Aș fi vrut să îl pot aștepta cu tortul ăsta la finish. Atunci când a trecut linia și cronometrul s-a oprit. Aș fi vrut să vin eu cu confetti, baloane și vuvuzele. Dar eu am fost ocupată 15 ore să am emoții, să îl aștept pe traseu, să alerg pe lângă el acolo unde puteam, să verific de un milion de ori aplicația care îl urmărea prin gps, să mă bucur, să răspund la mesaje. Când ești pe margine ai un ghem de emoții în stomac și mii de gânduri. Fiindcă de pe margine ai timp să faci scenarii și griji, dar rămâi acolo pentru că știi că pentru cel care e în cursă tu ești un fel de bornă după care își ghidează ritmul.
Când am plecat la Maastricht am știut că voi face tortul ăsta. L-am avut mai tot timpul în cap, fiindcă eu cred că prin deserturile mele pot spune mai mult decât prin vorbe. Tortul ăsta e un mare mulțumesc: pentru emoții, pentru adrenalină, pentru fericirea de la final, pentru că a împărțit cu mine bucuria lui, pentru că m-a făcut parte din povestea asta frumoasă.
Înainte de rețetă mai am de zis așa:
* Tortul ăsta e despre el și una din marile lui bucurii: țuica/ palinca. Iar până când voi descoperi cum să pun niște usturoi într-un tort, cred că rețeta asta e cea mai frumoasă dedicație pe care i-am făcut-o până acum într-o prăjitură.
** Palinca folosită e una la fel de specială. A fost plimbată câteva mii de km între România și Olanda și am împărțit din ea cu cei câțiva prieteni care au fost cu noi la finish-ul cursei și ne-au susținut în ziua concursului IronMan.
*** Nu orice țuică sau palincă e bună pentru mousse-ul ăsta. Și fiindcă nu mă pricep la asta atât de bine, zic că tot el mi-a dat explicația cea mai bună: “Palinca trebuie să fie curată și cu un gust bun”. Nu pune o țuică sau palincă pe care nu ai bea-o simplă, înainte de masă. S-ar putea să strice gustul tortului. Sau, dacă nu ai una bună în casă, poți încerca cu votcă de bună calitate.
**** Dacă aș fi găsit prune bune, le-aș fi pus pe ele în locul strugurilor în siropul cu coniac. Și cred că data viitoare când repet tortul ăsta așa voi face. Iar dacă se întâmplă să ai mai multe nuci sau migdale prin casă merg și din astea mai multe, chiar și ascunse prin blat.
Tort cu mousse cu palincă și struguri în alcool
Ingrediente pentru un tort 18cm (10 porții)
Blat
- 150g zahăr
- 85g făină
- 40g cacao
- 1 linguriță bicarbonat
- 1 linguriță praf de copt
- 1 ou
- 120ml lapte
- 60ml ulei
- 120ml apă clocotită
Mousse cu palincă
- 250ml lapte
- 2 gălbenușuri
- miezul de la ½ păstaie vanilie
- 30g zahăr
- 20g amidon
- 8g gelatină
- 40ml palincă
- 150g ciocolată albă
- 225g frișcă bătută tare
Struguri în sirop cu coniac
- 150g struguri negri
- 50g zahăr
- 1 lingură coniac
- plus 75g nuci și migdale coapte și tocate
Cremă mascarpone
- 250g mascarpone
- 50g zahăr pudră
- 125g frișcă bătută tare
Decor: bomboane și confetti pentru tort
Mod de preparare:
Pentru blat, amestecă într-un bol zahărul cu făină, cacaua, bicarbonatul și praful de copt. Peste ele adaugă oul întreg, laptele și uleiul și omogenizează-le. La final torni în același bol apa clocotită. Prima impresie e că blatul e cam apos și că nu se va lega în veci în cuptor. Dar, crede-mă pe cuvânt, va artă perfect. Toarnă blatul într-o tavă de 18cm tapetată cu hârtie de copt și coace la 180C, timp de 50-55 minute sau până când o scobitoare înfiptă în el iese curată.
Pentru strugurii în sirop cu coniac, pune zahărul și apă cât să îl acopere într-o crăticioară cu fund dublu, pe foc mare. Când se caramelizează adaugă strugurii și 1 lingură de coniac. Mai lasă pe foc mediu până când struguri se înmoaie puțin. Ia crăticioara de pe foc și lasă să se răcorească.
Pentru mousse-ul cu palincă, pune pe foc laptele cu miezul răzuit de la păstaia de vanilie. Într-un bol freacă gălbenușurile cu zahărul și amidonul. Când laptele s-a încălzit până aproape să dea în clocot, toarnă-l în bol și amestecă bine. Apoi, toarnă înapoi în oală și pune din nou pe foc. Amestecând continuu, așteaptă până când se formează o cremă. Lasa-o deoparte să se răcorească puțin.
Între timp, pune ciocolata albă tocată mărunt la topit, la bain-marie, și gelatina la hidratat în apă rece. Când gelatina e hidratată, încălzește puțin palinca pe foc și topește în ea gelatina stoarsă bine.
Toarnă acest amestec de gelatină și alcool în crema pregătită mai devreme și omogenizează folosind un blender.
Încorporează și ciocolata topită, iar apoi, cu ajutorului unui tel încorporează și frișca bătută tare.
ASAMBLARE:
Nivelează blatul și apoi taie-l în două, pe orizontală. Așează primul blat într-o formă/ disc de tort de 18cm tapetat cu folie rodoid. Presară peste el jumătate din nucile și migdalele tocate, plus jumătate din strugurii în sirop cu coniac. Toarnă peste ele jumătate din mousse-ul cu palincă. Peste el așează al doilea blat, peste care pui restul de nuci și struguri și apoi restul de mousse. Nivelează ca să fie cât mai drept la suprafață și pune la rece peste noapte.
A doua zi…
Pregătește crema mascarpone. Mixează mascarpone cu zahărul pudră și după ce se omogenizează, încorporează cu o spatulă frișca bătută tare.
Scoate tortul de la rece, îndepărtează forma și folia rodoid și așează tortul pe un carton/ platou. Îmbracă tortul cu crema mascarpone și decorează cu bomboane/ confetti pentru tort. Mai are nevoie de cel puțin o jumătate de oră la rece ca să fie perfect pentru feliat. 🙂