Dovleacul e marea mea provocare de toamnă. În fiecare an îmi propun să fac câte o rețetă nouă cu el, pentru că mie îmi place foarte mult. Și până acum am reușit, ba chiar am făcut și câte două-trei pe sezon. Tort cu dovleac am mai încercat și a ieșit minunat. Am făcut și plăcintă americană cu dovleac, și ruladă, și tarte dulci, ba chiar și o tartă sărată cu dovleac și spanac.
Tortul ăsta abia aștepta sezonul dovlecilor ca să fie testat. E incredibil de simplu de făcut și fabulos la gust. Și e bucuria pe care am găsit-o într-o săptămână cu vreme prea mohorâtă pentru gustul meu.
Tort cu dovleac și caramel
Ingrediente (pentru un tort 18cm – 8-10 porții)
Blat
- 200g piure de dovleac
- 150g zahăr
- 85ml ulei de floarea soarelui
- 2 ouă
- 125g făină
- ¾ linguriță bicarbonat
- ½ linguriță scorțișoară
- ½ linguriță pudră ghimbir
- ¼ linguriță nucșoară
- un praf de sare
Cremă de brânză cu unt
- 150g unt (ușor înmuiat la temperatura camerei)
- 300g zahăr pudră
- 300g cremă de brânză
Sos caramel
- 100g zahăr
- 40g unt
- 60ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
Decor
- 75g zahăr
- semințe de dovleac coapte
- semințe de susan
Mod de preparare:
Pentru blat ai nevoie de piure de dovleac. Eu îmi fac din dovleac copt, pasat cu un blender. Obișnuiesc să coc un dovleac întreg și îmi pun apoi piureul răcit la congelator împărțit în porții de 150-200g.
Piureul de dovleac se amestecă cu un tel cu ouăle, zahărul și uleiul.
Într-un bol separat amestecă făina, bicarbonatul, mirodeniile și un praf de sare.
Încorporează apoi ingredientele uscate în cele umede cu o spatulă până când obții un amestec omogen.
Împarte aluatul în mod egal în 2 tăvi de 18cm tapetate cu hârtie de copt.
Coace blaturile în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 20-25 de minute sau până când o scobitoare înfiptă în ele rămâne curată.
Lasă-le să se răcească pentru câteva minute în tavă, apoi scoate blaturile pe un grătar să se răcească de tot. Le poți face chiar și cu o zi înainte și le poți păstra la frigider.
Pentru cremă mixează untul moale cu zahărul pudră până când obții un amestec cremos și fin. Adaugă treptat crema de brânză rece și mixează de fiecare dată până la încorporare perfectă. La final, poți să adaugi 1 linguriță de extract de vanilie, opțional.
ASAMBLARE:
Nivelează blaturile și taie-le pe fiecare în două, pe orizontală.
Împarte crema în ⅔ și ⅓ . Partea mai mare o vei folosi ca să umpli tortul, iar partea mai mică o vei folosi pentru a îmbrăca tortul la exterior.
Așează primul blat pe o farfurie/ platou. Intinde la suprafața lui o parte din crema păstrată pentru umplutură. Acoperă cu următorul blat și apoi cu încă un strat de cremă și tot așa până la ultimul blat. Pune tortul la rece, în frigider, pentru 15-20 de minute.
După acest timp petrecut la rece poți scoate din nou tortul și întinzi crema păstrată pentru decor la suprafața lui și pe laterale cât mai neted, cu ajutorul unei spatule metalice.
Pune tortul la rece pentru câteva ore.
Pentru decor, pregătește un sos de caramel.
Pune zahărul cu apă cât să îl acopere pe foc mediu. Ai răbdare să fiarbă și să înceapă să se caramelizeze. Nu amesteca și nu mișca oala, dar din momentul în care începe să prindă culoare tot amestecul rămâi cu ochii pe el. Când ajunge la culoarea chihlimbarului, ia crăticioara de pe foc și pune untul. Așteaptă să se topească, apoi toarnă smântâna lichidă. Va bolborosi și va arunca niște stropi fierbinți. Dar e o reacție normală. Întoarce totul pe foc și lasă-l să fiarbă 1 minut, amestecând din când în când.
Ai răbdare ca sosul să se răcorească înainte să îl picuri pe marginea tortului. Nu trebuie să fie complet rece, pentru că atunci nu va mai curge.
Între timp, pregătește decorul cu semințe.
Pune zahărul cu puțină apă să se caramelizeze. Când ajunge să fie auriu spre brun deschis ia crăticioara de pe foc și toarnă lichidul fierbinte peste semințele așezate în strat uniform pe o hârtie de copt pusă într-o tavă. Lasă să se întărească stratul de caramel înainte să îl rupi în bucăți mici.
Pe tortul răcit picură pe margini sos de caramel ca să formezi niște picături alungite. Poți face asta cu un poș cu dui mic sau cu un cornet din hârtie de copt. Sau chiar cu o linguriță dacă nu te descurci altfel. Deasupra tortului așează bucăți de cranț cu semințe prin el.
Rețetă adaptată de pe: bromabakey.com