Dai peste un ingredient și te îndrăgostești de el pentru o perioadă. Mi s-a întâmplat de nenumărate ori și după o vreme mi-a trecut. Cred că sunt puține ingrediente de care… nu îmi trece și recent mi-au intrat pe lista asta scurtă și microplantele. Sunt delicate și fragile, dar în același timp foarte intense la gust și arătoase. Microgreenșii, cum le zic eu, sunt plante tinere sau vlăstari. De fapt, sunt plantele în primul stadiu de dezvoltare (tulpina și primele frunze) care conțin mult mai mulți nutrienți decât varianta matură și au în plus un gust mult mai puternic.
Ideea e că eu m-am trezit cu o cutie plină de la Microgreens România (e acolo o echipă de oameni mișto care cultivă și microplantele astea în mod responsabil, adică fără îngrășăminte sau alte chimicale). Cutia aia plină cu vlăstari de mazăre, linte, coriandru, floarea soarelui, broccoli, măcriș, muștar, năut, ridiche m-a stârnit. Îmi trebuia o rețetă să le pună în valoare gustul. Alta decât o salată sau sandviș (în care am pus ulterior microplantele care mi-au rămas). Și-am știut imediat că o tartă va fi locul potrivit pentru frunzulițele alea verzi și foarte aromate. Poate n-o fi cea mai bună alegere din lume, dar cu siguranță s-a potrivit la gust cu microgreenșii care mi-au plăcut cel mai tare: cei de ridiche

Tartă cu ceapă și bere
Ingrediente pentru o tartă 23cm / 6-8 porții
Aluat:
- 250g făină
- 125g unt
- sare
- 1 ou
- 40ml apă rece
Umplutură:
- 400-450g ceapă galbenă și roșie
- 2 linguri de unt
- 1 ou
- 125ml smântână lichidă de gătit (32% grăsime)
- 250ml bere nefiltrată
- sare, piper, nucșoară
Decor: Microgreens – vlăstari de ridiche roșie și ridiche verde
Mod de preparare:
Pentru blat, amestecă făina cu un praf de sare, apoi adaugă untul rece tăiat cubulețe și începe să frămânți cu degetele până când amestecul capătă un aspect nisipos. Adaugă oul întreg și 40ml apă rece și încorporează-le treptat în făină, până când aluatul prinde contur. Frământă de câteva ori cu podul palmei ca să obții un aluat neted.
***Ceea ce îmi place mie la aluatul ăsta care se numește pâte à foncer e că îl poți întinde imediat ce l-ai făcut. Nu e nevoie să îl pui la rece. E ușor de mânuit și foarte fraged după coacere.
Așadar, după ce ai un aluat neted întinde-l într-o foaie groasă de 3-4mm și așează-l într-o tavă de tartă. Netezește-l bine pe pereții tăvii și taie-i marginile care atârnă. Pune tava cu alutaul la rece pentru 30 de minute.
Între timp, încinge cuptorul la 180C și după ce aluatul s-a răcit, coace-l în orb. Adică, acoperă-l cu o hârtie de copt și greutăți (fasole, orez, bile ceramice) și pune-l la cuptor timp de 10-15 minute. Apoi, îndepărtează greutățile și hârtia și mai coace 5 minute.
Cât timp stă aluatul la cuptor, poți să te ocup de umplutură.
Vei plânge mult pentru ea, fiindcă trebuie să cureți și să tai felii vreo 4 cepe mari (eu am pus 3 galbene și 1 roșie). Le-am pus în două linguri de unt încins la călit și le-am lăsat să se rumenească puțin. Am adăugat berea, iar bucătăria s-a umplut cu miros de hamei și malț. Am dat focul mai mic și le-am lăsat pe toate așa să se gătească până când lichidul din tigaie s-a redus aproape tot.
Într-un bol am bătut oul și l-am amestecat cu smântâna lichidă , sare, piper și un praf de nucșoară.
Peste blatul copt în orb, pune ceapa gătită cu bere. Apoi toarnă amestecul cu ou și smântână având grijă să se distribuie uniform în toată tava.
Pune din nou la cuptor, tot la 180C, timp de 30-35 minute, până când se rumenește frumos la suprafață.
Tarta asta are un gust puternic de ceapă și doar o subtilă aromă de bere. Merge de minune cu o slalată de ridichii sau (așa cum i-am pus eu) vlăstari de ridiche de la Microgreens.
Ma tenteaza sa inlocuiesc ceapa cu praz. Ai incuraja un asemenea demers? 🙂
Multumesc pt. inspiratie.
Desigur. Prazul e la fel de bun. Poate chiar mai bun fiindca e usor iute. 🙂
Multumesc mult de raspuns!