Mi-am zis că nu are ce să fie rău să pun două gusturi foarte italiene într-o tartă, iar guanciale și anghinarea pe cât sună de pretențios pe atât sunt de potrivite împreună. Am profitat de o bucata generoasă de guanciale pe care am avut-o în casă, grație unei rețete de carbonara meșterită de blogul colocatar. (O găsești cu toate explicațiile și pe asta, AICI). Am gustat guanciale și mi-a plăcut. Mult. Mie guanciale prăjită îmi aduce aminte de jumările noastre, doar că e un pic mai sărată și mai condimentată. E atât de bună încât ai putea să mănânci cubulețe de guanciale prăjite în loc de popcorn, la film.
Guanciale este partea împănată cu carne din gușa de porc, maturată cu mirodenii. O poți mânca și crudă, dar e de o mie de ori mai bună după ce e gătită. Trebuia să îi găsesc o pereche pe măsură, dar care să îi echilibreze grăsimea. Așa am ajuns la anghinare. Iar combinația dintre cele două mi s-a părut foarte potrivită.
Inimile/ miezul de anghinare le găsești în multe hypermarketuri sau magazine online, deja fierte, și e ideal să le cumperi așa. Le poți folosi la tarta asta sau în salate și rețete de paste.
Guanciale o găsești în magazinele cu specific italian și în unele magazine online. Dacă nu dai de ea, o poți înlocui cu pancetta. Dar, crede-mă, merită să faci rost de o bucată din ingredientul ăsta. 🙂
Tartă sărată cu guanciale și anghinare
Ingrediente:
Aluat
- 250g făină
- 125g unt rece, tăiat cubulețe (82% grăsime)
- ½ linguriță sare
- 1 lingură de frunze de salvie și busuioc tocate
- 1 ou
- 40ml apă rece
Umplutură
- 100g guanciale
- 100g mozzarela
- 200g inimi/ miez de anghinare fiert (le găsești la borcan în majoritatea hypermarketurilor)
- 3 ouă
- 300ml smântână lichidă pentru gătit (32% grăsime)
- sare
- piper
- coajă rasă de lămâie
Mod de preparare:
Pentru aluat, pune făina împreună cu sarea, frunzele de salvie și busuioc tocate și untul rece tăiat cubulețe într-un bol. Începe să frămânți cu degetele până când amestecul devine granulos. Adaugă oul și apa rece și începe să le încorporezi, treptat, în făină. Dacă ți-e greu cu degetele, poți folosi la început o furculiță și după ce amestecul începe să se lege, poți lucra mai departe cu mâna. Trebuie să obții un aluat compact, pe care îl scoți pe blatul tapetat cu făină și îl frămânți de 2-3 ori cu podul palmei.
***Îl poți face și cu un mixer static, cu paleta pentru aluat, în aceeași ordine a ingredientelor. De obicei, eu întind aluatul imediat în tavă și pun tava la rece. Dacă ți se pare că aluatul e greu de manevrat, îl poți înveli în folie alimentară și îl pui la frigider în jur de 30 de minute.
Scoate aluatul pe blatul tapetat cu făină și întinde-l într-o foaie groasă de 3-4mm, care să fie mai mare în diametru decât tava în care urmează să fie pus. Întinde aluatul în tavă, presează bine pe baza și pereții tăvii și îndepărtează marginile în exces.
***Eu am folosit o tavă de tartă cu pereți detașabili și diametrul de 23cm.
Pune tava pregătită cu aluat la rece, timp de cel puțin 30 de minute.
Apoi coace aluatul în orb, timp de 15 minute și alte 5 minute fără greutăți, la 180C. Ce înseamnă să coci în orb, am explicat AICI.
Pentru umplutură, taie guanciale în fâșii și prăjește-le într-o tigaie încinsă, fără ulei, până când se rumeneșc și devine crocante. Scoate bucățelele prăjite pe șervețele de hârtie și lasă-le să se scurgă de grăsimea în exces. După ce s-au răcorit le poți tăia în cubulețe mici.
Scurge lichidul din borcanul cu inimile de anghinare și apoi scurge si fiecare miez de anghinare în parte. Taie-le în jumătăți.
Bate într-un castron ouăle cu sare și piper până când se omogenizează. Nu condimenta cu foarte multă sare pentru că guanciale este destul de sărat.
Adaugă smântâna lichidă și bate cu telul până când obții un amestesc omogen.
Adaugă mozzarella rasă și amestecă bine.
Asamblare
După ce coaja de tartă s-a copt în orb, presară la baza aluatului copt jumătate din cubulețele de guanciale. Așează deasupra lor jumătățile de inimi de anghinare. Toarnă amestecul lichid cu ou, smântână și mozzarela peste ele. Apoi presară restul de cubulețe de guanciale și puțină coajă rasă de lămâie.
Coace tarta în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 30-35 de minute până când amestecul lichid coagulează și se rumenește la suprafață.
Lasă tarta să se răcească timp de o oră înainte să o feliezi.
Buna ziua, abia astept sa incerc reteta. As avea o intrebare daca folositi mozzarela in apa sau cea mai galbena? Multumesc
Pentru rețeta de aici folosesc mozzarella proaspătă, adică cea păstrată în lichid/ apă. 🙂