Broccoli și sparanghel puse împreună sunt o combinație aproape clasică. Sunt multe tarte sărate sau quiche-uri care le au pe amândouă și sunt delicioase. Vreau să te conving să le încerci și tu într-o tartă dacă nu ai făcut-o până acum. Iar de data asta folosește o tavă mai adâncă ca să obții felii generoase pline de legume verzi. Fiindcă tarta de aici nu se oprește doar la broccoli și sparanghel. I-am adăugat și praz, și spanac. Iar pentru ca umplutura clasică de ou și smântână să fie mai cremoasă am pus prin ea feta fărâmițată.
Tarta asta poate fi mic dejun, brunch sau cină rapidă. Iar mie îmi place cel mai tare rece, de la frigider, după ce toate straturile de legume și umplutură s-au legat și se pot felia frumos. O poți mânca și călduță, dar niciodată fierbinte dacă vrei să te bucuri cu adevărat de toate aromele din ea.
Am o mică precizare de făcut. Eu o numesc tartă, dar rețeta asta poate fi încadrată foarte ușor și la categoria quiche. Am răscolit un pic internetul încercând să aflu care e diferența majoră dintre ele. Sunt multe păreri. Dar cea mai des întâlnită definiție pentru quiche e că obligatoriu conține amestecul de ou cu smântână. În cazul unei tarte sărate, el poate fi sau nu în componența rețetei. Și încă o diferență, pe care am găsit-o menționată, quiche-urile se servesc călduțe, pe când tartele sărate se servesc reci sau la temperatura camerei.
Tartă sărată cu broccoli și sparanghel
Ingrediente (pentru o tavă 18cm diametru):
Aluat
- 250g făină
- 150g unt rece (82% grăsime)
- ½ linguriță zahăr
- 1 linguriță sare
- 1 ou
- 1 lingură lapte
Umplutură
- 60g praz (partea verde)
- 100g baby spanac
- 200g buchețele broccoli
- 10 fire sparanghel
- 100g feta
- 1 ou
- 2 gălbenușuri
- 250ml smântână lichidă de gătit (32% grăsime)
- sare
- piper
- 2 linguri ulei
- boia afumată iute
Mod de preparare:
Pentru aluat, pune făina, sarea, zahărul și untul rece tăiat cubulețe în bolul unui mixer static. Mixează cu paleta pentru aluat până când untul se mărunțește în făină și amestecul are un aspect nisipos. Adaugă oul și laptele și continuă să mixezi până când aluatul se adună la un loc.
Scoate aluatul pe blatul pe care ai presărat puțină făină. Frământă aluatul de 2-3 ori cu podul palmei, apoi adună-l într-o bilă.
Aluatul format se poate întinde imediat pentru că nu e lipicios, iar untul nu a apucat să se înmoaie prea tare. Dacă ți se pare dificil de manevrat, îl poți înveli în folie alimentară de plastic și îl pui la rece 15-20 de minute.
Dacă ești gata să îl întinzi, presără făină pe blatul de lucru și pe aluat și îl întinde cu sucitorul pentru a forma o foaie de 3-4mm și cu diametrul puțin mai mare decât tava și înălțimea pereților ei.
Eu am folosit o tavă metalică, cu pereți detașabili, cu diametrul 18cm și înălțimea 5cm, pentru a obține o tartă înaltă. Aceleași cantități de ingrediente pot fi folosite și pentru o tavă cu diametrul 22-23cm și înălțime de 2-3cm.
Așează foaia de aluat în tavă și presează bine pe baza și pereții ei. Apoi elimină marginile în exces.
Înțeapă aluatul din loc în loc cu o furculiță și pune tava la rece, timp de 30 de minute cât timp se încălzește cuptorul la 180C.
După ce aluatul a stat la rece se coace în orb timp de 20 minute, apoi alte 10 minute fără greutăți și hârtie de copt. Ce înseamnă să coci în orb am explicat AICI.
Între timp, poți să pregătești elementele pentru umplutură.
Începe cu prazul și spanacul. Spală prazul și taie-l în rondele subțiri. Spală spanacul și usucă-l bine.
Încinge 2 linguri de ulei într-o tigaie. Adaugă prazul și călește-l 1-2 minute, apoi adaugă spanacul, sare și piper și gătește-le împreună până când spanacul se înmoaie. Ia tigaia de pe foc și lasă deoparte să de răcorească.
Spală sparanghelul și taie părțile lemnoase. Spală și buchețele-le de broccoli. Blanșează pe rând broccoli și sparanghelul în apă care clocotește, timp de 2 minute. Scoate-le în apă cu gheață ca să oprești procesul de gătire. Scurge de apă. Taie buchețelele de broccoli în bucăți mai mici și firele de sparanghel în bucăți de 2-3cm. Lasă-le deoparte.
ASAMBLARE și COACERE
După ce coaja de aluat s-a copt în orb, poți să o umpli.
Pune la baza ei jumătate din amestecul de praz și spanac călite. Așează peste ele bucăți de broccoli și sparanghel. Apoi presară o treime din brânza feta mărunțită. Continuă cu restul de spanac și praz, bucăți de broccoli și sparanghel și încă o treime din feta.
Într-un bol pune oul cu cele două gălbenușuri și bate cu un tel până când se omogenizează. Adaugă smântâna lichidă și bate în continuare ca să amesteci bine toate ingredientele. Condimentează lichidul cu sare, piper și boia afumată iute, în funcție de cât de iute vrei să fie amestecul.
Toarnă tot lichidiul încet peste legumele și brânza puse în tavă. Presară deasupra restul de feta fărâmițată.
Coace tarta în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de aproximativ 50 de minute. Eu am folosit funcția convecție, căldură sus și jos. Tarta trebuie să fie rumenă la suprafață, iar umplutura să fie coagulată perfect în mijloc.
Dacă folosești o tavă cu diametrul mai mare și mai puțin înaltă, timpul trebuie ajustat. Sunt suficiente în jur de 35 de minute pentru a fi gata.
Lasă tarta în tavă să se răcorească. Abia după 1h o poți scoate din tavă și o lași să se răcească perfect la temperatura camerei înainte să o feliezi.