Sunt zile în care nu am timp de deserturi prea complicate și atunci intră în scenă tartele rustice. Nu îți trebuie tavă specială pentru ele, nu ai nevoie nici de rețetă fixă. Francezii le spun galette, dar mie mi se pare că rustic li se potrivește cel mai bine, pentru că sunt tarte la care simplitatea e cea mai importantă. Iar dacă nu ies perfect rotunde, nu e nicio problemă.
Se pot face cu orice fructe ai la îndemână și le poți repeta pe tot parcursul verii.
În loc de vișine poți folosi cireșe, caise, piersici, fructe de pădure, iar în loc de anason și coajă de portocală poți pune alte mirodenii, ierburi aromatice sau coajă de citrice.
Tarta asta cu vișine și cremă de migdale s-a întâmplat pentru că vișinul din curte s-a gândit să coacă toate fructele deodată și nu le puteam rata momentul maxim. Așa că le-am împărțit frățește în casă, cu blogul colocatar. Eu am făcut tartă, iar el vișinată.
Tartă cu vișine și cremă de migdale
Ingrediente:
Aluat
- 150g făină
- 1 linguriță zahăr
- 150g unt
- 1 linguriță oțet
- 60ml apă
Crema cu migdale
- 85g migdale măcinate (sau migdale întregi)
- ¼ linguriță pudră de anason
- 60g zahăr pudră
- 1 ou
- 30g unt moale
- coaja de la 1 portocală mică
Pentru fructe
- 300-400g vișine fără sâmburi
- 1-2 linguri zahăr
- 1 lingură zeamă de portocală
1 ou pt uns+ 1 linguriță zahăr tos
Mod de preparare:
Pentru aluat amestecă făina cu o linguriță de zahăr, adaugă untul foarte rece tăiat cubulețe și fărâmițează-l până când obții bucățele de unt de dimensiunea unui bob de mazăre. Adaugă treptat apa amestecată cu oțet. Folosește o furculiță ca să distribui lichidul în făina cu unt, iar după ce aluatul începe să prindă formă poți frământa și cu degetele. Mai adaugă 1-2 linguri de făină dacă e prea lipicios.
După ce s-a format aluatul, pune-l într-o folie alimentară la rece, timp de 2-3 ore.
Pentru crema de migdale pune într-un robot de bucătărie migdale măcinate (sau întregi), zahărul pudră, oul, untul moale, coaja de portocală și pudra de anason. Mixează până când obții o pastă.
Amestecă vișinele curățate de sâmburi cu zahărul și zeama de portocală.
Întinde aluatul rece într-un disc mare (aprox. 30-32cm diametru) direct pe o hârtie de copt. Pune hârtia de copt cu aluat într-o tavă de cuptor.
Întinde la suprafața ei pasta cu migdale, păstrând 3 cm liberi pe margine. Așează peste cremă vișinele în strat uniform.
Împachetează apoi marginile aluatului peste fructe.
Unge cu ou bătut marginile de aluat și presară peste ele 1 linguriță zahăr tos.
Coace tarta la 190C timp de 40-45 de minute, până când se rumenește frumos pe margini.
***Pentru explicații mai clare despre toate etapele acestei tarte, poți intra pe contul Ciocolată și Vanilie pe Instagram. Am postat acolo un Reel cu toți pașii.🍒