Ai visat să faci prăjitura perfectă, dar pe parcurs blatul de tort te-a trădat? De câte ori până acum ți s-a întâmplat ca blatul scos din cuptor să fie prea rumenit? Ori să se lase în tavă? Sau să fie crăpat la suprafață? Înainte să o iei de la capăt și să faci de la zero un blat nou e important să înțelegi ce nu a mers bine prima oară pentru a nu repeta greșelile care au dus la acel rezultat.
Blaturile care nu cresc, se ard, cad în tavă sau se crapă la suprafață apar din diverse motive. Poate fi unul sau pot fi mai multe în același timp. Pentru câteva dintre cele mai comune eșecuri cu un blat de tort am încercat să adun mai jos câteva explicații ca să știi ce să faci mai bine data viitoare.
Blatul nu a crescut
Nimic nu e mai frustrant decât să te uiți prin geamul cuptorului și să observi că după atâta efort și grijă să mixezi ingredientele, blatul din tavă se încăpățânează să rămână plat. Cea mai obișnuită cauză pentru un blat care nu se umflă frumos este lipsa agentului de creștere: praf de copt sau bicarbonat. Fie ai uitat să le pui (da, se poate întâmpla oricui asta), fie ai pus prea puțin ca să susțină cantitatea de compoziție.
Despre ce face fiecare în parte și cât de importante sunt în procesul de coacere, am scris AICI.
Un alt motiv pentru care blatul nu crește este o temperatură prea mică în cuptor sau faptul că nu ai pus imediat blatul la copt.
Blatul e prea copt la suprafață și crud la mijloc
Cel mai probabil temperatura cuptorului a fost prea mare în momentul coacerii, așa că exteriorul blatului s-a copt mai rapid, iar interiorul nu a fost gata în același timp. E important să preîncălzești cuptorul timp de 15-20 de minute înainte de coacerea blatului și, de asemenea, să faci o verificare a temperaturii interioare a cuptorului cu un termometru suplimentar, mai ales dacă ai un cuptor din generațiile mai vechi care nu are afișaj electronic și nu îi poți seta temperatura cu precizie.
Blatul a căzut în mijloc
E una din marile dezamăgiri atunci când coci blaturi, să vezi că după ce ai deschis ușa cuptorului să îl verifici sau după ce l-ai scos din cuptor, blatul cade spre interior și își pierde forma frumoasă.
Primul secret pentru blaturi perfecte e să nu deschizi prea des ușa cuptorului. Urmărește-le evoluția doar prin geam pentru cel puțin două treimi din timpul lor de coacere. Deschiderea și închiderea ușii va afecta temperatura interioară din cuptor, ceea ce va avea un efect nefericit asupra blatului. Când verifici dacă blatul s-a copt, prin testul scobitorii, nu îl scoate de tot din cuptor. Lasă-l acolo și introdu cu grijă scobitoarea în el cât mai rapid.
O altă explicație ar fi faptul că ai adăugat prea mult agent de creștere: praf de copt/ bicarbonat. Agentul de creștere în exces a făcut blatul să crească rapid și prea mult și apoi să cadă pentru că structura interioară încă nu a apucat să se coacă.
Nu în ultimul rând, se poate să fi scos blatul prea repede din cuptor. Adică să fi fost păcălit de aspectul rumen și să fi crezut că s-a copt deja, dar la interior acesta să fie totuși crud.
Verifică întotdeauna cu o scobitoare. Dacă aceasta iese curată, fără urme de blat umed pe ea, atunci când o înfigi în mijlocul blatului, atunci acesta este gata.
Blatul a crăpat la suprafață
Cel mai des această problemă apare atunci când blatul e copt la o temperatură prea mare. Când cuptorul e prea încins, exteriorul blatului se coace rapid și se formează o crustă. Apoi, pe măsură ce interiorul începe și el să se coacă acesta crește și aburul format va crăpa suprafața.
Extra Tips
De-a lungul timpul am observat că am avut cele mai multe probleme cu blaturile padișpan, în care ouăle sunt mixate cu zahărul pentru a forma o spumă în care este încorporată ulterior făina amestecată sau nu cu agenți de creștere. Ca să obții rezultate bune de fiecare dată în cazul lor contează și toate etapele de pregătire până să ajungă la cuptor.
*Mixează ouăle cu zahărul la viteză mare până când obții o spumă fermă care se scurge foarte încet de pe tel și lasă o urmă ca o panglică. Uneori e nevoie de 10-15 minute de mixare pentru a obține textura corectă.
**Adaugă făina fără să pierzi aerul din spuma respectivă. Poți face asta cu un tel mare, nu cu mixerul. Încearcă să ai mișcări largi, pornind din mijloc spre lateralele bolului, fără să te grăbești.
***Toarnă compoziția imediat în tavă și pune la cuptor.
Cine nu a mancat si prajituri nereusite acela nu a gatit .