Prima panna cotta cu vanilie care mi-a atras atenția era într-o emisiune a Nigellei Lawson.
E ceva în felul în care vorbește care te face să îți dorești imediat să gătești. Și să fie și răpitor de bun, cum ar spune ea. Am și făcut atunci panna cotta cu vanilie și mi-am dat seama că e un desert extrem de simplu de pregătit, dar foarte delicat și plăcut la gust. Atunci când e la temperatura potrivită este ca o budincă fină care se topește în gură. Povestea asta se întâmpla pe când abia descopeream bucuria deserturilor și încercam să învăț singură despre ele.
De atunci n-am mai făcut de prea multe ori panna cotta cu vanilie pe care să o savurez așa fără niciun alt dichis. Am mai pus însă panna cotta în tarte: una cu mango și fructul pasiunii în tarta cu coacăze (rețeta e AICI) și una cu dovleac în tarta mea preferată de toamnă (rețeta e AICI).
Pentru cea de acum am avut mai multe încercări. Am testat-o inițial într-o combinație cu sos de caramel sărat. Dar nu i-am găsit proporția potrivită și mi s-a părut că gustul de caramel acoperă cu totul finețea laptelui și a vaniliei din panna cotta. Este însă o alăturare minunată, dacă picuri doar puțin caramel deasupra ei.
Până la urmă am făcut una dintre combinațiile inedite în care rezultatul e dulce-acrișor. Iar într-o singură linguriță poți lua un strat generos de panna cotta dulce, un pic de jeleu cu fructul pasiunii acrișor și o bucățică de caramel crocant.
***În funcție de recipientele pe care le ai pentru desert din cantitățile de mai jos pot ieși de la 4 porții mari până la 8 porții mici de panna cotta.
***Partea cu fructul pasiunii nu trebuie să fie mai mult de 10% din cantitatea pusă într-un recipient.
***Iar decorul cu foaie de caramel este opțional. Poți renunța la el și poți pune câteva fructe proaspete de zmeură.
Panna cotta cu vanilie și jeleu de fructul pasiunii
Ingrediente
Panna cotta cu vanilie (rețetă inspirată de la Michel Roux)
- 6g gelatină foi
- 300ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 200ml lapte
- 80g zahăr
- 1 păstaie de vanilie
Jeleu cu fructul pasiunii
- 200g piure fructul pasiunii*
- 25g zahăr
- 3g gelatină
* Pentru piureul de fructul pasiunii scoate pulpa de la fructe și trece-o printr-o sită deasă. Ai nevoie de cel puțin 8-10 fructe.
** Poți folosi și piure de fructul pasiunii din conservă. Se găsește în hypermarketuri, iar ceea ce nu folosești dintr-o conservă se poate păstra pentru altă dată la congelator
*** În loc de jeleu poți să pui pulpă de fructul pasiunii proaspăt direct peste panna cotta
Decor
- 75g zahăr
- 3 linguri apă
- semințe de susan negru
Mod de preparare:
Pentru panna cotta, pune gelatina în apă rece timp de 5 minute.
Între timp, pune laptele împreună cu smântâna, miezul de la păstaia de vanilie și păstaia răzuită pe foc mediu și lasă să se încălzească până aproape de punctul de fierbere.
Ia de pe foc și adaugă gelatina stoarsă. Amestecă bine și strecoară tot lichidul printr-o sită deasă ca să scapi de bucățile mari de păstaie de vanilie și păstaie. Lasă să se răcorească bine de tot înainte să torni lichidul în recipiente.
Pune recipientele la rece, pentru de cel puțin 4 ore, timp în care panna cotta se va întări.
Pentru jeleul de fructul pasiunii, hidratează gelatina în apă rece. Încălzește piureul de fructul pasiunii împreună cu zahărul, până când zahărul se dizolvă.
Ia de pe foc și încorporează gelatina stoarsă. Amestecă și lasă să se răcească perfect.
După ce lichidul s-a răcit poți să îl torni peste panna cotta din recipiente. Stratul de jeleu trebuie să fie subțire, nu mai mare de 2-3mm.
Pune din nou recipientele la rece timp de cel puțin 4 ore.
Decor
Pune zahărul și apa într-o crăticioară cu fund dublu. Lasă pe foc până când zahărul se topește și se caramelizează. Trebuie să aibă o culoare brun deschis. Toarnă caramelul pe o hârtie de copt pusă într-o tavă și presară peste el semințe de susan negru.
După ce caramelul se întărește, rupe-l în bucăți mari și folosește-le pentru decor.
O reteta deosebit de buna, big like
Mă bucur că ți-a plăcut.