Blaturi moi cu cacao, o umplutură dulce-acrișoară cu merișoare și un strat generos de cremă cu ciocolată albă. Puse împreună rezultă tortul ăsta cu care am dat startul rețetelor dulci de Sărbători.
Perioada asta din an mă convinge să coc și să gătesc și mai mult decât o fac de obicei și să îmi imaginez mai ales deserturi speciale, care să își facă loc pe mesele de sărbătoare. E o mare responsabilitate să pui pe masă un desert atât de bun încât nimeni să nu îl refuze chiar dacă înainte au fost multe feluri de mâncare.
Îți promit eu că tortul de aici nu va fi refuzat. Pentru că nu ai cum să dai greș cu un desert cu ciocolată, iar merișoarele îi vor echilibra gustul.
Tort cu merișoare și ciocolată albă
Ingrediente (pentru un tort cu diametrul 18cm):
Blat
- 220g făină
- 90g cacao
- 250g zahăr
- 1+½ lingurițe praf de copt
- 1+½ lingurițe bicarbonat
- 2 ouă
- 250ml lapte
- 125ml ulei de floarea soarelui
Ganache de ciocolată albă
- 300g ciocolată albă
- 300ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
Dulceață de merișoare
- 300g merișoare (proaspete sau congelate)
- 100g zahăr
- zeama de la 1 portocală
- 2 lingurițe extract de vanilie
Decor
- merișoare zaharisite
- decorațiuni din ciocolată
- bezele
Mod de preparare:
Cu o zi înainte, pregătește amestecul pentru ganache-ul de ciocolată albă. Are nevoie să stea la rece peste noapte pentru a putea fi folosit.
Toacă mărunt ciocolata albă și pune-o într-un bol. Toarnă peste ea smântâna lichidă pentru frișcă încălzită până aproape de punctul de fierbere.
Lasă nemișcat timp de 2-3 minute, apoi omogenizează folosind o spatulă din silicon. Acoperă amestecul cu o folie alimentară de plastic și pune-l la rece în frigider, timp de cel puțin 8h.
Pentru blat, amestecă într-un bol mare încăpător făina, cacaua, zahărul tos, praful de copt și bicarbonatul.
Într-un al bol bate cu un tel cele două ouă, împreună cu laptele și uleiul.
Toarnă ingredientele lichide peste cele uscate și încorporează-le folosind o spatulă din silicon.
Pregătește două tăvi cu pereți detașabili, de 18cm diametru și tapetează-le cu hârtie pe bază și pereți.
Împarte amestecul pentru blat în părți egale în cele două tăvi. Apoi coace blaturile la 180C timp de 50-60 de minute, până când o scobitoare înfiptă în ele iese curată.
Scoate blaturile din cuptor și lasă-le să se răcorească în tavă timp de 10 minute. Apoi, scoate-le să se răcească perfect pe un grătar.
Între timp, pregătește dulceața de merișoare. Pune într-o crăticioară merișoarele, zahărul, zeama de portocală și extractul de vanilie. Gătește-le împreună pe foc mic până când zahărul se topește, merișoarele pocnesc, iar lichidul format se leagă ca o dulceață. Ar trebui să dureze totul în jur de 10 minute. Pasează cu un blender dulceața pregătită, astfel încât să ai cât mai puține merișoare întregi în amestec. Lasă deoparte până când se răcesc blaturile.
ASAMBLARE:
Pregătește mai întâi ganache-ul de ciocolată albă. Scoate din frigider amestecul pregătit cu o zi înainte și bate-l cu mixerul până când capătă consistența unei creme ferme sau o frișcă bătută tare. Pune ganache-ul într-un poș cu dui rotund.
Nivelează fiecare dintre cele două blaturi. Apoi, taie-le în două pe orizontală.
Așează prima felie de blat pe un platou/ farfurie. Poșează pe marginea ei o dungă groasă de ganache cu ciocolată albă. Așează în mijloc o treime din dulceața de merișoare. Acoperă cu a doua felie de blat și repetă operațiunea cu marginea de ganache și dulceața de merișoare, până când folosești toate feliile de blat. Ar trebui să ai trei straturi de dulceață de merișoare și cremă.
Pune tortul la rece, în frigider, pentru 10 minute.
Apoi, cu restul de ganache rămas în poș, îmbracă tortul pe laterale și la suprafață și nivelează cu o spatulă unghiulară.
Decorează tortul cu merișoare zaharisite, decorațiuni din ciocolată și bezele.
***Pentru merișoarele zaharisite ai nevoie de merișoare proaspete, un albuș și zahăr tos. Unge merișoarele cu albuș și apoi tăvălește-le prin zahăr tos. Așează-le pe o hârtie de copt și lasă-le așa până când zahărul se usucă.
Buna, Alina,
As vrea sa incerc acest tort, dar nu gasesc merisoare congelate. Ce fructe as putea sa folosesc in locul lor? Crezi ca zmeura sau afinele ar merge?
Multumesc mult!