Prima iubire îți rămâne impregnată cu lipici de timbre pe cutia aia care se numește inimă. Prima iubire e aia pentru care ai zâmbit în colțul liceului când ți-a adus flori rupte din cireșul de pe drum, pe care o căutai în parc, după ore, pe banca ascunsă după o tufă de iasomie, pentru care ți-ai luat primul dress de mătase și ai învățat să porți tocuri, pentru care ai scris versuri albe și ai învățat versuri de la Guns’n’Roses, pentru care ai așteptat primul blues cu lumina stinsă la balul bobocilor, pe care ai plâns-o de ți s-a zguduit sufletul și de la care ai păstrat două bilețele trimise pe sub bancă. Și din cutia ta cu amintiri iese mai mereu când dai cu ochii de primul tei înflorit.
Prima iubire s-a legat între mine și cofetărie cu lipici din ciocolată. Și ciocolata a rămas pentru mine acel gust pe care îl scot din cutia cu amintiri ori de câte ori mi-e dor de mine.
Tarte cu crémeux de ciocolată
Ingrediente (pentru 12-15 tarte mici 9-10cm diametru):
Aluat:
- 125g unt
- 125g zahăr pudră
- un praf de sare
- 1 ou
- 1 gălbenuș
- 250g făină
- 50g cacao
Crémeux de ciocolată:
- 180g ciocolată cu lapte
- 150g ciocolată neagră
- 130ml lapte
- 200ml smântână pentru frișcă (30-32% grăsime)
- un praf de sare
- 2 ouă
Mod de preparare:
Aluatul ăsta e de fapt un pâte sucrée convertit, de fapt, în ceva de două ori mai bun pentru că îi pui cacao și îl transformi, astfel, într-un biscuite ciocolatos. Sunt două metode prin care poți face aluatul. Fie mixezi untul moale cu zahărul pudră și un praf de sare și, după ce le omogenizezi, adaugi în ele oul și gălbenușul, continuând să mixezi până când le încorporezi. La final, torni făina cernută cu cacaua și încorporezi cu o spatula până când aluatul prinde contur.
A doua metodă înseamnă să cerni făina cu cacaua și zahărul pudră, să pui peste ele untul rece tăiat în bucăți și să începi să frămânți cu vârful degetelor până când aluatul devine nisipos . La final, adaugi oul și gălbenușul, plus un praf de sare și le încorporezi tot cu degetele până când aluatul prinde formă.
Indiferent ce metodă alegi, nu frâmânta prea mult pentru a evita dezvoltarea glutenului, care ți-ar putea transforma cojile de tartă dintr-un deliciu fraged în unele tari ca piatra.
Eu am folosit a doua metodă, am învelit aluatul format în folie alimentară și am uitat de le în frigider vreo oră. L-am întins apoi într-o foaie groasă de 3mm, am tăiat din el discuri ușor mai mari decât formele de tartă, am așezat discurile de aluat în tăvi și le-am pus din nou la rece (dacă te grăbești tare, poți să le ții și la congelator vreo 10 -15 minute).
Odată pregătit de copt, înțepi aluatul din loc în loc cu o furculiță. Fiecare tavă o acoperi cu hârtie de copt și cu greutăți și coci în orb, la 160C timp de 15-20 minute, apoi fără greutăți alte 5 minute, până când aluatul este ferm și uscat la atingere.
Între timp ai deja pregătit crémeux-ul de ciocolată.
Peste ciocolata toată (ruptă în bucăți), torni în trei etape laptele și smântâna încălzite pe foc cu un praf de sare, până aproape să dea în clocot. Amesteci bine de fiecare dată, până când toată ciocolata se topește. Adaugi ouăle și amesteci până când se încorporează. Împarte acest amestec în cojile de tartă fierbinți și pune din nou la cuptor, la 90C, timp de 35 minute sau până când umplutura e aproape întărită, dar mijlocul ei încă tremură ca o gelatină.
Lasă tartele să se răcească la temperatura camerei, apoi pune-le la frigider cel puțin 3 ore ca să se întărească.
P.S. Eu le-am scos din tăvi abia după ce au stat la frigider și le-am decorat cu ce mi-a picat în mână: niște boabe de rodie și niște crumble cu migdale. Dar merg și fructe de pădure sau portocale confiate. Merge chiar și o lingură de înghețată de vanilie lângă. Cam orice ți-ar face cu ochiul și ai poftă să pui lângă multă ciocolată.