Cu câteva amintiri din copilărie în minte am gândit un tort cu mere, nuci și caramel.
E foarte simplu cum am ajuns aici. Îmi place combinația de mere și scorțișoară. Sunt două gusturi care mă duc cu gândul la zilele de iarnă când bunica îmi cocea mere pe sobă, le presăra deasupra zahăr pudră și scorțișoară și îmi stingea așa pofta de ceva dulce.
Pe lângă asta mai e tortul cu mere pe care îl făcea mama și îl îmbrăca întotdeauna într-un strat generos de frișcă și pe care îl primeam foarte des toamna și iarna.
De la aromele pe care le țin minte de când eram copil am gândit fiecare element din tortul ăsta. Blatul are bucăți de mere prin el și parfum de scorțișoară, dar i-am adăugat un pic de aciditate cu puțin cidru de mere. Nucile caramelizate sunt atât de bune că le-aș mânca și așa, simple, ca gustare. Și în crema fină cu mascarpone am adus un plus de gust de caramel prin siropul de arațar. Iar cea mai bună încheiere pentru un astfel de desert e decorul din ganache de caramel sărat.
Dacă ți se pare foarte complicat un astfel de tort, am pentru tine toate sfaturile și etapele, în video, mai jos. După el vei găsi rețeta completă, scrisă pas cu pas.
Tort cu mere, nuci, cremă mascarpone și caramel
Ingrediente 1 tort (diametrul 18cm / 8-10 porții)
Blat cu mere
- 200g făină
- 1 plic praf de copt
- ¼ linguriță bicarbonat
- 1 linguriță scorțișoară
- 115g unt
- 200g zahăr
- un praf de sare
- 3 ouă
- 180ml cidru de mere
- 150g mere cubulețe
Ganache de caramel sărat
- 35g zahar
- 2 linguri apă
- 15g unt
- ¼ linguriță sare
- 100ml smantana lichida pentru frișcă (32%grăsime)
- 75g ciocolată albă
Nuci caramelizate
- 50g nuci
- 75g zahar
- 3 linguri apă
Cremă cu mascarpone și sirop de arțar
- 300g mascarpone
- 40ml sirop de arțar
- 150ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 25g zahăr pudră
Mod de preparare:
Pentru acest tort e nevoie să începem să pregătim mai întâi decorul. Ganache-ul de caramel are nevoie de multe ore la rece pentru a putea fi folosit, așa că îl facem primul.
Punem zahărul cu 2 linguri de apă, sarea și untul într-o crăticioară pe foc mediu. Și lăsăm totul pe foc până când amestecul se caramelizează.
Dăm crăticioara deoparte și adăugăm smântâna lichidă lăsată la temperatura camerei. Amestecăm și punem din nou pe foc până când caramelul se dizolvă în smântână.
Lichidul fierbinte îl turnăm peste ciocolata albă ruptă în bucăți și lăsăm așa 3-4 minute.
Amestecăm apoi cu o spatulă și omogenizăm bine cu ajutorul unui blender. La final trebuie să fie un lichid în care să nu se vadă bucăți de ciocolată netopită.
Lăsăm ganache-ul să se răcorească, apoi îl pune la frigider timp de cel puțin 6 ore sau peste noapte.
Pentru blat avem nevoie de unt moale, lăsat la temperatura camerei pentru 30 de minute. Mixează-l împreună cu zahărul până când se omogenizează bine.
Din când încând e nevoie să cureți cu o spatulă marginile bolului și continui să mixezi.
Adaugă ouăle, pe rând, și încorporează-le pe fiecare în parte.
Amestecă făina cernută cu praful de copt, bicarbonatul și scorțișoara.
Adaugă peste ouăle bătute cu zahărul jumătate din făină și mixează. Adaugă apoi cidrul de mere și amestecă în continuare. Iar apoi încorporează și restul de făină.
La final amestecă în aluat și 150g cubulețe de mere.
Toarnă aluatul pentru blat într-o tavă cu diametrul de 18cm îmbrăcată în hârtie de copt. Blatul se coace la 170C timp de 1h sau până când o scobitoare înfiptă în el iese curată.
Lasă blatul să se răcească perfect în tavă apoi pune-l la rece, în frigider, timp de 30 de minute.
Pentru nucile caramelizate pune zahărul cu 3 linguri de apă într-o crăticioară pe foc mediu. Lasă-l să se caramelizeze până când capătă o culoare aurie. Când s-a format caramelul, adaugă în el nucile coapte înainte la 180C timp de 5-7 minute.
Toarnă totul pe o hârtie de copt așezată pe o tavă și lasă caramelul să se întărească.
Între timp, pregătește crema cu mascarpone și sirop de arțar. Mixează într-un bol mascarpone rece cu siropul de arțar și zahărul pudră până când se omogenizează. Toarnă smântâna lichidă pentru frișcă și continuă să mixezi până când obții o cremă ca o spumă tare.
ASAMBLARE
Nivelează blatul la suprafață și apoi taie-l în trei felii egale pe orizontală.
Așează prima felie de blat pe un platou sau farfurie. Presară pe suprafața ei jumătate din nucile caramelizate tocate mărunt cu un cuțit.
Acoperă cu un strat de cremă cu mascarpone și sirop de arțar. Ca să îmi fie mai ușor eu pun crema cu ajutorul unui poș de patiserie cu dui. Astfel, pot turna un strat egal de cremă între straturile tortului.
Acoperă crema cu următorul blat, presară restul de nuci caramelizate și toarnă încă un strat de cremă.
Deasupra așează al treilea blat și pune tortul la rece pentru 30 de minute.
După ce tortul s-a răcit îl poți îmbrăca în cremă și la exterior. Eu pun cream tot cu un poș de patiserie și folosesc o spatulă unghiulară pentru a nivela bine. După această etapă tortul mai stă la rece alte 30 de minute.
Pentru DECOR bate cu un mixer ganache-ul de caramel răcit pentru a obține o cremă din care se pot poșa pe tort flori sau alte forme. Peste florile de caramel am presărat bomboane pentru decor din zahăr și ciocolată și am adăugat și alune de pădure cu fir de caramel.
Tortul nu trebuie insiropat?
Nu, nu este nevoie de însiropare pentru acest tort. Blaturile cu mere sunt moi și umede, nu au nevoie de sirop suplimentar.