Carrot cake este una dintre cele mai vizualizate și încercate rețete de pe Ciocolată și Vanilie. M-a suprins să descopăr asta fiindcă nu știam că există un apetit atât de mare pentru o prăjitură în care ingredientul principal e o legumă. Dar cred că tocmai dulceața naturală din morcov o face irezistibilă.
Checul ăsta a apărut pentru că îmi era dor de o prăjitură cu morcovi, altfel decât un tort. M-am inspirat din The Cook and The Baker, cartea a doi bucătari cu origini australiene și neozeelandeze. Am luat de la ei ideea de a adăuga ananasul alături de morcov în aluat și bucățile de caramel și semințe așezate deasupra. Am ajustat puțin cantitatea de zahăr și făină și a ieșit minunăția asta. Dacă stai să te gândești, la bază e doar un simplu chec. Dar e atât de arătos, că m-aș încumeta să îl pun într-o vitrină de ceainărie.
Chec cu morcov și ananas
Ingrediente (pentru un chec 10x20cm)
Chec
- 2 ouă
- 160g zahăr
- 180ml ulei de floarea soarelui
- 200g morcov ras
- 70g nuci pecan tocate
- 90g ananas în sirop, mărunțit
- 200g făină
- 1 linguriță scorțișoară
- ¼ linguriță pudră ghimbir
- ¼ linguriță nucșoară
- ¼ linguriță cardamon
- 1 linguriță praf de copt
- 1 linguriță bicarbonat
- un praf de sare
Crema de brânză
- 250g cremă de brânză
- 125g unt moale (la temperatura camerei)
- 125g zahăr pudră
Caramel cu semințe
- 100g zahăr
- 50g mix semințe (floarea soarelui, dovleac, susan, mac, in, mei)
Mod de preparare:
Pentru chec, mixează la viteză medie ouăle, zahărul și uleiul până când obții o spumă.
Într-un bol separat, amestecă morcovul ras, nucile pecan tocate și ananasul mărunțit cu un cuțit.
Într-un alt bol amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul, praful de copt și mirodeniile.
Încorporează cu o spatulă din silicon amestecul cu morcov în ouăle bătute. Apoi, în acest amestec, încorporează făina cu restul ingredientelor.
Toarnă aluatul pentru chec într-o tavă 10x20cm, tapetată cu hârtie de copt.
Coace la 180C timp de 50-60 min sau până când o scobitoare înfiptă în mijlocul checului iese curată.
Lasă checul să se răcească complet (în jur de 3-4 ore) înainte să îi pui crema. Eu l-am lăsat peste noapte și l-am decorat a doua zi.
Pentru cremă, mixează cu paleta untul moale cu zahărul pudră, până când devine ca o spumă. Adaugă apoi crema de brânză și mixează până la omogenizare.
Pentru caramelul cu semințe, pune zahărul cu apă cât să îl acopere pe foc mediu. Când zahărul s-a topit și siropul începe să fiarbă dă focul tare și lasă până când zahărul se caramelizează și are culoarea chihlimbarului.
Pune semințele într-un strat subțire pe o hârtie pe copt așezată pe o tavă. Când s-a format caramelul toarnă-l cât mai uniform deasupra semințelor și lasă-l să se întărească înainte să rupi bucăți din el.
Decorează checul răcit cu crema de brânză pregătită și așează deasupra bucăți de caramel cu semințe.
Superb! Îl voi face și eu! ❤️
🙂
Mulțumesc pentru această minunată rețetă! Am făcut acest chec de trei ori până acum și pentru că are în el toate aromele Crăciunului va trona la aceste sărbători!
Mă bucur tare mult că ți-a plăcut rețeta și că ai ales să îl pui și pe masa de Crăciun. 🙂