Sunt lucrurile simple cele care îți umplu zilele pe care le simți urâte și monotone. Sunt lucrurile simple cele care te fac să zâmbești, să știi că ești fericit așa cum ești. Sunt momentele alea când îți vine să fredonezi melodia pe care o auzi la radio, când simți mirosurile familiare, când găsești așternuturi curate în care să te arunci după o zi plină, când te ține de mână și te plimbă pe străzi, când iei prima gură de cafea dimineața, când miroase a verde crud după ploaie și îți vine să deschizi geamurile în toată casa.
La toate astea eu îmi adaug bucuriile simple care au mirosuri noi amestecate cu cele pe care le știu din copilărie, feliile de pâine unse cu unt și dulceață de cireșe amare, orezul cu lapte presărat cu scorțișoară, zmeura proaspătă pusă în iaurt sau bezelele care se topesc pe limbă. De la bucuriile astea simple au pornit sărățelele, făcute din dor de pachetul de la mama și cu gândul la aluatul fraged pe care îl frământa bunică-mea ca să facă o grămadă de cornulețe cu nucă.
Am trișat și n-am făcut aluat cu brânză sau aluat de foietaj. Am mers pe un teren deja știut, care nu dă greș. Am folosit aluatul fraged de la tartele sărate și l-am transformat în fâșii presărate cu paprika afumată, cimbru și parmezan și semințe de susan.
Sărățele ( simple, rapide, fragede)
Ingrediente:
-
250g făină
-
150g unt
-
1 linguriță sare fină
-
un praf de zahăr
-
1 ou
-
1 lingură lapte rece
-
1 linguriță paprika afumată
-
1 linguriță cimbru uscat
-
30g parmezan ras
-
2-3 lingurițe semințe de susan
-
un ou bătut ( pentru uns sărățelele)
Mod de preparare:
Așează făina într-un bol sau pe blatul de lucru. Formează în mijlocul ei o adâcitură/ gaură. Așează aici untul tăiat cubulețe, sarea și zahărul. Frământă cu degetele până când aduni toate ingredientele într-un aluat. Mai întâi totul va avea aspect nisipos, dar treptat ingredientele se adună la un loc.
Adaugă oul și laptele și încorporează-le încet, până când aluatul începe să prindă formă.
Frământă cu podul palmei de câteva ori aluatul până devine neted. Acoperă-l în folie alimentară de plastic și pune-l la rece timp de 10 minute.
Întinde aluatul pe blat și taie-l în fâșii groase de 1cm și lungimea dorită. (Bucățile rămase de aluat adună-le la un loc, frământă-le de două ori cu podul palmei și întinde o nouă fâșie de aluat). Așează sărățelele formate pe o tavă și pune-le din nou la rece timp de 30 de minute.
Apoi, unge-le cu ou bătut și presară pe o treime paprika afumată, pe o treime cimbru și parmezan și pe o treime susan.
Coace sărățelele timp de 15 minute, la 180C. (Și mănâncă-le fierbinți sau reci, cu un Camembert copt, cu creme de brânză, pateuri de casă.)
7 Comments
Buna Alina,
Imi poti spune te rog cum se pot pastra saratelele cel mai bine, daca mi-ar fi necesare la 2 zile dupa coacere?
Multumesc!
Simona
Buna
Eu le-aș ține într-un recipient/ caserolă/ vas de sticlă cu capac pe care să îl pot închide etanș (ca să las cât mai puțin aer să ajungă la ele) la temperatura camerei. Ce-i drept, ar trebui să fie un loc răcoros, departe de căldura soarelui. Dacă ai o cămară răcoroasă, le poți păstra într-o cutie de carton acolo.
Dacă vasul se închide bine și nu există riscul să ajungă umezeală la sărățele, le poți pune și în frigider, dar nu garantez că vor fi la fel de fragede.
În Baicului e neam mare de bărbați mâncăcioşi. Cam câte sărățele ies din compoziția asta? Nu de alta, dar presimt că se vor bate dracii la gura lor.
Din aluatul ăsta ies în jur de 400g sărățele. Dacă zici că va fi așa mare bătaie pe ele, atunci poți face porție dublă de aluat. Dacă ți se va părea totuși prea mult, atunci îl poți pune la congelato, până când ai chef din nou de el. (se păstrează bine la congelator până la 3 săptămâni)
untul ce grasime sa aiba 60% sau 80% ? multumesc
untul sa fie rece sau la temperatura camerei?
Răspund aici pentru ambele întrebări.
Untul trebuie să aibă 82% grăsime. Și trebuie să fie rece.