Îmi place gustul de dovleac atât de tare încât am numărat până acum 12 rețete care îl au ca ingredient principal doar aici pe blog. La asta aș mai adăuga și nenumăratele felii de dovleac pe care le-am mâncat simple, doar coapte și presărate cu puțină scorțișoară și miere. Recunosc că i-am dedicat multe rețete dulci, dar venise timpul și pentru o tartă sărată. De data asta am pus dulceața dovleacului lângă cea a cepei caramelizate. Am adăugat niște Gouda și parfum de cimbru. Și le-am rumenit frumos la cuptor.
O felie din tarta asta merge chiar și rece, la micul dejun, lângă un ou poșat. Dar la fel de bine se potrivește la orice masă a zilei cu o salată mare, ca fel principal.
Tartă sărată cu dovleac
Ingrediente:
Aluat
- 250g făină
- sare
- piper
- ½ linguriță zahăr
- 150g unt rece (82% grăsime)
- 1 ou
- 15ml lapte
Umplutură
- 300g dovleac crud, cântărit după curățare
- sare
- piper
- ½ linguriță pudră de chili
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 4 cepe roșii medii ( aprox. 200g)
- 30g unt
- 3 crenguțe de cimbru proaspăt
- frunze de salvie
- 100g brânză Gouda
- 200ml smântână lichidă de gătit (32% grăsime)
- 2 ouă
Mod de preparare:
Pentru aluat, pune făina împreună cu un praf de sare, un praf de piper, zahărul și untul rece tăiat cubulețe într-un bol. Începe să frămânți cu degetele până când amestecul devine granulos. Adaugă oul și laptele și începe să le încorporezi, treptat, în făină. Dacă ți-e greu cu degetele, poți folosi la început o furculiță și după ce amestecul începe să se lege, poți lucra mai departe cu mâna. Trebuie să obții un aluat compact, pe care îl scoți pe blatul tapetat cu făină și îl frămânți de 2-3 ori cu podul palmei.
***Îl poți face și cu un mixer static, cu paleta pentru aluat, în aceeași ordine a ingredientelor. De obicei, eu întind aluatul imediat în tavă și pun tava la rece.
După ce e gata aluatul, dacă ți se pare că greu de manevrat, îl poți împacheta în folie alimentară și îl pui la frigider în jur de 30 de minute.
Scoate aluatul pe blatul tapetat cu făină și întinde-l într-o foaie groasă de 3-4mm, care să fie mai mare în diametru decât tava în care urmează să fie pus. Întinde aluatul în tavă, presează bine pe baza și pereții tăvii și îndepărtează marginile în exces.
***Eu am folosit o tavă de tartă cu pereți detașabili și diametrul de 23cm.
Pune tava pregătită cu aluat la rece, timp de cel puțin 30 de minute. Eu am ținut aluatul la rece cât timp am pregătit umplutura.
Apoi, coace aluatul în orb, timp de 15 minute și alte 5 minute fără greutăți, la 180C. Ce înseamnă să coci în orb, am explicat AICI.
Pentru umplutură
Taie dovleacul crud în cubulețe egale. Condimentează-le cu sare, piper și ½ linguriță pudră de chili. Adaugă 2 linguri de ulei și amestecă bine. Coace cubulețele de dovleac în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de aproximativ 20 de minute, până când se înmoaie și pot fi pătrunse ușor cu o furculiță. Scoate din cuptor și lasă deoparte.
Între timp, gătește ceapa. Curăță și toacă ceapa roșie în fâșii subțiri. Topește untul într-o tigaie pusă pe foc mediu și adaugă ceapa, crenguțele de cimbru și un praf de sare. Amestecă bine de câteva ori și apoi acoperă cu un capac. Coboară intensitatea focului spre mic și lasă să se gătească încet, timp de aproximativ 20-25 de minute. Îndepărtează crenguțele de cimbru și lasă deoparte.
Rade brânza Gouda pe răzătoare. Într-un bol, bate cu telul ouăle împreună cu smântâna lichidă pentru frișcă și un praf de sare.
ASAMBLARE:
În coaja de tartă coaptă în orb pune mai întâi ceapa gătită și întinde-o în strat uniform. Presară jumătate din brânza rasă, iar peste ea așează cubulețele de dovleac copt. Presară acum și restul de brânză și toarnă încet amestecul de smântână și ou.
Pune din loc în loc câteva frunze de salvie proaspete.
Coace tarta în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 30-40 de minute până când e rumenă la suprafață.
După ce s-a copt las-o timp de 25-30 minute să se răcorească în tavă înainte să o feliezi. O poți decora și cu microgrees.