Nu am putut să mă hotărăsc (încă) pe ce drum să pornesc cu toată forța. Până când voi decide, fac cu bucurie două meserii în același timp, una dintre ele născută destul de recent din pasiune și transformată într-un job permanent.
Sunt cofetar cinci zile pe săptămână. Nu doar de plăcere, ci și cu simț al răspunderii. Adică fac asta ca pe o meserie adevărată pe care încep să o iubesc și asimilez dincolo de postările de aici de pe blog, dincolo de pozele frumoase, dincolo de încercări și teste. Fac asta de aproape un an. Uneori mai fericită, alteori mai tristă. Uneori cu chef, alteori fără. Ca orice om și ca în orice job. La final însă, când trag linie, rămân doar zilele bune din jurnalul meu de cofetăreasă, torturile frumoase, miile de cookies, sutele de tăvi cu prăjituri, zecile de quiche-uri, cupcakes și mousse-uri. Cofetăria e repetitivă, dar la final partea care rămâne e experiența pe care o adun. Și bucuria pe care o caut în ea zi de zi, oricâte repetiții ar avea.
Uneori duc toate astea cu mine și acasă, în weekenduri, într-o prelungire a stărilor de bine. În zilele în care aș putea să dorm mai mult, prefer să pun robotul să mixeze și pornesc cuptorul. Sunt zilele în care îmi imaginez deserturi noi, zilele în care conturez visurile mele dulci, zilele în care gătesc în pijama și mănânc bezele în vârful patului.

***Pavlova e preferata mea de mulți ani. E desertul ăla care te face fericit instantaneu, imediat ce ai luat prima linguriță din el. Nu prea știu oameni care să-l refuze sau care să nu fie fascinați de combinația asta perfectă de bezea, cremă și fructe. E decadent, ușor, dulce și răcoritor în același timp.
Pavlova cu bezea cu cacao, mascarpone și fructe de pădure
Ingrediente:
Pentru bezea:
- 3 albușuri
- 150g zahăr
- 1 linguriță oțet de mere
- 2 și ½ lingurițe cacao
Pentru crema cu mascarpone:
- 250g mascarpone
- 1 lingură miere
- 1 pliculeț zahăr vanilat Bourbon
- 200ml smântână pentru frișcă (30-32% grăsime)
Pentru decor: fructe proaspete
Mod de preparare:
Bate o bezea tare și lucioasă din albușuri și zahăr. E nevoie de puțină perseverență ca să obții exact ce trebuie. Adică, atunci când iei puțină bezea și freci între degete nu mai simți niciun strop de zahăr prin ea.
În bezeaua perfect bătută adaugă oțetul și cacaua și încorporează-le cu o spatulă (încet și complet).
Din bezeaua asta poți să întinzi un rotund mare (20-23cm) pe hârtie de copt, în tava de cuptor. Așa vei obține o bază de Pavlova mare. Sau poți pune 4-5 grămăjoare de bezea pe care să le coci pentru Pavlove mai mici.
Indiferent de variantă încinge un cuptor electric (cu ventilație) la 90C și coace bezelele timp de 2 ore, apoi oprește cuptorul și lasă-le peste noapte să se răcească în cuptor.
***Poți coace mai multe bezele într-o zi și le poți păstra într-o cutie sau recipient închis etanș câteva zile, într-un loc aerisit și răcoros, până când vrei să le folosești.
Next day…
Amestecă mascarpone cu mierea și zahărul vanilat cu ajutorul unei spatule, până când brânza devine moale. Adaugă frișca bătută și încorporează-o încet, tot cu spatula.
Pe fiecare bezea poți pune 2-3 linguri de cremă cu mascarpone și fructe proaspete câte îți dorești. Eu am folosit fructe de pădure (afine și coacăze roșii) și am decorat cu frunze de mentă. Dar poți pune fructe din compot, căpșune, piersici caramelizate, nuci, fulgi de migdale, fulgi de ciocolată. Orice combinație e permisă.
Pentru explicații complete despre Pavlova și cum se face, am filmat acum doi ani un clip cu toate etapele și trucurile. Îl găsesți AICI.