Vine o vreme când îți vine să îți iei bagajul și să cobori din trenul obosit în care circuli de prea mult timp, într-o cușetă un pic prea prăfuită, cu draperii prea groase. E momentul ăla în care vezi pe geam o gară mică, cu felinar din fier forjat și o băncuță verde care te așteaptă. Și știi că acolo e locul ăla în care să cobori și să-ți petreci tot restul vieții privind spre trenurile care trec, fără să îți pară rău că tu nu ești în ele.
E gara aia mică… cu oameni care te primesc fără să te întrebe ce vrei și de unde vii și te lasă să privești în gol (răsucindu-ți valiza cu amintiri dintr-o mână într-alta), până când îți spun: “ce bine e să te știm aici”. Și când te lasă să le răscolești liniștea, să le ocupi băncuța și te invită să le faci tarte cu prune…știi că din gara aia ai primit bilet spre fericire și va mai trece mult timp până când vei vrea să te sui în următorul tren.
Tarte Tatin cu prune
Ingrediente:
Pentru aluat pâte brisée
- 250g făină
- 125g unt
- 1 ou
- 30ml apă rece
- 1 lingură smântână grasă
Plus:
- 750g prune
- 200g zahăr brun
- 100g unt (82% grăsime)
…și o tigaie mare, preferabil din fontă (a mea a fost uriașă). Ajustează cantitatea de prune, zahăr și unt în funcție de mărimea tigăii/ tăvii în care vei face tarta. În principiu, pentru un recipient cu diamentrul 26-28cm sunt suficiente 400-500g prune, 150g zahăr și 75 unt.
Pune-ți făina toată într-un bol. Adaugă-i un praf de sare (cât prinzi între degete, nimic mai mult). Răstoarnă în ea untul rece (tăiat cubulețe) și mângâie-l cu degetele, sfărâmă-l și împinge-l în făină până când formezi un amestec nisipos. Fă-i un loc în mijloc și adaugă acolo oul întreg, apa și smântâna și cu vârful unei linguri începe să amesteci totul, până când un aluat moale prinde contur. Lasă lingura deoparte și lucrează-l cu mâna adunând toată făina în el. Apasă-l cu podul palmei de câteva ori până e neted și învelește-l într-o folie de plastic înainte să îl pui la rece timp de 30 minute.
Între timp pune în tigaia cu pricina (aia în care vei construi întreaga tarta) 200g zahăr și 100g unt și lasă-le să se topească împreună până când ajung la punctul în care miros și arată ca un caramel deschis. Oprește focul, așează ordonat prunele (tăiate în jumătăți) și peste ele pune aluatul întins într-o foaie groasă de câțiva milimetri. Împinge-l pe marginile tigăii, astfel încât să acoperi bine prunele de jur împrejur.
Și pune tigaia la cuptor. La 180C timp de aproximativ 30 de minute. Nu e cu timp precis. E gata când aluatul s-a copt și caramelul începe să se arate pe marginile lui.
Adevărata provocare vine la final. Lasă toată treaba să se răcorescă un pic (vreo 5 minute) apoi găsește un platou/ tavă potrivită pe care să o așezi fix deasupra tigăii în care ai copt. Ia-ți inima în dinți și prosoapele în mâini și răstoarnă tarta pe platou.
And that’s it! Mai trebuie doar să ai răbdare să se răcească bine înainte să o tai. (Și eventual să o împarți cu oamenii din gara ta!)
[…] […]