Când trăiești cu un iubitor de biciclete în casă ajungi să știi multe despre istoria ciclismului. Ajungi chiar să te uiți la Turul Franței, să știi numele echipelor, să înveți etapele din traseu, să te întrebi cine are tricoul galben și să te bucuri de finalul de pe Champs-Élysées. Îți cumperi chiar și o bicicletă ca să întregești colecția din casă.
Am trecut prin toate etapele de mai sus și ceva în plus, cu toate emoțiile de susținător de pe margine în toate cursele sau concursurile la care am fost în doi.
Așa că desertul ăsta nu avea cum să nu apară pe blog. Fiindcă Paris-Brest este dedicat uneia dintre cele mai vechi curse de ciclism ce are loc în Franța de la Paris la Brest și înapoi la Paris. Iar forma lui e inspirată de roata de bicicletă.
Mi l-am pus în cap de câțiva ani, dar l-am tot amânat până la momentul în care mi-am făcut acasă pasta de praline. Pentru că originalul are o cremă fină din care se simte cel mai tare gustul alunelor caramelizate, adică al pralinei.
Odată rezolvată problema pralinei, prăjitura asta nu a mai așteptat mult până când să apară în peisaj.
Sfatul meu e să începi cu pasta de praline într-o zi, crema în următoarea și abia apoi să treci la inelele de choux.
Da, e un desert de lucrat în trei zile, dar finalul e ca o linie de finish pe care o treci și te bucuri de victorie.
Paris-Brest
Ingrediente (pentru 4 prăjituri mari/ 8 – 10prăjituri mici)
Aluat de choux
- 125ml lapte
- 125ml apă
- 100g unt
- 1 linguriță zahăr
- un praf de sare
- 150g făină
- 4 ouă
+fulgi de migdale
+1 gălbenuș bătut cu 1 lingură de lapte
Pastă de praline
- 200g alune de pădure coapte și decojite
- 165g zahăr
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
Cremă mousseline cu pralină
- 500ml lapte
- miezul de la 1 păstaie de vanilie
- 40g amidon
- 4 gălbenușuri
- 70g zahăr
- 150g unt rece + 120g unt la temperatura camerei
- 90g pastă de praline
Pentru decor: alune de pădure în caramel și zahăr pudră
Mod de preparare:
Începe cu pasta de praline. Pentru ea, pune pe foc zahărul cu apă cât să îl acopere, într-o crăticioară. Lasă-l să se caramelizeze și când ajunge la culoarea chihlimbarului, ia-l de pe foc și adaugă imediat în el alunele coapte, mișcând crăticioara astfel încât alunele să se acopere de caramel.
Toarnă acest amestec pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă 2-3 ore să se răcească și să se întărească.
Toacă în bucăți mai mici caramelul amestecat cu alune și pune-le în vasul unui blender. E acel blender cu vas din sticlă, nu blenderul de imersiune cu pahar din plastic. Mixează până când obții o pastă. Adaugă 2 linguri de ulei de floarea soarelui și continuă să mixezi până când alunele sunt mărunțite foarte fin în acest amestec. Atât. Pasta de praline e gata.
Obții mai multă decât ai nevoie în rețeta asta, dar o poți păstra la frigider într-un borcan închis etanș pentru alte rețete.
Pentru crema mousseline cu praline, începi prin a pregăti o cremă clasică de vanilie.
Laptele și miezul răzuit de la păstaia de vanilie merg pe foc să se încălzească.
Între timp, gălbenușurile și zahărul sunt frecate într-un bol. Apoi se adaugă amidonul și se încorporează până când obții un amestec omogen.
Laptele fierbinte se toarnă treptat peste amestecul cu gălbenuș, având grijă să amesteci continuu. Tot amestecul nou format se pune înapoi pe foc mic (cel mult mediu) și mixând continuu se aduce la punctul de fierbere și se lasă să fiarbă 1-2 minute.
Crema astfel formată se lasă 2-3 minute să se răcorească și se încorporează în ea 150g unt rece, tăiat cubulețe. Se acoperă la peliculă (adică fix peste suprafață) cu o folie alimentară de plastic și se lasă să se răcească aproape de tot.
După ce se răcește, mixează în ea pasta de praline și apoi 120g unt moale (la temperatura camerei). Transferă crema într-un bol, acoperă cu folie alimentară și păstrează-o la rece, în frigider, până când o vei folosi.
Pentru cojile din aluat de choux, pune laptele, apa, sarea, zahărul și untul tăiat cubulețe împreună, la fiert, într-o oală. Când amestecul începe să fiarbă, îl iei de pe foc și torni făina toată, încorporând-o rapid cu o lingură de lemn. Amestecul ca o pastă se pune înapoi pe foc mediu și se amestecă timp de 1-2 minute.
Se scoate într-un castron sau în bolul de la mixer, se lasă 1-2 minute să se răcorească și încorporezi în aluatul opărit ouăle, pe rând, amestecând bine.
COACERE:
Cu un poș cu dui stelat poșează 4 cercuri de 8cm diametru. Apoi, în jurul acestui cerc mai poșează unul lipit de el. Și apoi încă unul deasupra lor, chiar pe linia care le unește. Ai grijă să pui fiecare dintre cele 4 cercuri mari la distanță între ele. Altfel, la copt se umflă și se lipesc.
Din același aluat se pot face 4 cercuri mari sau 8-10 cercuri de 8cm simple, într-un singur strat.
Unge aluatul cu gălbenuș bătut cu 1 lingură de lapte și presară deasupra fulgi de migdale.
Cojile de choux se coc la 180C, timp de 30 minute cele mari sau 20-25 minute cele mici.
Se scot și se lasă deoparte să se răcorească până când vor fi umplute cu crema.
ASAMBLARE:
Taie la jumătate cojile de choux și umple-le cu crema cu pralină. Presară zahăr pudră și decorează cu alunele în caramel.
***Iubitorul de biciclete din casă mi-a spus că e unul dintre cele mai bune deserturi pe care i le-am făcut până acum.
Foarte buna reteta, multumesc mult pentru postare.
Mă bucur că ți-a plăcut!
Toate retetele tale sunt bune
Mulțumesc! Mă bucur că îți plac.