Cu sfecla roșie nu am o relație prea apropiată. Nu sunt un mare fan al ei, dar în ultimii ani am învățat să o iubesc în salate, pentru ca mai apoi să mă folosesc de culoarea ei frumoasă într-o pâine, despre care am scris AICI.
Dar cum îmi plac tartele cu legume, era inevitabil să nu pun sfeclă roșie și într-o tartă. A scris dl. Muntele acum câțiva ani o rețetă de tartă cu sfeclă roșie, fenicul și brânză de capră. Eu am făcut-o și mai pe gustul meu și am gătit sfecla înainte, într-un amestec de oțet balsamic și zahăr brun care să îi pună și mai mult în evidență dulceața. Iar lângă ea am pus feta și cimbru. Poți fi, însă, și mai creativ în combinații dacă vrei. Poți folosi ricotta sau mascarpone în loc de feta și semințe de fenicul pisate într-un mojar în loc de cimbru.
Tartă cu sfeclă roșie, feta și cimbru
Ingrediente (pentru o tartă 22-24cm):
Aluat
- 250g făină
- ½ linguriță sare
- 150g unt rece (minim 82% grăsime)
- 1 ou
- 1 lingură lapte
Umplutură
- 250g sfeclă fiartă
- 1 ceapă roșie medie
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 20ml oțet balsamic
- 2 linguri zahăr brun
- 1 linguriță cimbru verde tocat mărunt
- 100ml apă
- 100g feta
- 2 ouă
- 200ml smântână lichidă (min. 32% grăsime)
- sare
- piper
Mod de preparare:
Pentru aluat, pune făina, sarea și untul tăiat cubulețe în bolul mixerului.
Mixează cu paleta pentru aluat până când untul se fărâmițează în făină și ajunge în bucăți mici de mărimea unui bob de orez.
Adaugă oul și laptele și continuă să mixezi până când aluatul se adună la un loc. Scoate aluatul pe blat și frământă de 3-4 ori cu podul palmei.
Întinde aluatul într-o foaie groasă de 3-4mm și cu diametrul puțin mai mare decât tava în care va fi coaptă tarta. Eu am folosit o tavă metalică cu diametrul 23cm, cu baza detașabilă.
Pune aluatul în tavă și presează bine pe baza și pereții ei. Apoi elimină marginile în exces.
Înțeapă aluatul din loc în loc cu o furculiță și apoi pune tava la rece, timp de 30 de minute.
Între timp, pregătește umplutura.
Taie sfecla fiartă în cubulețe. Taie ceapa în fâșii subțiri.
Încinge uleiul într-o tigaie, pe foc mediu. Adaugă ceapa și gătește-o până când se înmoaie.
Peste ea pune cubulețele de sfeclă roșie, oțetul balsamic, cimbrul tocat, apa și zahărul brun. Condimentează cu sare și piper și amestecă bine.
Gătește sfecla, pe foc mediu spre mare, până când lichidul din tigaie se reduce aproape de tot. Ai grijă să amesteci frecvent cu o lingură pentru a distribui uniform bucățelele de sfeclă roșie.
Ia tigaia de pe foc și lasă sfecla să se răcorească.
Între timp, scoate tava cu aluat de la frigider și coace aluatul în orb. (Ce înseamnă să coci în orb, am explicat AICI). E nevoie să coci timp de 18-20 de minute cu greutăți, în cuptorul preîncălzit la 180C fără ventilație sau 160C cu ventilație, căldură sus și jos. Apoi, îndepărtezi greutățile și mai coci coaja de tartă alte 5-7 minute fără greutăți.
După ce aluatul a fost copt în orb, e momentul să umpli tarta pentru coacerea finală.
Distribui uniform pe toată baza tartei cubulețele de sfeclă gătite mai devreme. Presară deasupra lor feta mărunțită cu degetele. Apoi, peste toată umplutura toarnă un amestec făcut din cele două ouă bătute cu smântâna lichidă, sare și piper.
Poți adăuga extra frunze de cimbru proaspăt pe toată suprafața.
Coace tarta la 180C, fără ventilație, timp de 25-30 de minute.
Scoate din cuptor și lasă-o să se răcească timp de 2-3 ore înainte să o feliezi.