Sunt o mare iubitoare de brânză, însă cu Pasca nu prea m-am înțeles în viața asta. Dacă m-ai fi pus să aleg, aș fi rupt mai degrabă încă o felie de cozonac decât una de pască. Nu prea i-am înțeles mereu bucuria culinară mai ales din cauza aluatului mult și dens, așa cum erau cele mai multe. Sau fie aveau umplutură prea dulce, prea multă sau prea puțină. Nu e chiar simplu să le potrivești la o pască.
Dar acum am găsit variantă care să îmi fie și mie pe plac. Pasca asta nu e chiar tradițională. Nu are aluatul clasic de cozonac și nici umplutura clasică cu brânză. Le-am gândit după pofta mea și le-am așezat ca să mă bucur de ele așa cum mi-ar plăcea mie, cu un aluat foarte pufos.
Și n-a fost deloc greu! Asta datorită aluatului de brioche. Acea minunată invenție pufoasă franțuzească din care poți scoate pâini dulci sau mai mai puțin dulci, pe care l-am testat până acum în varianta cu ciocolată (rețeta e AICI), dar și cu mozzarella si ierburi (rețeta e AICI).
De fapt, de la primul meu brioche am avut în minte și pasca asta. Fiindcă până aici niciun aluat nu m-a convins că ar putea să învelească atât de frumos umplutura de brânză și să rămână proaspăt și moale și a doua, și a treia zi.
Pentru pască l-am parfumat cu coajă de portocală. Dar cred că îi poți pune orice aromă: de la citrice, până la lavandă sau șofran. Și i-am mai făcut ceva, o umplutură cu brânză mai densă, mai cremoasă și poate mai legată față de varianta clasică.
I-am mai pus stafide înmuiate în rom și coajă de portocală confiată, dar și aici poți să renunți la orice adaos și să o lași simplă sau poți să îi pui exact aromele care te fac pe tine fericit.
Important e să o faci cu răbdare și să o coci cu bucurie pentru cât de frumos se rumenește în cuptor. Și apoi să o împarți cu cei dragi de acasă!
Pască (cu stafide și portocale)
Ingrediente pentru 2 buc x aprox. 500g
Aluat:
- 250g făină
- 15g zahăr
- coaja rasă de la 1 portocală mică
- 3 ouă
- un praf de sare
- 35ml lapte călduț
- 10g drojdie proaspătă
- 175g unt
+ 1 ou și 2 linguri lapte pentru uns
+ făină extra pentru presărat pe blat
Umplutură:
- 60g stafide aurii (lăsate la înmuiat 30 de minute în apă calduță sau în rom)
- 350g brânză proaspătă de vaci
- 20ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 3 ouă
- 150g zahăr
- 15g amidon
- 2 lingurițe bucățele de portocală confiată (opțional)
Mod de preparare:
Scoate untul la temperatura camerei și lasă-l să se înmoaie bine, cel puțin o jumătate de oră.
Pune drojdia în laptele călduț să se dizolve. Amestecă bine ca să te asiguri că nu rămân bucăți mari din ea nedizolvate.
În bolul unui mixer static amestecă făina, coaja rasă de portocală, sarea și zahărul. Adaugă ouăle întregi și apoi laptele cu drojdie. Mixează cu cârligul pentru aluat timp de 5 minute la viteză mică, apoi la viteză medie alte 10 minute până când aluatul e omogen, a încorporat toate ingredientele, e neted și elastic.
E momentul să adaugi în el untul înmuiat. Lasă mixerul la viteză mică și adaugă untul bucată cu bucată până când e încorporat tot. La un moment dat ți se va părea că tot untul ăla nu are cum să intre în aluat, dar cu puțină răbdare după vreo 5-6 minute va fi tot înghțit. Poți crește viteza mixerului la mediu pentru alte 6-10 minute. Timp în care aluatul va deveni neted și lucios și se va desprinde ușor de pe pereții vasului.
Lasă-l să dospească timp de 2 ore, la temperatura camerei (dar nu mai jos de 23-24C) . Apoi, desprinde-l de pe vas (se va dezumfla, dar nu e nicio problemă), frământă-l în palme de 2-3 ori și așează-l într-un vas curat. Acoperă-l bine cu o folie alimentară și lasă-l la rece, în frigider, pentru câteva ore (dar nu mai mult de 24h).
Pentru umplutură, amestecă brânza proaspătă de vaci cu zahărul, amidonul și smântâna lichidă pentru frișcă. Adaugă, pe rând, ouăle și încorporează-le cu un tel. La final, pune stafidele stoarse și coaja de portocala confiata, dacă folosești. Pune amestecul la rece până când aluatul e dospit.
Ne întoarcem la aluat!
După orele petrecute la dospit în frigider, scoate aluatul pe blatul de copt tapetat cu făină.
Împarte-l în două bucăți egale. Fiecare ar trebui să aibă în jur de 300g. Pune o bucată din nou la rece, până pregătești prima pască.
Din bucata tăiată, de 300g, taie o treime și întinde din ea un disc de aluat. Așează-l pe o tavă, tapetată cu hârtie de copt.
Restul de aluat taie-l în trei. Răsucește din fiecare un sul lung (40-50cm). Taie câte 1cm din fiecare capăt. Vei folosi bucățile astea mici ca să formezi modelul de deasupra.
Ia cele trei suluri mari și împletește-le ca să formezi marginea pentru pască. Așează împletitura pe marginea discului de aluat pe care l-ai pus în tavă mai devreme. Acoperă cu un prosop curat și lasă să dospească la temperatura camerei timp de 30 de minute.
Repetă aceeași pași cu cu a doua bucată de aluat pe care ai pus-o la rece.
La final vei avea două coronițe pentru pască pregătite pentru umplutura cu brânză.
După ce aluatul a dospit 30 de minute, umple fiecare pască împărțind între ele amestecul cu brânză.
Deasupra umpluturii așează un model format din resturile de aluat păstrate.
Unge bine aluatul cu ou bătut cu lapte și coace în cuptorul preîncălzit la 180C timp de 30 de minute. Ori până când aluatul e rumenit frumos și umplutura s-a întărit.
Scoate pasca din cuptor și las-o să se răcorească. O poți păstra acoperită cu un prosop, la temperatura camerei până a doua zi.
Mulțumim pentru rețeta, azi o punem in practica. Referitor la smantana pentru umplutura, 20 ml sau 200 ml? Mersi!
Faina reteta. Am facut si eu. Acum astept sa creasca sa o bag la cuptor. 🙂 Nu a iesit asa frumoasa ca a ta, dar sper sa fie gustoasa. E prima data cand fac impletituri din aluat si mi s-a parut mai greu decat ma asteptam.
Cam ce dimensiune are blatul rotund?