mă lipesc de el, ci aromele pe care le asociez întodeauna cu Crăciunul: scorțișoară, nucșoară, cardamon, migdale, stafide, merișoare și coji de portocală confiată. Rețeta e inspirată de britanicul Paul Hollywood și adaptată la câte cantități de fructe și alte ingrediente aveam prin casă. A rezultat o pâine dulce îmbibată cu aromele de mai sus, de la care nu te poți opri doar la o felie. De fapt, prima felie a fost mâncată fierbinte, a doua pentru că făceam poză, iar următoarele trei când stollen-ul ajunsese la temperatura optimă.

Stollen – cozonac tradițional german
Ingrediente:
- 500g făină (tip 000)
- 100g zahăr
- 10g drojdie uscată
- 2g sare
- 150g unt
- 250ml lapte
- coaja rasă de la 1 portocală
- 1/4 linguriță scorțișoară
- 1/4 linguriță nucșoară
- 1/4 linguriță cardamon măcinat
- 1/2 linguriță extract vanilie
- 1 lingurță esență de migdale
- 30g fulgi de migdale
- 50g caise confiate
- 100g stafide aurii
- 75g merișoare
- 30ml coniac
+
- 100g marțipan (opțional)
- 25g+25g unt topit
- 50-75g zahăr pudră
Mod de preparare:
Pune la înmuiat 50g caise confiate tocate, 100g stafide aurii, 75g merișoare în 30ml coniac.
500g faină albă se amestecă cu 100g zahăr într-un bol. Adaugi 10g drojdie uscată și 2g sare (astfel încât să nu se atingă). Deasupra torni 150g unt topit și 200ml lapte călduț și amesteci încet până când se formează un aluat. Adaugă alți 50ml lapte și continuă să amesteci până când aluatul se adună de pe pereții vasului și poate fi scos pe blat pentru a fi frământat de câteva ori.
**O altă variantă este să folosesți un mixer static. Amesteci toate ingredientele în bolul mixerului și mixezi cu cârligul de aluat timp de 5 -8 minute la viteză medie.
Amestecă într-un bol mare scoțișoara, nucșoara, cardamonul măcinat. Presară-le peste fructele uscate ținute în alcool. Adaugă 1/2 linguriță extract vanilie, 1 linguriță esență de migdale, 30g fulgi de migdale. Amestecă bine.
Așează aluatul deasupra acestui amestec și încorporeaza-l încet până când toate fructele confiate și mirodeniile sunt ascunse în aluat.
***În varianta cu mixerul adaugă tot acest amestec peste aluat și mixeaxă până când toate fructele sunt încorporate în aluat.
Acoperă cu un prosop și lasă la dospit 1h și 30 min-2h.
După ce îți pierzi toată răbdarea și aluatul și-a dublat volumul, îl întinzi cu sucitorul într-un dreptunghi, îl ungi cu 25g unt topit și așezi pe el din loc în loc bucățele de marțipan (îți trebuie în jur de 100-150g) . Rulezi și așezi totul pe o tavă cu hârtie de copt. Acoperi și mai ai răbdare încă 30 minute.
Într-un final îl poți coace la 170C în jur de 40 de minute ( în cuptorul meu așa rezultă bine), astfel încât să se rumenească frumos. Cât e încă fierbinte îl mai ungi o dată cu 25g unt topit și îl pudrezi cu 50-75g zahăr pudră.
Și mai ai răbdare până când se răcește de tot ca să fie gata de tăiat. Dacă ar fi după mine, e perfect abia a doua zi.
Buna,
Din aceste cantitati, cati ies?
Multumesc,
Cristina
Bună, Cristina,
Din cantitățile din rețetă iese un stollen la fel ca acela din fotografii. E destul de mare. Poți împărți, însă aluatul în două dacă vrei înainte să îl întinzi și să îl ungi cu unt. 🙂