Povestea cu dulciurile pentru laptele de dimineață, care se cer destul de des în casa noastră, am spus-o de curând. Doar că de data asta am dus pofta de prăjituri pentru lapte un pas mai departe și am pus laptele direct în prăjitură.
Cu Tres Leches e, de fapt, o relație un pic mai veche. Am făcut-o prima dată pe vremea când lucram în laborator pentru un eveniment și e prima prăjitură de la care am simțit efectiv că o să mi se facă rău dacă mai gust o bucățică în plus. Pentru că tot ce a rămas atunci în laborator a fost gustat treptat de mine până când am simțit că ajung la punctul maxim de dulce.
Pentru că Tres Leches e o prăjitură dulce. Peste media de dulce obișnuită. Dar atât de bună încât poți să cazi în păcat și să mănânci mai mult de o bucată.
Tres Leches
Ingrediente:
Pentru blat*
- 200g făină
- 1+½ linguriță praf de copt
- un praf de sare
- 115g unt moale
- 200g zahăr
- 5 ouă
- 1 linguriță extract de vanilie
Pentru amestecul de lapte
- 250ml lapte (3,5% grăsime)
- 150g lapte condensat dulce *
- 110ml smântână lichidă pentru frișcă
- 100ml lapte condensat pentru cafea ( * în loc de laptele evaporat)
Pentru topping*
- 250g mascarpone
- 30g zahăr pudră
- 125ml smântână lichidă pentru frișcă
- cacao
***NOTE
* Rețeta asta are două variante de blat. Fie un pandișpan destul de calsic cu gălbenușuri bătute cu zahăr în care se încorporează albușuri bătute spumă. Fie varianta de blat dens, cu unt, care îi dă un gust mai bun. Eu l-am ales pe cel de-al doilea. Tocmai pentru că mi-am dorit să fac dezmăț până la capăt.
* În rețetele de tres leches unul dintre ingrediente este laptele evaporat. Nu e foarte ușor de găsit în magazinele de la noi. În ultimi ani l-am tot căutat și nu l-am văzut pe nicăieri. I-am ales însă un înlocuitor.
Laptele evaporat nu e laptele praf, deși pare alegerea logică. Laptele evaporat este lapte gras fiert până când se evaporă până la 60% din conținutul de apă. E tot un lapte condensat, dar marea diferență față de laptele condensat pe care îl găsești de obicei în magazine în recipiente care seamănă cu conservele este cantitatea de zahăr. Laptele evaporat nu e îndulcit.
Laptele evaporat îl poți face acasă dacă ai timp și chef. Pui lapte gras la fiert și ai răbdare până când se reduce mai mult de jumătate.
Pentru a-l înlocui poți folosi un amestec în proporții egale de lapte obișnuit și smântână lichidă pentru frișcă.
Eu am ales un amestec de smântână lichidă pentru frișcă și lapte condensat pentru cafea care îmi place la gust și e puțin mai gras decât laptele obișnuit.
*Pentru laptele condesat dulce am folosit mulți ani laptele de la Nestlé, apoi am găsit unul în magazinele Berezka, dar mai nou am dat peste unul foarte bun de la Lăptăria cu Caimac.
*Prăjitura originală are deasupra un topping simplu de frișcă îndulcită. Am văzut în unele rețete chiar și un topping de bezea italiană. Prima variantă nu mă atarge pentru că mie frișca simplă nu îmi place. Iar cea de-a doua mi se pare o variantă prea dulce. Alegerea mea a fost o cremă mai gustoasă și mai puțin dulce pe care o folosesc destul de des pentru torturi.
Mod de preparare:
Pentru blat, freacă untul moale cu zahărul într-un mixer până când obții o cremă. Adaugă ouăle și mixează bine. Apoi, adaugă extractul de vanilie și făina cernută amestecată cu un praf de sare și praful de copt.
Omogenizează totul foarte bine și toarnă amestecul într-o tavă (20x30cm) tapetată cu hârtie de copt. Nivelează și pune la cuptor. Blatul se coace 25-30 minute la 180C, până când se rumenește și o scobitoare înfiptă în el iese curată.
Scoate blatul din cuptor și lasă-l să se răcorească în tavă, apoi scoate-l și lasă-l să se răcească de tot pe un grătar. Va dura 2-3 ore. Îndepărtează hârtia, nivelează-l (dacă e nevoie) și pune-l înapoi în tava în care a copt.
Pentru amestecul de lapte pune toate ingredientele în vasul unui blender și blendează de câteva ori până când se omogenizează bine. Toarnă amestecul treptat peste blatul din tavă. Va părea mult la început, dar blatul e ca un burete și va avea grijă să absoarbă aproape tot.
Pune tava acoperită cu folie alimentară de plastic la frigider timp de cel puțin 6h sau, cel mai bine, peste noapte.
Când ești gata pentru topping, mixează mascarpone cu zahărul pudră. Apoi adaugă smântâna pentru frișcă și continuă să mixezi până când obții o cremă ca o frișcă tare.
Decorează prăjitura cu crema. Fie poșezi cu un dui stea, fie o întinzi și o nivelezi cu o spatulă unghiulară sau chiar cu o lingură.
Pudrează cu cacao și ești gata să tai.
Prăjitura asta e dulce! Să nu zici că nu am spus. Poate fi mai dulce decât nivelul tolerat în mod obișnuit. Ce-i drept, nu trebuie să mânânci mai mult de un cubuleț ca să te bucuri de ea. Partea proastă e că nu te poți opri la un singur pătrățel. 🙂