A french (believer) girl like me renunță cu greu la mousse-uri, dar ispita distruge chiar și cele mai dure reguli. Ispita a venit de data asta într-un bol cu zmeură proaspătă. Ultima pe care cred că o mai prind așa frumoasă vara asta prin piață. I-am luat culoarea și am pus-o într-un tort (la prima vedere cu prea mult roz; dar eu cred că niciodată nu e prea mut roz în viață), un tort în care am renunțat la mousse și am zis că pentru prima dată trebuie să cad în patima cremei cu unt. Acel buttercream pe care l-am hulit și ocolit în ultimii ani… Acel buttercream care până la urmă mi-a plăcut atât de tare încât l-am mâncat cu lingurița direct din bol. Acel buttercream care m-a făcut să reconsider puțin imensele torturi americane în care nu credeam până acum. Și s-ar putea să mă fi îndrăgostit din nou de cofetărie doar din pricina lui…
Tort de ciocolată cu cremă de unt și zmeură
Ingrediente ( pentru un tort 20cm/ 8-10 porții)
Blat:
- 180g făina
- 250g zahăr
- 60g cacao
- 1 și ¼ linguriță praf de copt
- 1 și ¼ linguriță bicarbonat
- ½ linguriță sare
- 140ml lapte bătut
- 130ml cafea fierbinte
- 75ml ulei
- 2 ouă
Cremă cu unt și zmeură (buttercream):
- 5 albușuri
- 250g zahăr
- 360g unt moale 82% grăsime( lăsat să se înmoaie la temperatura camerei), tăiat în cubulețe
- 50g piure de zmeură (adică vreo 100-150g zmeură proaspătă, pasată cu blenderul și apoi trecută printr-o sită deasă)
Glazură cu ciocolată:
- 100g ciocolată neagră (70% cacao)
- 50g unt (82% grăsime)
Bezele colorate, zmeură proaspătă, bomboane aurii pentru decor.
Mod de preparare:
Pentru blat, cerne făina, cacaua, bicarbonatul, praful de copt și sarea într-un bol. Adaugă zahărul și amestecă-le împreună. Adaugă peste ele ingredientele lichide, pe rând, și mixează-le cu un mixer sau un tel, până când le omogenizezi.
Toarnă amestecul (în mod egal) în două tăvi (diametru 20cm/ înălțime 4cm) tapetate cu hârtie de copt. Coace timp de 25 de minute la 180C, până când o scobitoare înfiptă în mijlocul blatului iese curată.
Lasă blaturile să se răcească în tavă timp de 20minute, scoate-le și lasă-le să se răcească complet. Învelește-le în folie alimentară și pune-le la rece timp de câteva ore. (Blaturile pot fi făcute și cu o zi înainte)
Pentru crema cu unt (buttercream), pune albușurile în bolul unui mixer static și începe să le bați la viteză medie. Între timp, pune pe foc zahărul cu suficientă apă cât să îl acopere și lasă să fiarbă până când atinge 118C. Toarnă siropul fierbinte peste bezeaua în care mixezi continuu, acum la viteză maximă (Don’t panic! nu îți trebuie mai mult de două mâini pentru asta, chiar dacă ai doar un mixer normal. Si nevoie însă de multă răbdare și timp ca să bați apoi ca la carte bezeaua și crema cu un astfel de mixer).
Lasă bezeaua să se bată până când bolul mixerului se răcește. Începe să adaugi untul moale, cubuleț cu cubuleț, lăsând să se încorporeze bine de fiecare dată, înainte să îl adaugi pe următorul. Până spre final vei avea impresia că te-ai ales cu o cremă tăiată, dar continuă să mixezi pentru că în câteva minute va arăta perfect. Adaugă-i și piureul de zmeură și încorporează-l complet în cremă. Lasă-o deoparte.
Asamblare:
Taie blaturile în două, pe orizontală, și nivelează-le dacă e nevoie stratul de deasupra. Așează un blat pe un suport de tort rotativ (dacă nu ai merge foarte bine și unul obișnuit, dar va fi puțin mai dificilă decorarea), adaugă un strat de cremă cu unt, presară zmeură proaspătă și adaugă deasupra al doilea blat. Continuă până la cel de-al patrulea blat. Peste el și pe laterale întinde un strat subțire de cremă, nivelează și pune la rece cel puțin 30 de minute.
Întinde restul de cremă peste tot, nivelează cu o spatulă unghiulară și pune la rece, din nou, pentru o oră.
Pentru glazura de ciocolată… topește ciocolata împreună cu untul la bain-marie, amestecând până când le omogenizezi. Lasă să se răcorească timp de 10 minute înainte să torni ciocolata topită peste tortul rece. (Nu te strădui prea tare să fie perfect întinsă.) Pune din nou la rece timp de 30 de minute.
Decorează cu bezele, zmeură și bomboane aurii.
Buna ! Tortul arata fabulos si cred ca este delicios .Daca vreau sa il fac intr-o forma de 24 cm ar trebui sa dublez cantitatea sau doar o treime ?
Multumesc
O zi buna
Anda Conete