O portocală dată în dar în dimineața de Crăciun e tradiția casei noastre de Sărbători. E o repetiție a primului Crăciun petrecut împreună și a cadoului simbolic pe care ni l-am făcut atunci, o portocală. Gestul ăsta mic, care completează toate cadourile mari pe care ni le facem, e sinonim cu bucuria începutului pentru noi.
Am reușit de-a lungul timpul să punctez cu un desert aproape toate momentele importante din viața noastră, dar până acum nu m-am gândit și la unul care să devină tradiția noastră de Crăciun.
L-am pregătit pornind de la aroma portocalei, de la ciocolată și vanilie și de la alintul pe care l-am primit acum mulți ani, când dl Muntele mi-a spus că pentru el sunt Zâna tartelor.
Și sunt fericită să scriu aici rețeta tartei cu portocale și ciocolată, în care vei găsi toată aroma care nouă ne e atât de dragă.


Tartă cu portocale și ciocolată
Ingrediente (pentru o tavă cu diametrul 23-24cm):
Aluat cu cacao
- 225g făină
- 30g zahăr pudră
- 25g cacao Dr. Oetker
- 150g unt (80-82% grăsime) rece, tăiat cubulețe
- 1 ou
Cremă cu portocale și vanilie
- 4 ouă
- 2 gălbenușuri
- 2 lingurițe Pastă de vanilie Dr. Oetker
- coaja de la 1 portocală
- 175ml zeamă de portocală proaspăt stoarsă
- 150ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 180g zahăr tos
Decor: ciocolată neagră și felii de portocală confiată
Mod de preparare:
Pentru aluat pune în bolul unui mixer static făina, zahărul pudră și cacaua. Amestecă bine și adaugă untul rece, tăiat cubulețe.
Mixează cu paleta pentru aluat până când untul se fărâmițează în făină și amestecul capătă un aspect nisipos. Adaugă oul întreg și mixează până când aluatul se adună la un loc.
Învelește aluatul într-o folie alimentară de plastic și pune la rece timp de 30 de minute.
Întinde apoi aluatul într-o foaie subțire de 3mm, cu diametrul ușor mai mare față de tava de tartă.
***Eu am folosit o tavă de tartă cu bază detașabilă cu diametrul 23cm.
Așează aluatul în tavă și presează-l bine pe baza și pereții ei. Taie marginile care sunt în exces și înțeapă baza din loc în loc cu o furculiță. Pune aluatul la rece, în frigider, pentru 30 de minute.
După timpul la rece, coace aluatul în orb, la 160C cu ventilație sau 180C fără ventilație, timp de 20 de minute cu greutăți și alte 5 minute fără greutăți. Ce înseamnă să coci în orb, am explicat AICI.
Între timp, pregătește crema cu portocală.
Pune într-un bol, cele 4 ouă întregi și 2 gălbenușuri, adaugă zahărul și pasta de vanilie și bate cu telul bine până când omogenizezi ouăle și zahărul se dizolvă. Nu trebuie să bați ouăle spumă, dar va dura cel puțin 5 minute să obții amestecul perfect dacă bați cu telul. Poți folosi și un mixer ca să faci asta.
După ce ai omogenizat ouăle cu zahărul, adaugă coaja rasă de portocală și zeama de portocală. amestecă din nou energic cu telul. Adaugă acum și smântâna lichidă pentru frișcă și amestecă bine.
Lasă deoparte până coci crusta de tartă în orb și o lași apoi să se răcească timp de 15 minute. În tot acest timp lichidul se va infuza și mai mult cu aroma de portocală.
După 15 minute, strecoară printr-o sită deasă lichidul cu portocale și ou pregătit, astfel încât să îndepărtezi coaja de portocală rasă și eventuale bucăți de ou neomogenizate. E un pas important dacă vrei să ai o cremă fină în tartă, după coacere.
Toarnă lichidul strecurat în coaja de tartă răcită și pune la copt, la 150C, fără ventilație, timp de 45 de minute. Lichidul trebuie să coaguleze complet înainte să scoți tarta din cuptor.
Lasă tarta să se răcească în tavă, apoi pune-o la rece până a doua zi.
A doua zi, înainte să o feliezi, decorează tartă.
*Topește ciocolată neagră și trasează cu ea dungi/ linii la suprafața tartei.
*Pregătește din timp felii de portocală confiată (rețeta e AICI) și pune bucăți din ele din loc în loc.
*Am folosit și biluțe și steluțe din zahăr pentru decor dintr-un pachet numit ”Magia Nopții” de la Dr. Oetker.
Această rețetă face parte dintr-un proiect alături de Dr. Oetker.