Din când în când îmi place să mă răsfăț cu trufe de ciocolată. Sunt printre dulciurile mele preferate pentru că au miez moale, dens și cremos în care simți din plin aroma ciocolatei. Și îmi place că pot fura una câte una atunci când îmi e poftă de ceva dulce.
Trufele se păstrează perfect la frigider până la 2 săptămâni într-un recipient cu capac închis etanș, cu hârtie de copt între fiecare strat. Când vrei să le mănânci scoate-le la temperatura camerei, timp de 20 de minute, pentru a le simți cu adevărat gustul de ciocolată.
Preferatele mele sunt cele clasice, acoperite în cacao, dar le poți decora în atât de multe feluri încât poți face din ele și o cutie spectaculoasă, de dat în dar cuiva drag.
Dacă vrei să le încerci și tu, găsești mai jos rețeta scrisă și un video în care îți explic pas cu pas fiecare etapă pentru a face trufe de ciocolată.
Trufe de ciocolată
Ingrediente (pentru 30 bucăți)
- 225g ciocolată amăruie sau neagră (54%-70% cacao)
- 75ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 110g unt, cubulețe, la temperatura camerei
- 1 lingură/ 15ml coniac sau brandy
- cacao
- nuci măcinate fin
- fulgi de cocos
- bomboane colorate
Mod de preparare:
Pune ciocolata într-un bol de sticlă sau metal și topește-o la bain-marie, pe foc mic.
***Pentru trufe perfecte ai nevoie de ciocolată de calitate. Poți alege una cu un conținut ridicat de cacao, care o va ajuta să se întărească mai bine atunci când modelezi trufele. Eu folosesc ciocolată cu 54% cacao, dar poți folosi tipuri de ciocolată care au până la 70% cacao.
Imediat ce ciocolata s-a topit, ia bolul de pe foc și lasă deoparte.
Pune smântâna la încălzit și ia-o de pe foc imediat ce începe să fiarbă. Lasă-o și pe ea deoparte să se răcorească 2 minute.
Toarnă smântâna lichidă caldă peste ciocolata topită și amestecă bine pentru omogenizare cu ajutorul unui tel. Dacă amestecul se separă, înseamnă că smântâna a fost prea fierbinte.
Apoi, adaugă untul, treptat, și încorporează-l. Iar la final coniacul și amestecă bine.
Acoperă bolul cu o folie alimentară și pune tot amestecul la rece timp de 1h sau până când ganache-ul devine mai ferm.
Cum formezi trufele de ciocolată?
După timpul de răcire, pune ganache-ul într-un poș cu dui rotund (1-1,5cm diametru) și poșează grămăjoare de ciocolată cu diametrul de maxim 2cm, pe o tavă pregătită cu hârtie de copt.
Pune-le la frigider timp de 2h.
După ce s-au întărit ia fiecare grămăjoară și modelează-o într-o bilă. Nu trebuie să o ții mai mult de câteva secunde în palme, pentru că se va înmuia prea tare. Eu folosesc mănuși pentru a evita lipirea lor de palme.
Pune la rece, în frigider, trufele formate pentru 5 minute.
Între timp, pune în vase diferite cacao, nuci măcinate, fulgi de cocos sau bile colorate în care să tăvălești trufele.
Ia fiecare trufă și trece-o prin decorul ales. Le poți așeza în hârtii speciale pentru trufe sau pe un platou ori farfurie.
De nota 10 😉
Cele mai bune trufe!