Pe mine mă sar câteodată când e să îmi fac un dulce doar pentru sufletul meu. Asta fiindcă eu îmi zic că e mai frumos să împlinesc dorințe dulci ale oamenilor dragi și să mă încarc din bucuria lor atunci când gustă din ele. Dar anul ăsta am exagerat un pic și mi-am făcut nu unul, ci două torturi de ziua mea. Am pus în ele lucruri care îmi încântă mie papilele și niște combinații la care mă gândeam de un timp.
Poveștile lor vor veni pe rând, pentru că fiecare în parte are ceva special.
Primul e și cel în care mi-am pus toate dorințele de anul ăsta, cu lumânarea de rigoare. L-am pornit cu mintea la ciorchinii de coacăze negre pe care încă îi aștept de la coacăzul din spatele casei. Se luptă de câțiva ani să producă niște boabe mici și niciodată suficiente cât să mă bucur cu adevărat de ele. 🙂 Apoi, am adăugat în gând piersicile pe care le iubesc și le aștept de când se face prima oară cald de-a binelea. Peste toate gusturile astea puse în diverse texturi vine la final vanilia. Pe care recunosc că o pun în aproape orice fără milă. Extract, zahăr parfumat sau miez scos dintr-o păstaie grasă, nu cred să fie ceva în care vanilia să nu facă minuni. E un fel de “sarea și piperul” prăjiturilor. Le-am vrut pe toate împreună într-un singur desert și a ieșit așa. 🙂
Tort cu vanilie, coacăze negre și piersici
Ingrediente pentru un tort de 18cm – 10 porții
Blat:
- 4 ouă
- 125g zahăr
- 125g făină
- ½ linguriță praf e copt
- 20ml ulei de floarea soarelui
Mousse de coacăze negre:
- 150g coacăze negre congelate
- 3g gelatina (foi)
- 60g bezea italiană
- 50g frișcă bătută
Piersici caramelizate cu coniac:
- 2 piersici mari din compot + 50ml zeamă de compot (poți folosi și piersici proaspete și puțină apă)
- 50g zahăr tos
- 30ml coniac
Mousse de vanilie:
- 120ml lapte
- miezul de la ½ păstaie de vanilie
- 3 gălbenușuri
- 30g zahăr
- 2g gelatină (foi)
- 150g frișcă bătută
Pentru decor:
Cremă
- 250g mascarpone
- 125ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 50g zahăr pudră
- plus fructe proaspete ( căpșuni, afine, piersici)
Mod de preparare:
Pentru blat bate ouăle cu zahărul până când obții o spumă fermă. Încorporează în ea cu un tel pară, prin mișcări circulare și largi, făina cernută amestecată cu praful de copt. La final încorporează și uleiul. Toarnă blatul într-o tavă de copt cu diametrul 18cm, cu pereți detașabili, tapetată cu hârtie de copt. Coace la 180C timp de aproximativ 25minute sau până când trece testul scobitorii.
Scoate blatul și lasă-l să se răcească în tavă înainte să îl tai.
Pentru piersicile caramelizate cu coniac, pune pe foc într-o crăticioară cu pereți dubli zahărul, cu apă cât să îl acopere. Lasă să se caramelizeze, iar când amestecul ajunge la culoarea chihlimbarului pune în el piersicile tăiate cubulețe și zeama de compot. Lasă pe foc 1-2 minute, apoi adaugă coniacul și mai gătește 1 minut. Oprește focul și lasă deoparte până la asamblare.
Pentru mousse-ul de coacăze negre, pune coacăzele pe foc, într-o crăticioară și lasa-le până când se decongelează și se înmoaie. Pasează-le cu un blender ca să obții un piure. În piureul călduț, încorporează gelatina hidratată în apă rece și stoarsă bine. Lasă amestecul deoparte până când bați frișca și pregătești bezeaua italiană. Pentru 60g bezea italiană sunt suficiente: un albuș de ou și 60g zahăr. Metoda de preparare e AICI.
În piureul de coacăze negre amestecat cu gelatină încorporează 60g bezea italiană cu ajutorul unui tel. Apoi, încorporează frișca bătută tare.
Pentru mousse-ul de vanilie, pune laptele pe foc împreună cu miezul răzuit de la păstaia de vanilie. Între timp, freacă gălbenușurile cu zahărul într-un bol. Când laptele s-a înfierbântat, toarnă-l peste gălbenușurile frecate și amestecă bine. Pune totul înapoi pe foc mediu și amestecând continuu cu o lingură de lemn așteaptă să se îngroașe puțin. Nu trebuie lăsat prea mult pentru că gălbenușul se va coagula prea tare și va deveni omletă. 🙂 E suficient ca dacă treci cu degetul pe spatele lingurii înmuiate în amestec, să rămână o urmă fermă.
Ia amestecul de pe foc și încorporează în el gelatina hidratată în apă rece și stoarsă bine. Lasă deoparte să se răcorească.
După ce s-a răcorit, încorporează încet frișca bătută.
ASAMBLARE:
Taie capacul blatului ca să îl nivelezi. Taie blatul în trei felii pe orizontală. Așează prima felie într-o formă de tort cu pereți detașabili de 18cm, tapetată pe laterale cu folie rodoid. Însiropează cu puțin lichid de la piersicile caramelizate. Toarnă mousse-ul de coacăze negre și așează deasupra lui al doilea blat. Însiropează din nou și pune la congelator pentru 30 de minute.
După ce mousse-ul de coacăze negre s-a întărit puțin pune peste al doilea blat piersicile caramelizate și toarnă peste ele mousse-ul de vanilie. Acoperă cu ultimul blat, însiropează și pune la congelator timp de 4-6 ore sau peste noapte.
Pentru decorare:
Scoate tortul din congelator, îndepărtează tava și folia acetat din jurul tortului și așează-l pe un carton sau platou de servire. Lasă-l să se decongeleze în frigider timp de 6-8 ore.
Pregătește apoi crema cu mascarpone. Mixează mascarpone cu zahărul pudră. Apoi adaugă smântâna lichidă și mixează până când crema capătă o consistență fermă, ca o frișcă.
Îmbracă tortul în cremă și decorează cu fructe proaspete. Eu am folosit afine, căpșuni și felii de piersică.
Și taie! O felie, două, trei! Nu pot să îți promit că te vei opri după prima. 🙂
Am făcut ieri acest tort. A ieșit o minune! Îmi pare rău că nu pot atașa poza.
ȘI acum regret ca nu am scris comentariu de câte ori m-ai inspirat, mai ales ca ai făcut-o des. Și regret pentru ca meriți sa știi ca lumea nu doar citește ce faci tu aici, ci și pune în practica.
Mulțumesc
M-a emoționat mult mesajul tău. Mă bucur să știu că sunt o inspirație pentru tine și să aflu de fiecare dată când ceva a ieșit bine. Sau că rețetele mele sunt bune și apreciate. Mulțumesc tare mult. 🙂