Checul cu dovleac și ciocolată îl trec la categoria rețetelor extrem de simple, dar foarte bune. Pe lista asta pun eu acele deserturi pe care le fac cu minim de vase murdărite și care la final sunt un fel de ”comfort food” cu care să mă răsfăț în orice zi. Te vei convinge mai jos că nu ai nevoie decât de două boluri pentru rețeta asta. Iar gustul te las să îl descoperi după ce o încerci. Are două ingrediente perfecte pentru toamnă sau iarnă, din care să îți iei alintul într-o zi rece.
Chec cu dovleac și ciocolată
Ingrediente (pentru 1 chec / tavă 22x12cm):
- 230 g făină
- 1 linguriță scorțișoară
- ¼ linguriță cuișoare
- ½ linguriță ghimbir
- ½ linguriță nucșoară
- un praf de de sare
- 1 linguriță bicarbonat
- 1 linguriță praf de copt
- 150 g zahăr brun
- 50g zahăr tos
- 300 g piure de dovleac
- 2 ouă
- 100g unt topit
- 90ml ulei de floarea soarelui
- 100g bucățele de ciocolată neagră
Pentru decor
- 50g ciocolată amăruie
- 100ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- alune de pădure coapte


Mod de preparare:
Înainte de toate, îți povestesc cum fac eu piureul de dovleac.
Piureul de dovleac l-am obținut din dovleac copt la 200C, până când a fost suficient de moale încât o furculiță să intre ușor în el. L-am pasat cu un blender și l-am păstrat la frigider. Dacă coci prea mult dovleac, îl poți păstra sub formă de piure la congelator și îl folosești și la alte rețete.
Dacă ai piureul de dovleac gata, poți trece la pregătirea checului.
Într-un bol amestecă toate ingredientele uscate. Asta înseamnă să pui împreună făina, scorțișoara, nucșoara, cuișoarele, ghimbir, praful de copt, bicarbonatul și un praf de sare. Amestecă astfel încât să distribui uniform mirodeniile în făină.
Ia o lingură din acest amestec și toarnă-o peste bucățelele de ciocolată. Amestecă bine să fie acoperite toate de făină. Asta le va ajuta să nu cadă în aluat când le vei încorpora mai târziu.
Într-un alt bol mare amestecă cele două tipuri de zahăr, uleiul și untul topit și răcorit.
Adaugă apoi ouăle întregi și piureul de dovleac și încorporează cu un tel.
Peste ingredientele umede toarnă acum ingredientele uscate și amestecă bine telul până când nu mai rămân cocoloașe.
Adaugă bucățelele de ciocolată. Poți păstra câteva să le presari deasupra. Încorporează și toarnă tot aluatul într-o tavă de chec cu dimensiunile de aprox. 22 x 12 cm, în care ai așezat înainte o hârtie de copt.


Coace checul în cuptorul preîncălzit la 160C (cuptor cu ventilație) sau 180C (cuptor fără ventilație), căldură sus și jos, timp de 1h și 10 minute. Sau până când o scobitoare înfiptă în el iese curată.
Lasă checul să se răcorească în tavă timp de 10 minute, apoi scoate-l pe un grătar să se răcească la temperatura camerei.
Pentru decor, încălzește smântâna lichidă pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Toarnă-o peste ciocolata amăruie tocată mărunt și amestecă până când obții un sos.
Picură sosul peste chec și presară din loc în loc jumătăți de alune.
Mai jois găsești și un video cu toate etapele pregătirii lui. ❤️
Arată intr-un mare fel! Daca vreau sa fac briose din compozitia checului (sunt mai comode pentru pachetelul copiilor), cum ajustez timpul de coacere, te rog?
Anca, eu aș coace brioșele în jur de 25-30 de minute la 180C, cuptor cu ventilație. E valabilă, totuși, acceași regulă, să verifici cu o scobitoare în ele dacă sunt gata. Trebuie ca scobitoarea să iasă curată dacă o înfigi în mijlocul lor. 🙂
Mulțumesc! 🤗