Aș fi vrut să îl pot aștepta cu tortul ăsta la finish. Atunci când a trecut linia și cronometrul s-a oprit. Aș fi vrut să vin eu cu confetti, baloane și vuvuzele. Dar eu am fost ocupată 15 ore să am emoții, să îl aștept pe traseu, să alerg pe lângă el acolo unde puteam, să verific de un milion de ori aplicația care îl urmărea prin gps, să mă bucur, să răspund la mesaje. Când ești pe margine ai un ghem de emoții în stomac și mii de gânduri. Fiindcă de pe margine ai timp să faci scenarii și griji, dar rămâi acolo pentru că știi că pentru cel care e în cursă tu ești un fel de bornă după care își ghidează ritmul.
Când am plecat la Maastricht am știut că voi face tortul ăsta. L-am avut mai tot timpul în cap, fiindcă eu cred că prin deserturile mele pot spune mai mult decât prin vorbe. Tortul ăsta e un mare mulțumesc: pentru emoții, pentru adrenalină, pentru fericirea de la final, pentru că a împărțit cu mine bucuria lui, pentru că m-a făcut parte din povestea asta frumoasă.
Înainte de rețetă mai am de zis așa:
* Tortul ăsta e despre el și una din marile lui bucurii: țuica/ palinca. Iar până când voi descoperi cum să pun niște usturoi într-un tort, cred că rețeta asta e cea mai frumoasă dedicație pe care i-am făcut-o până acum într-o prăjitură.
** Palinca folosită e una la fel de specială. A fost plimbată câteva mii de km între România și Olanda și am împărțit din ea cu cei câțiva prieteni care au fost cu noi la finish-ul cursei și ne-au susținut în ziua concursului IronMan.
*** Nu orice țuică sau palincă e bună pentru mousse-ul ăsta. Și fiindcă nu mă pricep la asta atât de bine, zic că tot el mi-a dat explicația cea mai bună: “Palinca trebuie să fie curată și cu un gust bun”. Nu pune o țuică sau palincă pe care nu ai bea-o simplă, înainte de masă. S-ar putea să strice gustul tortului. Sau, dacă nu ai una bună în casă, poți încerca cu votcă de bună calitate.
**** Dacă aș fi găsit prune bune, le-aș fi pus pe ele în locul strugurilor în siropul cu coniac. Și cred că data viitoare când repet tortul ăsta așa voi face. Iar dacă se întâmplă să ai mai multe nuci sau migdale prin casă merg și din astea mai multe, chiar și ascunse prin blat.
Pentru că este unul dintre torturile despre care am fost întrebată cel mai des în ultimii ani, am făcut pentru el și un video cu toți pașii de urmat dacă vrei să îl pregătești. Iar mai jos găsești rețeta scrisă.
Tort cu mousse cu palincă și struguri în alcool
Ingrediente pentru un tort 18cm (10 porții)
Blat
- 150g zahăr
- 85g făină
- 40g cacao
- 1 linguriță bicarbonat
- 1 linguriță praf de copt
- 1 ou
- 120ml lapte
- 60ml ulei
- 120ml apă clocotită
Mousse cu palincă
- 250ml lapte
- 2 gălbenușuri
- miezul de la ½ păstaie vanilie
- 30g zahăr
- 20g amidon
- 8g gelatină
- 50ml palincă
- 150g ciocolată albă
- 225g frișcă bătută tare
Struguri în sirop cu coniac
- 150g struguri negri
- 50g zahăr
- 1 lingură coniac
- plus 75g nuci și migdale coapte și tocate
Cremă mascarpone
- 250g mascarpone
- 50g zahăr pudră
- 125ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
Decor: bomboane și confetti pentru tort
Mod de preparare:
Pentru blat, amestecă într-un bol zahărul cu făină, cacaua, bicarbonatul și praful de copt. Peste ele adaugă oul întreg, laptele și uleiul și omogenizează-le. La final torni în același bol apa clocotită. Prima impresie e că blatul e cam apos și că nu se va lega în veci în cuptor. Dar, crede-mă pe cuvânt, va artă perfect. Toarnă blatul într-o tavă de 18cm tapetată cu hârtie de copt și coace la 180C, timp de 50-55 minute sau până când o scobitoare înfiptă în el iese curată.
Pentru strugurii în sirop cu coniac, pune zahărul și apă cât să îl acopere într-o crăticioară cu fund dublu, pe foc mare. Când se caramelizează adaugă strugurii și 1 lingură de coniac. Mai lasă pe foc mediu până când struguri se înmoaie puțin. Ia crăticioara de pe foc și lasă să se răcorească.
Pentru mousse-ul cu palincă, pune gelatina la hidratat în apă rece.
Topește ciocolata albă tocată mărunt la bain-marie sau în cuptorul cu microunde. Lasă-o deoparte.
Pune pe foc laptele cu miezul răzuit de la păstaia de vanilie. Într-un bol freacă gălbenușurile cu zahărul și amidonul. Când laptele s-a încălzit până aproape să dea în clocot, toarnă-l în bol și amestecă bine. Apoi, toarnă înapoi în oală și pune din nou pe foc. Amestecând continuu, așteaptă până când se formează o cremă. Lasa-o deoparte să se răcorească puțin. Adaugă apoi gelatina bine stoarsă și amestecă să o dizolvi.
Încorporează în acest amestec și palinca. Apoi adaugă ciocolata topită și amestecă bine. Ca să te asiguri că ai un amestec omogen, blendează tot lichidul obținut cu o blender vertical.
Încorporează acum, cu ajutorului unui tel, frișca bătută tare.
ASAMBLARE:
Nivelează blatul. Apoi taie-l în două, pe orizontală. Vei obține astfel 2 felii de blat.
Pentru montarea tortului vei folosi aceeași tavă în care ai copt blatul. Pune la baza ei o hârtie de copt. Iar pe laterale așează folie rodoid.
Așează prima felie de blat în tavă. Pune deasupra lui jumătate din boabele de struguri în sirop. Presară deasupra lor jumătate din nucile coapte și tocate. Apoi, toarnă jumătate din cantitatea de mousse cu palincă.
Peste el așează al doilea blat. Pune restul de boabe de struguri în sirop și restul de nuci tocate.
Toarnă și restul de mousse cu palincă. Pune tava la rece, în congelator, peste noapte.
A doua zi …
Scoate tortul din congelator și lasă-l la decongelat, în frigider, timp de 6-8 ore.
Pentru crema mascarpone pentru decor, pune în bolul mixerului mascarpone și apoi zahărul pudră. Mixează până când zahărul pudră se încorporează în mascarpone. Toarnă smântâna lichidă pentru frișcă rece. Mixează în continuare până când obții o cremă cu consistență tare. Pune crema într-un poș de patiserie cu dui rotund.
Îndepărtează pereții tăvii în care se află tortul și folia rodoid din jurul lor. Mută tortul pe un platou sau farfurie.
Îmbracă tortul pe laterale și la suprafață cu cremă, cu ajutorul poșului de patiserie. Nivelează suprafața și lateralul tortului cu ajutorul unei spatule unghiulare.
Decorează acum cu bomboane colorate din zahăr.